Comoara din Gara Câmpina. Un ceas marca "Paul Garnier", cu o vechime de aproape un secol, zace într-o stare deplorabilă

Actualitate (Categoria articolului)

Gara Câmpina arată tot mai deprimant. Un loc ce pare părăsit, cu pereți măzgăliți, geamuri sparte, săli de așteptare pustii cu orele, peroane la care opresc din ce în ce mai puține trenuri... Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că aici, în Gara Câmpina, situată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina, se află o adevărată comoară - un ceas angular marca "Paul Garnier", vechi de aproape un secol, ajuns acum într-o stare deplorabilă.

În Gara Câmpina nu se mai dă de mult ora exactă... Superbul ceas angular, aflat pe peronul principal al gării, a înțepenit de ani buni, șocat probabil de tot ceea ce a văzut în seculara-i existență.
Gara Câmpina a fost construită în anul 1879 și a avut la început un ceas marca "Paul Garnier", dar un ceas de perete (îl puteți vedea în cele două fotografii vechi). Ulterior, odată cu extinderea clădirii, undeva în jurul anului 1920, a fost achiziționat un nou ceas "Paul Garnier", de această dată un ceas angular (ambele cadrane sunt amplasate la un unghi de 36 de grade, astfel că sunt vizibile din aprope orice colț al gării), care de atunci se află în același loc, pe peronul principal al gării. În aceeași perioadă, CFR a achiziționat de la Paris mai multe ceasuri de același tip, care au fost montate în mai multe gări, dar foarte puține dintre ele mai funcționează astăzi (de exemplu, cele din gările Jimbolia și Mărășești).
Acum, nimeni nu mai știe cu exactitate de când nu mai funcționează ceasul de la Câmpina. Sunt cel puțin 20 de ani de când cadranele lui au fost acoperite cu folii albe, uzate și ele, între timp. În schimb, înaintea opririi Trenului Regal în Gara Câmpina, pe 1 Decembrie 2013, foliile rupte au fost înlocuite cu cartoane cu însemnele CFR. 
Paul Garnier a fost un cunoscut ceasornicar francez, care a trăit între anii 1801 și 1869. Primul său atelier din Paris a fost pe o străduță, undeva în spatele Operei Garnier. Treptat, a devenit celebru, toate gările din Franța fiind dotate cu ceasuri realizate de el, pentru ca ulterior și alte țări să comande altfel de ceasuri pentru gări. Paul Garnier a fost unul dintre cei mai pricepuți maeștri ai timpului său pentru numeroasele variante de ceasuri create - de buzunar, de masă sau șemineu, pendule, ceasuri pentru fațada clădirilor, ceasuri pentru bordul mașinilor, chiar și ceasuri electrice (de altfel, el a introdus transmisia electrică la ceasuri). În 1916, fiul său a donat întreaga colecție de ceasuri marca "Paul Garnier" celebrului muzeu parizian Luvru, fiind bine pusă în valoare și astăzi, într-o sală specială, care poartă numele celebrului său tată. Paul Casimir Garnier, fiul maestrului, a continuat să fabrice mult timp ceasuri sub marca "Paul Garnier". A onorat comanda venită din partea României la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, apoi o nouă comandă masivă venită la începutul anilor 1920. În zilele noastre se mai păstrează în jur de 20-30 dintre ceasurile "Paul Garnier" din gările de pe teritoriul României.

4892 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • gara noastra mica 08.05.2019 20:12 Ala pare un autocolant lipit pe cadranul spart

Actualitate

37 vizualizari
19 iul. 2019 09:28

Străzile din Câmpina unde Primăria va realiza lucrări gratuite de cadastru

După cum v-am informat în mai multe rânduri, la Câmpina se defășoară lucrările de cadastru sistematic în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Scopul acestui program este acela de înregistrare gratuită a imobilelor (case și terenuri) în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Lucrările se realizează prin intermediul Primăriei Câmpina și sunt finanțate de OCPI Prahova. De măsurători se ocupă firma Arhicad Geotop SRL, care a câștigat selecția de oferte organizată de Primărie.

814 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

1 comentarii

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

Alte stiri recente

1884 vizualizari
18 iul. 2019 20:14

La SanConfind se efectuează intervenții clasice, dar și minim invazive în chirurgia ginecologică

Secția de Obstetrică Ginecologie a Centrului Medical SanConfind din Poiana Câmpina este, probabil, una dintre cele mai moderne din țară, dotările de aici, aparatura medicală de ultimă generație și personalul foarte bine pregătit stând la baza actului medical de calitate. Trebuie să știți că la SanConfind se efectuează intervenții chirurgicale ginecologice complexe atât prin metoda clasică, operația obișnuită, cât și prin tehnici minim-invazive (chirurgia laparoscopică).

1841 vizualizari
18 iul. 2019 11:16

Locurile de agrement din Câmpina de altădată. Satul de vacanță... din care nu a mai rămas nimic

Tabăra Voila sau satul de vacanță, cum i se mai spunea, era un loc superb unde nu doar că veneau copii din toată țara, dar aici se organizau diverse activități și pentru copiii din Câmpina. Poate că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiți de ceea ce reprezenta odată satul de vacanță, de tot ceea ce era aici: spații de cazare (27 de cabane/căsuțe), sală de mese, birouri, terenuri de sport și nu în ultimul rând trenulețul cu care te puteai plimba prin aproape toată tabăra. Astăzi, nu mai există nimic. Au rămas doar porțile, dar a dispărut până și gardul.