O problemă foarte gravă se întâmplă la nivel național și pune primăriile într-o situație fără precedent. Guvernul întârzie foarte mult cu achitarea sumelor aferente proiectelor cu fonduri europene. Potrivit Asociației Municipiilor din România, datoria către primării a ajuns la aproximativ 500 milioane euro.
Subiectul a fost discutat la întâlnirea de săptămâna trecută a Asociației Municipiilor din România (AMR) cu Ioan Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. O investiție cu fonduri europene este finanțată de UE, de Guvern - de la bugetul de stat și de autoritățile locale (partea de cofinanțare și cheltuielile neeligibile). Guvernul plătește și ceea ce înseamnă fonduri europene, apoi își recuperează banii de la Uniunea Europeană, prin decontarea facturilor plătite. Numai că, din lipsă de bani de la bugetul de stat, Guvernul nu și-a putut plăti partea de finanțare, iar unele primării au achitat facturile și pentru ceea ce trebuia primit de la bugetul de stat, însă nu și-au mai recuperat banii. Alte primării, care nu au posibilități financiare prea mari, au sistat lucrările.
Exercițiul financiar 2014-2020 pentru programe operaționale a fost prelungit cu încă trei ani, perioadă în care se pot face investiții și deconta bani europeni. Termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este 31 decembrie 2023. Pentru a putea face recepția lucrărilor, trebuie să plătită firma constructoare. Dacă lucrările nu sunt închise până la finalul anului, pot fi continuate anul viitor, dar pe banii administrațiilor locale, ceea ce este foarte greu, fiind vorba despre sume mari.
În cadrul ședinței de Guvern din 20 octombrie, a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care Executivul a alocat 500 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare pentru investiții derulate cu fonduri europene. Suma este insuficientă, mai ales că sunt cereri de rambursare trimise de primării încă din iulie-august și sunt sume importante, pe măsură ce se apropie finalul anului. Guvernul are probleme mari cu banii de la bugetul stat, pe care încearcă să le rezolve prin "ordonanța austerității", aflată la promulgare la președinte, dar și printr-un nou proiect de ordonanță cu măsuri și mai... austere decât în primul caz, proiect asupra căruia încă se mai poartă discuții între PSD și PNL.
În parcul de pe Strada Oituz, cunoscut sub numele Mițu-Chițu, a fost amenajat Orășelul Copiilor, în care se află și Satul lui Moș Crăciun.
Informațiile transmise la CSAT de serviciile secrete despre campanie lui Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea.
Podul feroviar peste râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, va deveni curând istorie..
13 organizații neguvernamentale i-au cerut președintelui Klaus Iohannis desecretizarea informațiilor din ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna trecută.