Sistarea lucrărilor de reparații la fațada și aleile Casei Tineretului a fost unul dintre subiectele discutate la ședința de luna trecută a Consiliului Local Câmpina. Consilierul Adrian Dochia a cerut lămuriri referitoare la problemele existente, arhitectul șef Didona Căliman a oferit o serie de explicații, iar primarul Horia Tiseanu a făcut unele afirmații uluitoare pentru cei prezenți.
„În Câmpina există numeroase clădiri abandonate, majoritatea aparținând unor foste întreprinderi. Nici nu știu dacă-i amendăm sau nu, astfel încât să rezolve cumva problema. Pe de altă parte, cum să emitem noi, ca administrație locală, astfel de pretenții, când avem chiar noi, în propria ogradă, probleme cu unele clădiri. Iată, la Casa Tineretului a început anul trecut o lucrare de refacere a fațadelor și aleilor, care s-a oprit repede. Am înțeles că din cauza unui aviz. Spuneţi-ne şi nouă ce se întâmplă, că lucrarea este sistată, parcarea e plină de gropi, nu mai vorbesc de alei. Când se pot relua și finaliza aceste lucrări?”, a întrebat consilierul Adrian Dochia. (video)
Arhitectul-şef al municipiului, Didona Căliman, a explicat tehnic cum stau lucrurile şi de ce s-a ajuns aici, în esenţă fiind vorba despre faptul că nu s-a anunțat începerea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcţii și, implicit, nu a fost achitată taxa aferentă. Iar când conducerea instituției a mers la ISC, autorizația de construire expirase. În plus, tot atunci ISC a constatat că nu există un referat de expertiză, adică unui studiu de rezistenţă a clădirii după lucrările propuse, în condițiile în care cu aceste lucrări se acoperă și o serie de goluri din clădire (astuparea unor ferestre cu cărămidă BCA). Acum, până nu se realizează această expertiză, nu poate fi emisă nici noua autorizație de construire și, evident, lucrările nu pot fi reluate, după cum a precizat Didona Căliman. (video)
Adrian Dochia a insistat dorind să afle cine este de vină, cum poate fi tras la răspundere vinovatul, în condițiile în care a fost organizată o licitație, iar firma câștigătoare s-a apucat deja de lucru, pentru ca mai apoi totul să se blocheze. A fost momentul în care a intervenit primarul Horia Tiseanu și a spus că dacă e să dea pe cineva în judecată firma constructoare, atunci va da Casa Tineretului, instituție cu personalitate juridică și care a angajat lucrarea fără expertiză. „Am tăcut și nu am mai intervenit deloc pentru că, după cum știți, eu am un proces penal în care unul dintre capetele de acuzare este legat de o lucrare care s-a executat la Casa Tineretului. La un moment dat, văzând că lucrurile nu merg bine, am încercat să impun nişte reguli, să monitorizez cumva lucrările care se executau aici. Am făcut-o! Şi s-au realizat nişte lucrări de foarte bună calitate. Nu a fost bună această intervenţie şi iată că sunt acuzat de trafic de influenţă, doar că am vrut să verific ce se întâmplă și dacă sunt bine întocmite contractele încheiate. De aceea nu am intervenit la Casa Tineretului în niciun fel şi i-am lăsat pe cei de aici să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să mai intervin în continuare. Până la urmă, așa cum Serviciul Pieței Centrale a construit corpul C2, așa și Casa Tineretului se putea ocupa măcar de renovarea fațadelor”, a spus primarul Horia Tiseanu în plenul CL, unii consilieri fiind de-a dreptul șocați de această intervenție, mai ales că au avut ocazia să studieze rechizitoriul procurorilor DNA în dosarul primarului, iar de acolo au aflat numeroase informații cu privire la termopanele de la Casa Tineretului.
Administratorul public al municipiului, Remus Bădulescu, care are în subordine instituțiile culturale din Câmpina, a afirmat că nu se poate spune că există un vinovat pentru această situație de la Casa Tineretului: “Noi am angajat un diriginte de șantier care trebuia să știe ce are de făcut, dar știți și dvs. cum e cu Legea achizițiilor, iei ce e mai ieftin de pe SEAP și probabil că a luat pe cineva care nu știa ce să facă. Nu a sesizat nici că o să expire autorizația și să ceară o prelungire”. În acest moment nu poate spune nimeni când se vor relua lucrările la Casa Tineretului și dacă, până la urmă, va răspunde cineva pentru situația creată. Probabil că nu, pentru că, la Câmpina, nu există noțiunea de asumare a responsabilității în administrația locală.
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.