CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Comoara din Gara Câmpina. Un ceas marca "Paul Garnier", cu o vechime de aproape un secol, zace într-o stare deplorabilă

- Actualitate -

Comoara din Gara Câmpina. Un ceas marca

Gara Câmpina arată tot mai deprimant. Un loc ce pare părăsit, cu pereți măzgăliți, geamuri sparte, săli de așteptare pustii cu orele, peroane la care opresc din ce în ce mai puține trenuri... Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că aici, în Gara Câmpina, situată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina, se află o adevărată comoară - un ceas angular marca "Paul Garnier", vechi de aproape un secol, ajuns acum într-o stare deplorabilă.

În Gara Câmpina nu se mai dă de mult ora exactă... Superbul ceas angular, aflat pe peronul principal al gării, a înțepenit de ani buni, șocat probabil de tot ceea ce a văzut în seculara-i existență.
Gara Câmpina a fost construită în anul 1879 și a avut la început un ceas marca "Paul Garnier", dar un ceas de perete (îl puteți vedea în cele două fotografii vechi). Ulterior, odată cu extinderea clădirii, undeva în jurul anului 1920, a fost achiziționat un nou ceas "Paul Garnier", de această dată un ceas angular (ambele cadrane sunt amplasate la un unghi de 36 de grade, astfel că sunt vizibile din aprope orice colț al gării), care de atunci se află în același loc, pe peronul principal al gării. În aceeași perioadă, CFR a achiziționat de la Paris mai multe ceasuri de același tip, care au fost montate în mai multe gări, dar foarte puține dintre ele mai funcționează astăzi (de exemplu, cele din gările Jimbolia și Mărășești).
Acum, nimeni nu mai știe cu exactitate de când nu mai funcționează ceasul de la Câmpina. Sunt cel puțin 20 de ani de când cadranele lui au fost acoperite cu folii albe, uzate și ele, între timp. În schimb, înaintea opririi Trenului Regal în Gara Câmpina, pe 1 Decembrie 2013, foliile rupte au fost înlocuite cu cartoane cu însemnele CFR. 
Paul Garnier a fost un cunoscut ceasornicar francez, care a trăit între anii 1801 și 1869. Primul său atelier din Paris a fost pe o străduță, undeva în spatele Operei Garnier. Treptat, a devenit celebru, toate gările din Franța fiind dotate cu ceasuri realizate de el, pentru ca ulterior și alte țări să comande altfel de ceasuri pentru gări. Paul Garnier a fost unul dintre cei mai pricepuți maeștri ai timpului său pentru numeroasele variante de ceasuri create - de buzunar, de masă sau șemineu, pendule, ceasuri pentru fațada clădirilor, ceasuri pentru bordul mașinilor, chiar și ceasuri electrice (de altfel, el a introdus transmisia electrică la ceasuri). În 1916, fiul său a donat întreaga colecție de ceasuri marca "Paul Garnier" celebrului muzeu parizian Luvru, fiind bine pusă în valoare și astăzi, într-o sală specială, care poartă numele celebrului său tată. Paul Casimir Garnier, fiul maestrului, a continuat să fabrice mult timp ceasuri sub marca "Paul Garnier". A onorat comanda venită din partea României la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, apoi o nouă comandă masivă venită la începutul anilor 1920. În zilele noastre se mai păstrează în jur de 20-30 dintre ceasurile "Paul Garnier" din gările de pe teritoriul României.


08 May 2019 19:50 10854 vizualizari


Comentarii


  • 04.02.2022 18:49 Calatoru În gara Ploiești Vest e deschis între 8 și 18 cel cu taxa. În rest unde faci nevoile? Sub pasaj
  • 04.02.2022 13:00 Ceasul Incearca sa te duci la WC dimineata, inainte de 6 la gara din Campina. Este inchis. Ceasuri ne trebuie noua? Ne trebuie WC-uri care functioneaza 24 de ore. Am vazuti oameni care se duceau sa se 'usureze' sub copaci, peste linii, si in spatele cladirilor. Oh, dar bine ca stim cat este ceasul cand ne ... pe noi....
  • 03.02.2022 17:42 Bagrin Utilă informație. Ceasul, pe care cred că la privit și mama mea care a locuit în Câmpina între cele două războaie. Vă mulțumesc.
  • 08.05.2019 20:12 gara noastra mica Ala pare un autocolant lipit pe cadranul spart
418 vizualizari 17 Jul 2024 22:42 Mesaj RO-ALERT privind prezența unui urs la Telega

Mesaj RO-ALERT privind prezența unui urs la Telega

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat, la ora 22.34, că a emis un mesaj RO-ALERT privind prezența unui urs în comuna Telega.

citeste mai mult
491 vizualizari 17 Jul 2024 20:46 Primim de la cititori. Parcare într-o intersecție din Câmpina

Primim de la cititori. Parcare într-o intersecție din Câmpina

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă marți după-amiază la intersecția străzilor Castanilor și Primăverii.

citeste mai mult
578 vizualizari 17 Jul 2024 17:15 Primăria a notificat constructorul pentru punerea în funcțiune a sistemului de climatizare de la Spitalul Municipal Câmpina

Primăria a notificat constructorul pentru punerea în funcțiune a sistemului de climatizare de la Spitalul Municipal Câmpina

În urma unui control al inspectorilor Direcției de Sănătate Publică Prahova la Spitalul Municipal Câmpina a fost semnalată problema nefuncționării sistemului de climatizare, ceea ce duce la o căldură insuportabilă în saloane. 

citeste mai mult
1180 vizualizari 17 Jul 2024 11:56 Câte ambalaje din sistemul de garanție-returnare se strâng într-o lună la Câmpina? De ce riscă primăria sancțiuni de la Fondul de Mediu?

Câte ambalaje din sistemul de garanție-returnare se strâng într-o lună la Câmpina? De ce riscă primăria sancțiuni de la Fondul de Mediu?

Sistemul de garanție-returnare, prin care consumatorii își pot preda ambalajele de plastic, aluminiu sau sticlă la automatele de colectare pentru a-și recupera garanția de 50 bani, a început să funcționeze din decembrie anul trecut.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV