În cadrul proiectului ”Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale”, membrii echipei comunitare integrate (ECI), în parteneriat cu Asociaţia ”Fluturi Albi” din Câmpina, au organizat Ateliere educaţionale de vacanţă în comuna Şotrile din județul Prahova.
Voluntarii Asociaţiei ”Fluturi Albi” s-au deplasat în comunitatea din satul Plaiul Câmpinei, aparținând de comuna Șotrile, şi alături de copii au desenat, au cântat şi au vorbit despre ce meserii și-ar dori să aibă aceștia atunci când vor fi mari. Se dorește ca astfel copiii să fie încurajați să se exprime, prin desen, muzică, dialog, asta cu atât mai mult cu cât din echipa comunitară integrată fac parte asistenți sociali, mediator sanitar și un consilier școlar.
Proiectul menționat se defăşoară în două localități din Prahova - Şotrile şi Gherghiţa şi este implementat de Ministerul Muncii în parteneriat cu Ministerul Sănătății şi cu Ministerul Educației. Conceptul proiectului are la bază un ordin comun al celor trei ministere pentru aprobarea Protocolului de colaborare în vederea implementării serviciilor comunitare integrate necesare prevenirii excluziunii sociale și combaterii sărăciei și presupune dezvoltarea unei structuri comune, denumită echipă comunitară integrată (ECI) pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale, formată din asistent social, asistent medical comunitar/ mediator sanitar și consilier școlar/ mediator școlar.
Perioada de finanțare a proiectului este septembrie 2018 - ianuarie 2022, iar sursa de finanțare - Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2020. Grupul țintă al proiectului este alcătuit din membrii echipelor comunitare de intervenție integrată, iar beneficiarii finali sunt persoanele în risc de sărăcie și excluziune socială din cele 139 de comunități rurale și mic-urbane în care se desfășoară acest proiect la nivel național.
Obiectivele generale ale proiectului sunt creșterea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, dezvoltarea și pilotarea serviciilor comunitare integrate în cele 139 de comunități. Obiective specifice ale proiectului sunt consolidarea capacității administrației publice locale de a iniția, coordona şi implementa măsurile de prevenire şi combatere a situațiilor de marginalizare şi excludere socială prin crearea de echipe comunitare integrate și dezvoltarea de proceduri, metodologii și instrumente specifice de lucru; îmbunătățirea nivelului de competențe al specialiștilor din echipele comunitare integrate, contribuind astfel la consolidarea rețelei publice de asistență socială comunitară prin furnizarea de servicii sociale adaptate nevoilor populației; creșterea numărului de persoane care beneficiază de servicii comunitare integrate.
Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând site-ul: http://serviciicomunitare.ro.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.