S-a stins din viață Radu Frățilă, fost director al uzinei Neptun Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

O veste tristă a venit pentru Câmpina... S-a stins din viață Radu Frățilă, fost director al uzinei Neptun din Câmpina atât înainte de 1989, cât și după 1989. Avea 83 de ani.

Destinul său s-a legat de uzina Neptun, unde a lucrat de la începutul anilor 1970, ajungând inginer-șef și apoi director până cu foarte puțin timp înainte de Revoluția din decembrie 1989. Apoi a fost din nou directorul acestei uzine câmpinene până prin anii 1997-1998. A fost unul dintre puținii oameni care a îndeplinit astfel de funcții de conducere atât înainte, cât și după 1989. 
De altfel, despre Radu Frățilă și felul lui de a conduce uzina circulă mai multe povestiri. Una dintre acestea, relatată de Alin Ciupală, se referă la momentul vizitei lui Nicolae Ceaușescu la Neptun, în anul 1986: ”Directorul uzinei, panicat de responsabilitatea ce-i revenea, să-l însoţească pe şeful statului pe traseu, sub pretext că este bolnav, şi-a delegat adjunctul, un tânăr inginer, Radu Frăţilă. Acesta, cu aplomb, neinhibat, cunoscând potenţialul uzinei, a reuşit să-l impresioneze pe durul Nicolae Ceauşescu, care de obicei formula numai opinii critice. A contribuit, poate, şi faptul că era puţin mai mic de statură decât şeful statului, care avea un complex legat de acest lucru, neagreindu-i pe cei care, prin înălţime, îl priveau de sus. Vizita fusese pregătită cu multă minuţiozitate, potrivit standardelor de protecţie ale Securităţii când era vorba de şeful statului. Au venit cu o zi înainte cei din corpul tehnic ai securităţii, ofiţeri bine pregătiţi în domeniile lor, care aveau un comportament extrem de civilizat. Pentru a evita orice incident, l-au pus sub o supraveghere severă pe un inginer cunoscut pentru temperamentul lui exploziv, temându-se să nu provoace vreo altercaţie. Un martor la vizita prezidenţială, care îl însoţea pe tânărul director Radu Frăţilă, a remarcat un lucru uluitor: Nicolae Ceauşescu, într-o ţinută îngrijită, purta nişte pantofi comozi, dar foarte uzaţi. Vizita aceasta, desfăşurată într-o atmosferă amicală, a avut urmări covârşitoare pentru destinul uzinei. În scurt timp, de la modesta fabrică, uzina a ajuns la 4000 de salariaţi. Reductoarele de la Neptun erau exportate în Germania Federală, în Africa de Sud, în Israel, în URSS. Neptun-ul devenise o firmă preţuită pe trei continente”.
Este doar una dintre multele povești legate de Radu Frățilă și uzina Neptun Câmpina.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și condoleanțe familiei!

3508 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 02.09.2022 22:34 Condoleanțe familiei!😪

Actualitate

139 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

73 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

30 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

396 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.