Procesiune impresionantă la Câmpina, înaintea Duminicii Floriilor

Eveniment (Categoria articolului)

Sute de credincioși din Câmpina și localitățile învecinate, preoți și măicuțe din parohiile care aparțin de Protoieria Câmpina au participat în această după-amiază la tradiționala Procesiune de Florii. Este un eveniment religios deosebit, organizat an de an în Ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, adică înaintea Floriilor, cea mai importantă sărbătoare ce vestește Paștele. Punctul de pornire al procesiunii a fost Biserica "Sfânta Treime" (de la piață). Aici a fost oficiată slujba Vecerniei, apoi au fost sfințiți stâlparii (ramuri de finic și puținele ramuri de salcie pe care le-au găsit credincioșii, având în vedere că am avut o iarnă târzie, iar Paștele este destul de devreme în acest an, pe 8 aprilie).

Credincioșii și preoții prezenți au pornit apoi în alai spre Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" (biserica nouă din Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia), procesiunea fiind condusă de părintele protoiereu Grigore Melnic și de părintele arhimandrit David Petrovici - starețul Mănăstirii Caraiman din Bușteni și exarh al mănăstirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor. S-a mers pe traseul Strada Mihai Eminescu - Strada Republicii - Bulevardul Carol I - Bulevardul Nicolae Bălcescu, cu o oprire la intersecția cu Strada Orizontului, în apropierea Bisericii "Sfântul Dimitrie și Sfânta Parascheva", unde preoții au rostit ectenii și rugăciuni. Apoi, alaiul din ce în ce mai numeros s-a îndreptat spre Slobozia, aici fiind întâmpinat de părintele paroh Grigore Meșteroaie. 
La Biserica "Pogorârea Sfântului Duh", a fost rostită ectenia de mulțumire, apoi a fost oficiată slujba de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor, iar părintele protoiereu Grigore Melnic a adresat un cuvânt de mulțumire credincioșilor care astăzi și-au mărturisit public credința prin participarea la pelerinaj, această tradiție bisericească ce datează din secolele III-IV și care arată legătura dintre Sâmbăta Învierii lui Lazăr și Sâmbăta Mare a coborârii Domnului în mormânt, culminând cu Duminica Învierii Mântuitorului. O manifestare religioasă deosebită, care marchează începutul urcuşului duhovnicesc din Săptămâna Patimilor spre bucuria Praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. (video)

7391 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3426 vizualizari
18 sep. 2018 21:41

Serbările Toamnei 2018. Spectacolul din cea de-a doua seară a festivalului

1 comentarii

Dacă prima seară a Festivalului "Serbările Toamnei" - Câmpina 2018 a fost dedicată folclorului, în cea de-a doua seară ritmurile s-au schimbat radical și am avut hip-hop, dance, pop rock. Au cântat, în ordinea intrării pe scenă, Alama, Pacha Man, Cabron, Adda și Voltaj. Iar publicul a fost poate mai puțin numeros ca în anii precedenți, dar cu siguranță la înălțime.

4157 vizualizari
17 sep. 2018 20:56

Super spectacol folcloric la Câmpina, în cadrul "Serbărilor Toamnei" 2018

Spectacolul din prima seară a celei de-a XI-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei" de la Câmpina a fost dedicat exclusiv folclorului și asta datorită includerii în festival a "Horei prahovene", o manifestare tradițională pe plan local. Și au făcut spectacol pe scena din centrul municipiului Ansamblul Folcloric "Nufărul" de la Cahul (Republica Moldova), Ansamblul Folcloric "Ghiocelul" al Casei de Cultură Câmpina, Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului, Adriana Deaș și invitații de marcă - Maria Dragomiroiu, Doinița și Ionuț Dolănescu.

Alte stiri recente

2525 vizualizari
20 sep. 2018 22:08

"Insta Cafe", locul din Câmpina unde poţi să savurezi o cafea într-un cadru natural de poveste

Bulevardul Culturii a fost dintotdeauna locul preferat de promenadă al câmpinenilor, indiferent de anotimp. În Anul Centenar, doi tineri întreprinzători, Eduard Pîslaru şi Nathaniel Geană, au decis să redea unui colţişor din bulevard strălucirea de altădată. Aşa a apărut "Insta Cafe".

1863 vizualizari
20 sep. 2018 20:37

Câmpina, România 100. Pasajul de la Ceas, aşa cum arăta prin anii '70 şi azi

Pasajul de la Ceas, din zilele noastre, este - fără îndoială - kilometrul 0 al Câmpinei. De-a lungul acestui serial am prezentat în mai multe episoade diverse instantanee din zona care astăzi este cunoscută sub numele de Pasajul de la Ceas. Imaginea de arhivă din acest episod este ceva mai nouă, nu are decât ceva mai mult de 40 de ani, fiind realizată la sfârşitul anilor '70.