Despre Anton Raky, inginer, geolog și antreprenor german, s-ar putea scrie volume întregi. Numai despre perioada din viața sa petrecută în România, mai ales la Câmpina, s-ar putea scrie ușor o carte, povestea vieții sale fiind absolut senzațională. Un om care nu a trăit degeaba, chiar dacă în Câmpina, din păcate, nicio autoritate nu s-a învrednicit să cinstească memoria sa, măcar dând numele Anton Raky unei străzi...
Anton Raky s-a născut pe 5 ianuarie 1868, la Seelenberg, în landul Hessa din Germania, într-o familie în care doi dintre unchii săi erau preoți catolici, iar bunicul său era proprietarul unui atelier de forjat. A fost un inventator în domeniul tehnologiei forajului la mare adâncime, dar și al prospecțiunii geologice miniere și petroliere. A forat și exploatat puțuri petroliere în Europa, Africa, America Centrală și America de Sud, fiind fondatorul a două importante companii constructoare de mașini, care funcționează și în zilele noastre.
A fost căsătorit de trei ori și a avut șapte copii.
În cursul anului 1903 a venit în România și a fost atras de exploatarea petrolului în zona Câmpina. Avea 35 ani la momentul sosirii sale la Câmpina. S-a stabilit aici, unde a locuit permanent ceva mai mult de cinci ani. În ciuda timpului relativ redus în care a locuit efectiv în Câmpina, moștenirea sa este una extrem de valoroasă, dincolo de implicarea sa în viața economică a Câmpinei, probabil ctitorirea Bisericii Catolice fiind esențială.
În anul 1903 a cumpărat vila lui Alexandru Cantacuzino, un apreciat numismat, filatelist, publicist, director al Monitorului Oficial și Imprimeriilor Statului. În iulie 1906 a solicitat și obținut de la Primăria Câmpina autorizația unei vile în care a locuit pe toată perioada cât a mai stat la Câmpina. Casa există și astăzi pe Bulevardul Culturii, fiind o copie a conacului familiei Raky din Eltville, de lângă Frankfurt.
În Câmpina a mai realizat podul care face trecerea peste râul Prahova spre zona Pițigaia, unde deținea mai multe exploatări petroliere. De asemenea, în aceeași zonă a realizat o serie de tuneluri.
Apoi, Anton Raky cumpără un teren de 6.500 mp, pe care antreprenorul său de construcții locale, Domenico Zanvettor, a construit, din fondurile puse la dispoziție de Raky și după planurile elaborate chiar de german, un superb lăcaș de cult, Monseniorul Robu apreciind că este cea mai frumoasă biserică romano-catolică din Arhiepiscopia Bucureștiului. Biserica a fost dotată tot prin grija lui Raky – mobilier, trei clopote (unul singur ”supraviețuind” până în zilele noastre), obiecte de cult. A fost sfințită pe 14 septembrie 1909, purtând hramul Sf. Anton de Padova, preotul paroh de la acel moment fiind Franz Peterok. La momentul ridicării sale, în Câmpina erau peste 500 familii de religie catolică, majoritatea fiind specialiști în industria petrolului, atrași de mirajul exploatării ”aurului negru”.
Chiar dacă din anul 1908 Anton Raky se concentrase pe extinderea exploatărilor sale în zona Caucazului, a mai revenit la Câmpina, în numeroase rânduri, până în anul 1936, atunci când s-a retras din activitate și s-a întors în Germania, un an mai târziu afacerile sale fiind preluate de liderul nazist Hermann Goering. S-a stins din viață pe 22 august 1943, la vârsta de 75 ani.
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Fundația Zamolxes va implementa la Câmpina, în perioada 29 mai - 7 iunie 2025, un nou proiect Erasmus+.
În perioada 20-22 mai, la Cumpăna, în județul Constanța, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Festivalului Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți ”Dor de cânt românesc”.
În cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Câmpina a continuat vineri, 23 mai, acțiunile de educație rutieră, poposind de această dată la Grădinița ”Iulia Hasdeu”.
Poliția Locală Câmpina a emis un comunicat în care reamintește obligațiile legale ale posesorilor de animale de companie.