Comoara din Gara Câmpina. Un ceas marca "Paul Garnier", cu o vechime de aproape un secol, zace într-o stare deplorabilă

Actualitate (Categoria articolului)

Gara Câmpina arată tot mai deprimant. Un loc ce pare părăsit, cu pereți măzgăliți, geamuri sparte, săli de așteptare pustii cu orele, peroane la care opresc din ce în ce mai puține trenuri... Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că aici, în Gara Câmpina, situată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina, se află o adevărată comoară - un ceas angular marca "Paul Garnier", vechi de aproape un secol, ajuns acum într-o stare deplorabilă.

În Gara Câmpina nu se mai dă de mult ora exactă... Superbul ceas angular, aflat pe peronul principal al gării, a înțepenit de ani buni, șocat probabil de tot ceea ce a văzut în seculara-i existență.
Gara Câmpina a fost construită în anul 1879 și a avut la început un ceas marca "Paul Garnier", dar un ceas de perete (îl puteți vedea în cele două fotografii vechi). Ulterior, odată cu extinderea clădirii, undeva în jurul anului 1920, a fost achiziționat un nou ceas "Paul Garnier", de această dată un ceas angular (ambele cadrane sunt amplasate la un unghi de 36 de grade, astfel că sunt vizibile din aprope orice colț al gării), care de atunci se află în același loc, pe peronul principal al gării. În aceeași perioadă, CFR a achiziționat de la Paris mai multe ceasuri de același tip, care au fost montate în mai multe gări, dar foarte puține dintre ele mai funcționează astăzi (de exemplu, cele din gările Jimbolia și Mărășești).
Acum, nimeni nu mai știe cu exactitate de când nu mai funcționează ceasul de la Câmpina. Sunt cel puțin 20 de ani de când cadranele lui au fost acoperite cu folii albe, uzate și ele, între timp. În schimb, înaintea opririi Trenului Regal în Gara Câmpina, pe 1 Decembrie 2013, foliile rupte au fost înlocuite cu cartoane cu însemnele CFR. 
Paul Garnier a fost un cunoscut ceasornicar francez, care a trăit între anii 1801 și 1869. Primul său atelier din Paris a fost pe o străduță, undeva în spatele Operei Garnier. Treptat, a devenit celebru, toate gările din Franța fiind dotate cu ceasuri realizate de el, pentru ca ulterior și alte țări să comande altfel de ceasuri pentru gări. Paul Garnier a fost unul dintre cei mai pricepuți maeștri ai timpului său pentru numeroasele variante de ceasuri create - de buzunar, de masă sau șemineu, pendule, ceasuri pentru fațada clădirilor, ceasuri pentru bordul mașinilor, chiar și ceasuri electrice (de altfel, el a introdus transmisia electrică la ceasuri). În 1916, fiul său a donat întreaga colecție de ceasuri marca "Paul Garnier" celebrului muzeu parizian Luvru, fiind bine pusă în valoare și astăzi, într-o sală specială, care poartă numele celebrului său tată. Paul Casimir Garnier, fiul maestrului, a continuat să fabrice mult timp ceasuri sub marca "Paul Garnier". A onorat comanda venită din partea României la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, apoi o nouă comandă masivă venită la începutul anilor 1920. În zilele noastre se mai păstrează în jur de 20-30 dintre ceasurile "Paul Garnier" din gările de pe teritoriul României.

6459 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • gara noastra mica 08.05.2019 20:12 Ala pare un autocolant lipit pe cadranul spart

Actualitate

2460 vizualizari
24 sept. 2020 18:16

Accident pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Câmpina

Joi după-amiază, în jurul orei 13.40, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Câmpina, în dreptul intersecției spre centrele comerciale Lidl și Kaufland, a avut loc un accident de circulație soldat, din fericire, fără victime, dar cu pagube materiale considerabile.

1878 vizualizari
23 sept. 2020 17:11

Grupul de firme Neptun – Soceram va sprijini financiar familiile defavorizate din Câmpina prin intermediul bisericilor

După întâlnirea de marți, cu directorii unităților de învățământ din municipiul Câmpina, reprezentanții grupului de firme Neptun – Soceram s-au întâlnit miercuri cu părintele protoiereu Grigore Melnic, cu preoții parohi de la toate bisericile ortodoxe și cu pastorii celorlalte culte din localitate. A fost o nouă rundă de discuții din seria celor inițiate de grupul de firme Neptun – Soceram pentru găsirea soluțiilor concrete de sprijinire a comunității locale.

Alte stiri recente

28 vizualizari
25 sept. 2020 07:02

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 25 septembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

253 vizualizari
24 sept. 2020 22:48

Partidul Verde și candidatul său la Primăria Telega, Bogdan Șoldan, mesaj de suflet pentru locuitorii comunei

Cu câteva zile înaintea scrutinului electoral din 27 septembrie 2020, echipa Partidului Verde Telega transmite un mesaj locuitorilor comunei, un mesaj care include nu doar un îndemn la vot, ci și speranța că votul de duminică va aduce în fruntea comunei o administrație locală guvernată de principii corecte: grija și respectul față de cetățean, transparență și eficiență.