Pe 24 Ianuarie 2017 s-au împlini 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire, cum i se mai spune, reprezintă de fapt actul de naștere al statului național român.
"În fiecare an noi am dorit să marcăm Ziua Micii Uniri. O facem și acum, chiar dacă pe 25 ianuarie, având în vedere faptul că 24 Ianuarie a fost zi liberă. Este un eveniment mult prea important din istoria românilor și de aceea nu vrem să treacă neobservat. Unirea Principatelor este un eveniment extraordinar, dar și ceea ce a urmat după Unire, reformele inițiate de Alexandru Ioan Cuza au fost remarcabile pentru viitorul stat român. În epoca lui Cuza a început reforma agrară, prin care au fost împroprietărite jumătate de milion de familii de țărani. Tot atunci a apărut Legea învățământului, prin care învățământul primar devenea gratuit și obligatoriu. Au fost elaborate și au apărut codurile civil și penal. În 1860 a fost înființată Universitatea din Iași, iar în 1864 - Universitatea din București", a declarat Ofelia Negoiță, profesor de istorie la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati"
Despre semnificația zilei de 24 Ianuarie și despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza au vorbit reprezentanții Asociației Cultul Eroilor Câmpina - col (r) Viorel Bondoc și cpt. (r) Ion Hogaș, iar elevi ai liceului au oferit momentele artistice - poezii și o scenetă cu tema Unirii Principatelor.
Evenimentul teatral al verii - Festivalul Național de Teatru "Eusebiu Ștefănescu" - se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2025, iar pe scenă vor urca tineri actori amatori.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.