Satul Pietriceaua împlinește 460 de ani de atestare documentară

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 29 mai, satul Pietriceaua, astăzi parte componentă a comunei Brebu, împlinește 460 de ani de atestare documentară.

Cel mai vechi document găsit până în zilele noastre care face referire la Pietriceaua este hrisovul de la 29 mai 1561, emis de domnitorul Petru cel Tânăr, care a domnit în Țara Românească între anii 1559 - 1568, fiul domnitorului Mircea Ciobanul și al doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Hrisovul atestă vinderea unor suprafețe de teren de către mai multe familii de moșneni. Acest document din Arhivele Naționale ale României demonstrează că satul Pietriceaua a fost locuit de moșneni, adică de oameni liberi, din cele mai vechi timpuri.
Astăzi, satul Pietriceaua este unul dintre cele mai pitorești din țară. Are o populație de aproximativ 1.150 locuitori, se află la o altitudine medie de 700 metri și este străjuit de vârful Barbeș, cu o altitudine de 1.050 metri. Satul este traversat de pârâul Lupa, care se varsă apoi în râul Doftana. Pe aceste meleaguri au poposit de-a lungul veacurilor voievozi și oameni de seamă ai nației noastre - de la Regele Carol I la pictorii Sava Henția, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, de la generalul doctor Carol Davila și până la Nicolae Iorga, Bolintineanu, Vlahuță.
Pietriceaua ar merita mai multă atenție de cât i se acordă în prezent, la toate nivelurile. Sau poate tocmai acest ”anonimat” ajută la păstrarea farmecului locurilor. Unul dintre locurile din Pietriceaua care nu ar trebui ratat este căsuța Mariei Dilimoț, numită pretențios ”Muzeul Satului”. De fapt, un loc în care înțelegi de la Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”, un loc în care simți cum timpul curge altfel, un colț de rai, un loc unic pentru toți care iubesc tradițiile și apreciază adevăratele valori. Aici poți regăsi costume poulare, obiecte vechi, războaie de țesut, lăzi de zestre, tablouri vechi, covoare, ștergare, putine și multe alte comori de o valoare inestimabilă, toate făcute manual.
Pietriceaua și oamenii săi își poartă cu demnitate și mândrie cei 460 de ani de existență atestată documentar. La mulți ani, Pietriceaua! La mulți ani, pietricenilor din toate colțurile lumii!

5411 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3425 vizualizari
27 nov. 2023 18:03

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

3624 vizualizari
26 nov. 2023 17:45

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina

3 comentarii

Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.

Alte stiri recente

515 vizualizari
30 nov. 2023 21:40

Subiect serios, discuții comice în plenul CL Câmpina pe tema terenurilor de pe albia râului Doftana

Consiliul Local Câmpina a aprobat, la propunerea primarului Alin Moldoveanu, în ședința din 25 octombrie 2023, o hotărâre privind îndeplinirea procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea societăților Electrocarbon și Elsid, pentru mai multe terenuri de pe râul Doftana, acolo unde cele două societăți au o serie de investiții în domeniul energetic și unde administrația locală intenționează să realizeze centura de est a orașului. După aprobarea hotărârii, Electrocarbon și Elsid au apelat la instanță.

845 vizualizari
30 nov. 2023 21:32

Ion Alexe, cel mai potrivit nume pentru recent inaugurata sală de sport din Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

În urmă cu puțin timp, în ziua ceremoniei de absolvire și depunere a jurământului de către poromoția noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, în prezența secretarului de stat chestor general Bogdan Despescu și a inspectorului principal al Poliției Române chestor Benone Matei, a avut loc inaugurarea sălii de sport din incinta acestei instituții de învățământ.