Pe 29 mai, satul Pietriceaua, astăzi parte componentă a comunei Brebu, împlinește 460 de ani de atestare documentară.
Cel mai vechi document găsit până în zilele noastre care face referire la Pietriceaua este hrisovul de la 29 mai 1561, emis de domnitorul Petru cel Tânăr, care a domnit în Țara Românească între anii 1559 - 1568, fiul domnitorului Mircea Ciobanul și al doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Hrisovul atestă vinderea unor suprafețe de teren de către mai multe familii de moșneni. Acest document din Arhivele Naționale ale României demonstrează că satul Pietriceaua a fost locuit de moșneni, adică de oameni liberi, din cele mai vechi timpuri.
Astăzi, satul Pietriceaua este unul dintre cele mai pitorești din țară. Are o populație de aproximativ 1.150 locuitori, se află la o altitudine medie de 700 metri și este străjuit de vârful Barbeș, cu o altitudine de 1.050 metri. Satul este traversat de pârâul Lupa, care se varsă apoi în râul Doftana. Pe aceste meleaguri au poposit de-a lungul veacurilor voievozi și oameni de seamă ai nației noastre - de la Regele Carol I la pictorii Sava Henția, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, de la generalul doctor Carol Davila și până la Nicolae Iorga, Bolintineanu, Vlahuță.
Pietriceaua ar merita mai multă atenție de cât i se acordă în prezent, la toate nivelurile. Sau poate tocmai acest ”anonimat” ajută la păstrarea farmecului locurilor. Unul dintre locurile din Pietriceaua care nu ar trebui ratat este căsuța Mariei Dilimoț, numită pretențios ”Muzeul Satului”. De fapt, un loc în care înțelegi de la Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”, un loc în care simți cum timpul curge altfel, un colț de rai, un loc unic pentru toți care iubesc tradițiile și apreciază adevăratele valori. Aici poți regăsi costume poulare, obiecte vechi, războaie de țesut, lăzi de zestre, tablouri vechi, covoare, ștergare, putine și multe alte comori de o valoare inestimabilă, toate făcute manual.
Pietriceaua și oamenii săi își poartă cu demnitate și mândrie cei 460 de ani de existență atestată documentar. La mulți ani, Pietriceaua! La mulți ani, pietricenilor din toate colțurile lumii!
11 Octombrie a fost o zi încărcată cu emoție, bucurie, zâmbete și culoare pebtru cadrele didactice, elevii și părinții Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina la aniversarea a 161 ani de existență.
Un eveniment cinematografic extraordinar va avea loc pe 26 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina. Este vorba despre avanpremiera filmului "Moromeții 3", cu Horațiu Mălăele și Alex Călin în rolurile principale.
Școala Gimnazială Centrală (fosta Școală Generală nr. 2) din Câmpina aniversează sâmbătă, 5 octombrie, 110 ani de existență. Sărbătoarea a avut loc vineri, atunci când toți elevii și cadrele didactice au defilat de la Școala Centrală până la Casa Tineretului, pe Bulevardul Carol I.
Primul eveniment din cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2024 a fost tradiționala premiere a elevilor care au obținut premii la olimpiadele școlare și concursurile naționale și a sportivilor campioni și vicecampioni naționali.