Guvernul datorează primăriilor din țară 500 milioane euro pentru proiectele cu fonduri europene

Actualitate (Categoria articolului)

O problemă foarte gravă se întâmplă la nivel național și pune primăriile într-o situație fără precedent. Guvernul întârzie foarte mult cu achitarea sumelor aferente proiectelor cu fonduri europene. Potrivit Asociației Municipiilor din România, datoria către primării a ajuns la aproximativ 500 milioane euro. 

Subiectul a fost discutat la întâlnirea de săptămâna trecută a Asociației Municipiilor din România (AMR) cu Ioan Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. O investiție cu fonduri europene este finanțată de UE, de Guvern - de la bugetul de stat și de autoritățile locale (partea de cofinanțare și cheltuielile neeligibile). Guvernul plătește și ceea ce înseamnă fonduri europene, apoi își recuperează banii de la Uniunea Europeană, prin decontarea facturilor plătite. Numai că, din lipsă de bani de la bugetul de stat, Guvernul nu și-a putut plăti partea de finanțare, iar unele primării au achitat facturile și pentru ceea ce trebuia primit de la bugetul de stat, însă nu și-au mai recuperat banii. Alte primării, care nu au posibilități financiare prea mari, au sistat lucrările. 
Exercițiul financiar 2014-2020 pentru programe operaționale a fost prelungit cu încă trei ani, perioadă în care se pot face investiții și deconta bani europeni. Termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este 31 decembrie 2023. Pentru a putea face recepția lucrărilor, trebuie să plătită firma constructoare. Dacă lucrările nu sunt închise până la finalul anului, pot fi continuate anul viitor, dar pe banii administrațiilor locale, ceea ce este foarte greu, fiind vorba despre sume mari.

În cadrul ședinței de Guvern din 20 octombrie, a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care Executivul a alocat 500 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare pentru investiții derulate cu fonduri europene. Suma este insuficientă, mai ales că sunt cereri de rambursare trimise de primării încă din iulie-august și sunt sume importante, pe măsură ce se apropie finalul anului. Guvernul are probleme mari cu banii de la bugetul stat, pe care încearcă să le rezolve prin "ordonanța austerității", aflată la promulgare la președinte, dar și printr-un nou proiect de ordonanță cu măsuri și mai... austere decât în primul caz, proiect asupra căruia încă se mai poartă discuții între PSD și PNL.

1486 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 24.10.2023 12:33 S-au păpat banii demult! Pensii și salarii nesimțit de speciale, 700 de parlamentari+ încă vreo 3-4000 de acoliți, deplasări aiurea prin toată lumea cu avionul, corupție la cel mai înalt nivel, prostie, indolență, nesimțire...șpăgi peste șpăgi...bla, bla, bla.Ați recunoscut România, cea mai săracă și coruptă țară din UE. Și pănă la urma urmelor ce să facă administrațile locale cu acești bani ? 80% se cheltuiesc doar pe salariile unor bugetari care freacă trei hărtii pe zi...

Alte stiri recente

116 vizualizari
26 feb. 2024 10:01

Cinci victorii și o remiză în jocurile amicale susținute de echipa de fotbal a CS Câmpina în această iarnă

La finalul săptămânii viitoare începe returul Ligii A Prahova, la fotbal, astfel încât am considerat momentul oportun pentru o scurtă retrospectivă a jocurilor amicale disputate în această iarnă de formația pregătită de Claudiu Dumitrescu și Mugurel Dedu.

2095 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.