Comoara din Gara Câmpina. Un ceas marca "Paul Garnier", cu o vechime de aproape un secol, zace într-o stare deplorabilă

Actualitate (Categoria articolului)

Gara Câmpina arată tot mai deprimant. Un loc ce pare părăsit, cu pereți măzgăliți, geamuri sparte, săli de așteptare pustii cu orele, peroane la care opresc din ce în ce mai puține trenuri... Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că aici, în Gara Câmpina, situată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina, se află o adevărată comoară - un ceas angular marca "Paul Garnier", vechi de aproape un secol, ajuns acum într-o stare deplorabilă.

În Gara Câmpina nu se mai dă de mult ora exactă... Superbul ceas angular, aflat pe peronul principal al gării, a înțepenit de ani buni, șocat probabil de tot ceea ce a văzut în seculara-i existență.
Gara Câmpina a fost construită în anul 1879 și a avut la început un ceas marca "Paul Garnier", dar un ceas de perete (îl puteți vedea în cele două fotografii vechi). Ulterior, odată cu extinderea clădirii, undeva în jurul anului 1920, a fost achiziționat un nou ceas "Paul Garnier", de această dată un ceas angular (ambele cadrane sunt amplasate la un unghi de 36 de grade, astfel că sunt vizibile din aprope orice colț al gării), care de atunci se află în același loc, pe peronul principal al gării. În aceeași perioadă, CFR a achiziționat de la Paris mai multe ceasuri de același tip, care au fost montate în mai multe gări, dar foarte puține dintre ele mai funcționează astăzi (de exemplu, cele din gările Jimbolia și Mărășești).
Acum, nimeni nu mai știe cu exactitate de când nu mai funcționează ceasul de la Câmpina. Sunt cel puțin 20 de ani de când cadranele lui au fost acoperite cu folii albe, uzate și ele, între timp. În schimb, înaintea opririi Trenului Regal în Gara Câmpina, pe 1 Decembrie 2013, foliile rupte au fost înlocuite cu cartoane cu însemnele CFR. 
Paul Garnier a fost un cunoscut ceasornicar francez, care a trăit între anii 1801 și 1869. Primul său atelier din Paris a fost pe o străduță, undeva în spatele Operei Garnier. Treptat, a devenit celebru, toate gările din Franța fiind dotate cu ceasuri realizate de el, pentru ca ulterior și alte țări să comande altfel de ceasuri pentru gări. Paul Garnier a fost unul dintre cei mai pricepuți maeștri ai timpului său pentru numeroasele variante de ceasuri create - de buzunar, de masă sau șemineu, pendule, ceasuri pentru fațada clădirilor, ceasuri pentru bordul mașinilor, chiar și ceasuri electrice (de altfel, el a introdus transmisia electrică la ceasuri). În 1916, fiul său a donat întreaga colecție de ceasuri marca "Paul Garnier" celebrului muzeu parizian Luvru, fiind bine pusă în valoare și astăzi, într-o sală specială, care poartă numele celebrului său tată. Paul Casimir Garnier, fiul maestrului, a continuat să fabrice mult timp ceasuri sub marca "Paul Garnier". A onorat comanda venită din partea României la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, apoi o nouă comandă masivă venită la începutul anilor 1920. În zilele noastre se mai păstrează în jur de 20-30 dintre ceasurile "Paul Garnier" din gările de pe teritoriul României.

4683 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • gara noastra mica 08.05.2019 20:12 Ala pare un autocolant lipit pe cadranul spart

Actualitate

2814 vizualizari
14 mai. 2019 20:30

Norocoșii câștigători ai celor patru autoturisme Ford KA+ de la tombola Medimfarm

2 comentarii

Zeci de mii de persoane din întreaga țară, care au cumpărat produse de la Farmaciile Medimfarm, s-au înscris la tombola de la finalul campaniei "Fii FORDmidabil cu Medimfarm!". Premiile au constat în 100 de produse TVS (de bucătărie), iar marele premiu - un atoturism Ford KA+ înmulțit cu... patru. Pentru că au fost patru astfel de autoturisme puse la bătaie de Medimfarm și, bineînțeles, patru norocoși care le-au câștigat.

2347 vizualizari
12 mai. 2019 13:02

Colecția completă Jules Verne, darul Câmpinatv.ro pentru Școala Gimnazială "Al.I. Cuza" din Câmpina

1 comentarii

Jules Verne s-a numărat printre autorii preferați din copilăria și adolescența noastră. I-am citit și recitit cărțile și am trăit nenumărate aventuri, alături de personajele sale. Am făcut "O călătorie spre centrul pământului", am navigat "20.000 leghe sub mări" și apoi pe “Minunatul Orinocco”, pentru ca după aceea să mergem "De la pământ la lună". Am dus la bun sfârșit "Ocolul pământului în 80 zile", ne-am aventurat spre "Insula Misterioasă", i-am însoțit pe “Copiii căpitanului Grant” și am zburat “Cinci săptămâni în balon”. Am visat să avem “Doi ani de vacanță” la “Școala Robinsonilor”, am găsit “Steaua Sudului” și am vizitat “Castelul din Carpați”. Acum, este rândul altor copii să se bucure de aceste aventuri, citind cărțile lui Jules Verne. 

Alte stiri recente

77 vizualizari
21 mai. 2019 08:55

Robert Turcescu, candidat PMP la alegerile europarlamentare: "Cu toții trebuie să susținem proiectul Europei unite!"

La 44 de ani și cu o carieră importantă de jurnalist în spate, Robert Turcescu a intrat în politică relativ recent, în anul 2016, atunci când s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară și a candidat la Primăria Capitalei. În decembrie 2016 a fost ales deputat de Constanța din partea PMP, înregistrând cel mai mare scor al acestei formațiuni politice pentru Camera Deputaților. Acum, Robert Turcescu se află pe lista candidaților PMP pentru Parlamentul European, acolo unde își dorește să ducă mesajul și proiectele partidului pe care îl reprezintă.

824 vizualizari
20 mai. 2019 22:59

Cupa României, faza județeană, semifinale. Avancronici

La mijlocul acestei săptămâni sunt programate jocurile contând pentru semifinalele fazei județene a Cupei României la fotbal. Jocurile se vor disputa la Câmpina și Plopeni, dar AJF Prahova nu a anunțat încă, în mod clar, până la această oră, locurile de desfășurare ale partidelor. Ba, mai mult, nu se știu nici echipele exacte, având în vedere că CS Cornu a făcut o contestație la jocul din faza precedentă cu Tricolorul Breaza, fiind foarte posibil s-o câștige, un verdict urmând a fi dat marți, cu o zi înaintea jocurilor. De asemenea, până la acest moment, nu au fost date publicității nici numele oficialilor acestor jocuri. În măsura în care vor apărea noutăți, vom reveni. Până atunci, iată programul și scurte avancronici: