CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Satul Pietriceaua împlinește 460 de ani de atestare documentară

- Eveniment -

Satul Pietriceaua împlinește 460 de ani de atestare documentară

Pe 29 mai, satul Pietriceaua, astăzi parte componentă a comunei Brebu, împlinește 460 de ani de atestare documentară.

Cel mai vechi document găsit până în zilele noastre care face referire la Pietriceaua este hrisovul de la 29 mai 1561, emis de domnitorul Petru cel Tânăr, care a domnit în Țara Românească între anii 1559 - 1568, fiul domnitorului Mircea Ciobanul și al doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Hrisovul atestă vinderea unor suprafețe de teren de către mai multe familii de moșneni. Acest document din Arhivele Naționale ale României demonstrează că satul Pietriceaua a fost locuit de moșneni, adică de oameni liberi, din cele mai vechi timpuri.
Astăzi, satul Pietriceaua este unul dintre cele mai pitorești din țară. Are o populație de aproximativ 1.150 locuitori, se află la o altitudine medie de 700 metri și este străjuit de vârful Barbeș, cu o altitudine de 1.050 metri. Satul este traversat de pârâul Lupa, care se varsă apoi în râul Doftana. Pe aceste meleaguri au poposit de-a lungul veacurilor voievozi și oameni de seamă ai nației noastre - de la Regele Carol I la pictorii Sava Henția, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, de la generalul doctor Carol Davila și până la Nicolae Iorga, Bolintineanu, Vlahuță.
Pietriceaua ar merita mai multă atenție de cât i se acordă în prezent, la toate nivelurile. Sau poate tocmai acest ”anonimat” ajută la păstrarea farmecului locurilor. Unul dintre locurile din Pietriceaua care nu ar trebui ratat este căsuța Mariei Dilimoț, numită pretențios ”Muzeul Satului”. De fapt, un loc în care înțelegi de la Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”, un loc în care simți cum timpul curge altfel, un colț de rai, un loc unic pentru toți care iubesc tradițiile și apreciază adevăratele valori. Aici poți regăsi costume poulare, obiecte vechi, războaie de țesut, lăzi de zestre, tablouri vechi, covoare, ștergare, putine și multe alte comori de o valoare inestimabilă, toate făcute manual.
Pietriceaua și oamenii săi își poartă cu demnitate și mândrie cei 460 de ani de existență atestată documentar. La mulți ani, Pietriceaua! La mulți ani, pietricenilor din toate colțurile lumii!


29 May 2021 11:14 5701 vizualizari


Comentarii


Vremea
http://www.taxexpertav.ro/index.html
https://elstargroup.ro/
http://floricon.ro/
http://www.spitalcampina.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
1214 vizualizari 13 Jun 2024 23:11 Multă ”răceală” la Ziua Eroilor, de la Câmpina

Multă ”răceală” la Ziua Eroilor, de la Câmpina

Ziua Eroilor a venit în anul 2024 la foarte puțin timp după alegerile locale. Poate de aici o ”răceală” evidentă, schimburi de priviri reci, chiar dure între... diverse persoane, implicate direct sau indirect în derularea procesului electoral.

citeste mai mult
2006 vizualizari 13 Jun 2024 21:59 Ziua Eroilor a fost la Cornu o mare sărbătoare

Ziua Eroilor a fost la Cornu o mare sărbătoare

Comuna Cornu excelează atunci când vine vorba de organizarea de evenimente, dar, dintre toate, Ziua Eroilor pare cea mai apropiată de sufletul administrației din, probabil, cea mai europeană comună din Prahova și nu numai.

citeste mai mult
972 vizualizari 11 Jun 2024 08:58 Grupul vocal folcloric ”Dor, doruleț”, al CAR Pensionari Câmpina, a fost la Festivalul iProsop, de la Selemet, Moldova

Grupul vocal folcloric ”Dor, doruleț”, al CAR Pensionari Câmpina, a fost la Festivalul iProsop, de la Selemet, Moldova

Din anul 2022, seniorii câmpineni și din localitățile limitrofe au participat la acțiunile proiectului ”Îmbătrânire activă și sănătoasă”, inițiat de Asociația CAR Pensionari Câmpina.

citeste mai mult
866 vizualizari 04 Jun 2024 17:46 Aurelian Temișan, sărbătorit de publicul câmpinean la finalul spectacolului “O noapte furtunoasă”

Aurelian Temișan, sărbătorit de publicul câmpinean la finalul spectacolului “O noapte furtunoasă”

Pe scena Casei Tineretului din Câmpina s-a jucat, luni seară, spectacolul "O noapte furtunoasă", după I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Nagy.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV