Pe 31 august 2017, Consiliul Local Câmpina a decis aderarea localităţii la un Grup de Acţiune Locală (GAL), care va fi înființat odată cu punerea în aplicare a Strategiei de Dezvoltare Locală, prin care se vor derula proiecte pentru zonele marginalizate. Mai exact, pentru zonele aflate în risc de sărăcie și unde populația este preponderent romă.
Din GAL ar urma să facă parte, alături de administrația locală, organizații neguvernamentale, operatori economici, reprezentanți ai unor grupuri țintă, cărora li se adresează strategia prin care se dorește integrarea comunităților marginalizate. În ultimele săptămâni au avut loc nu mai puţin de cinci întâlniri cu cetățenii, reprezentanţii societăţii civile, ai unor instituţii publice, întâlniri care au avut ca scop stabilirea obiectivelor care urmează să fie incluse în strategia ce trebuie finalizată până la 4 decembrie. La ultima dintre aceste întâlniri a fost prezentat şi un studiu de caz privind modul de revitalizare urbană a Cartierului Mogador, ca zonă urbană marginalizată. De altfel, principalele zone din Câmpina, considerate în risc mare de sărăcie și unde se dorește interveția prin GAL sunt: Oborului, Aleea Scărişoara, Lacul Peştelui, Cărămidari - Pădurii.
Domeniile în care se vor putea accesa fonduri europene prin intermediul acestui GAL sunt: educaţie, ocupare profesională, dezvoltare şi furnizare de servicii publice şi combaterea discriminării sau segregării. Vor putea fi finanţate investiţii în infrastructura de locuințe, în infrastructura de sănătate şi servicii sociale, în infrastructura de educaţie, în amenajarea spaţiului urban degradat al comunităţii defavorizate, în construirea sau dotarea cu echipamente a infrastructurii întreprinderilor de economie socială de inserţie. Această primă etapă premergătoare elaborării strategiei se va încheia pe 4 decembrie, odată cu finalizarea acestui document, anul viitor fiind de aşteptat ca municipiul Câmpina să fie parte la o serie de proiecte derulate pentru aceste zone marginalizate prin acest nou înfiinţat GAL.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.