Satul Pietriceaua împlinește 460 de ani de atestare documentară

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 29 mai, satul Pietriceaua, astăzi parte componentă a comunei Brebu, împlinește 460 de ani de atestare documentară.

Cel mai vechi document găsit până în zilele noastre care face referire la Pietriceaua este hrisovul de la 29 mai 1561, emis de domnitorul Petru cel Tânăr, care a domnit în Țara Românească între anii 1559 - 1568, fiul domnitorului Mircea Ciobanul și al doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Hrisovul atestă vinderea unor suprafețe de teren de către mai multe familii de moșneni. Acest document din Arhivele Naționale ale României demonstrează că satul Pietriceaua a fost locuit de moșneni, adică de oameni liberi, din cele mai vechi timpuri.
Astăzi, satul Pietriceaua este unul dintre cele mai pitorești din țară. Are o populație de aproximativ 1.150 locuitori, se află la o altitudine medie de 700 metri și este străjuit de vârful Barbeș, cu o altitudine de 1.050 metri. Satul este traversat de pârâul Lupa, care se varsă apoi în râul Doftana. Pe aceste meleaguri au poposit de-a lungul veacurilor voievozi și oameni de seamă ai nației noastre - de la Regele Carol I la pictorii Sava Henția, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, de la generalul doctor Carol Davila și până la Nicolae Iorga, Bolintineanu, Vlahuță.
Pietriceaua ar merita mai multă atenție de cât i se acordă în prezent, la toate nivelurile. Sau poate tocmai acest ”anonimat” ajută la păstrarea farmecului locurilor. Unul dintre locurile din Pietriceaua care nu ar trebui ratat este căsuța Mariei Dilimoț, numită pretențios ”Muzeul Satului”. De fapt, un loc în care înțelegi de la Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”, un loc în care simți cum timpul curge altfel, un colț de rai, un loc unic pentru toți care iubesc tradițiile și apreciază adevăratele valori. Aici poți regăsi costume poulare, obiecte vechi, războaie de țesut, lăzi de zestre, tablouri vechi, covoare, ștergare, putine și multe alte comori de o valoare inestimabilă, toate făcute manual.
Pietriceaua și oamenii săi își poartă cu demnitate și mândrie cei 460 de ani de existență atestată documentar. La mulți ani, Pietriceaua! La mulți ani, pietricenilor din toate colțurile lumii!

3576 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1976 vizualizari
21 sept. 2021 20:20

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Muntenia, lansare oficială la Ploiești

Tineri întreprinzători din cele șapte județe ale regiunii Sud Muntenia (Prahova, Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Teleorman, Călărași și lalomița) s-au adunat împreună și au fondat PTIRSM, structură regională a Patronatului Tinerilor Întreprinzatori din România (PTIR), care are ca scop susținerea, aparărarea, promovarea și reprezentarea intereselor profesionale, economice și sociale ale tinerilor întreprinzători de la nivelul regiunii Sud Muntenia. Evenimentul de lansare a acestei structuri patronale va avea loc joi, 23 septembrie 2021, în Ploiești, la Palatul Administrativ, în Sala Europa, începând cu ora 18.00.

3827 vizualizari
14 sept. 2021 18:08

Ceremonia de deschidere a unui nou an de învățământ la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Prima zi a fiecărui nou an școlar este marcată și la Școala Postliceală ”Louis Pasteur” din Câmpina printr-o festivitate de deschidere, urmată de premierea celor mai buni elevi din anul școlar precedent. Anul acesta, la festivitatea de deschidere a fost prezent și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu. ”Este pentru prima dată în cei peste 20 de ani de activitate ai școlii în care la deschiderea anului școlar suntem onorați de prezența primarului în funcție al municipiului Câmpina și pentru acest lucru vă mulțumim domnule Moldoveanu!”, au fost primele cuvinte ale președintelui Fundației AMUS, Elena Murariu.

Alte stiri recente

660 vizualizari
22 sept. 2021 10:38

Rechizite pentru copiii de la Școala Sanatorială Voila, din partea societății Sofprest Protect & Security Câmpina

Pentru reprezentanții societății Sofprest Protect & Security a devenit un obicei ca la fiecare început de an școlar să ofere rechizite unor copii de la școlile din Câmpina și împrejurimi, copii care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Anul acesta, darurile societății menționate au fost oferite copiilor de la Școala Sanatorială Voila, structură aparținând de Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”.

2779 vizualizari
21 sept. 2021 22:17

Nici măcar pietonii nu mai pot trece prin parcarea BCR din centrul Câmpinei. Zonele de trecere au fost blocate

3 comentarii

Clădirea frumosă, din sticlă, din centrul Câmpinei, unde se află sediul Băncii Comerciale Române (BCR), dar sediile Trezoreriei și Administrației Financiare, are o mică parcare în partea stângă, privind dinspre pasajul de la ceas. De asemenea, în spatele clădirii, pe domeniul public, cu intrare din Strada Griviței, există o parcare publică. Trebuie să spunem înainte de orice altceva că acest imobil are de puțină vreme un nou proprietar, toate instituțiile enumerate mai sus fiind doar chiriași.