Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Social (Categoria articolului)

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

”De două săptămâni ne luptăm cu un urs care vine și ne ia efectiv oile din curte, din saivan. Prima dată a venit și a luat o oaie pe care a mâncat-o în grădina de lângă casă, în jurul orei 2.00 noaptea. Dar târcoale prin grădini a dat de pe la 22.30 în seara respectivă, pentru că au fost câinii extrem de agitați și lătrau într-un fel anume. Suntem foarte speriați, pentru că lumea merge pe jos, chiar și la ora 22.00, în condițiile în care ultima mașină de la Câmpina este la ora 19.00. Este un pericol foarte mare pentru noi toți, riscând în orice moment, la orice cotitură de drum, să dăm nas în nas cu un urs flămând. Am sunat la Poliție, dar au spus că nu e de competența lor și că nu avem ce face, să ne mutăm oile în altă parte... Dar noi, oamenii, unde să ne mutăm!? Tatăl meu iese în fiecare seară și bate într-o tablă, în ideea să sperie ursul și să fugă de zgomotul produs. Marți seară, ursul a venit iar cu tot cu zgomotul produs și în ciuda câinilor pe care îi avem. La ora 1.00 noaptea. A venit a luat altă oaie și a mâncat-o chiar în curte. Aceeași explicație a Poliției - nu avem ce face, mutați oile sau puneți un fir electric. Într-o altă zonă a satului, un alt urs a fost prins într-o cursă pusă de oameni, pentru că pe lângă urși avem și foarte mulți porci mistreți care au distrus efectiv grădinile. Acel urs prins în cursă a fost scos de jandarmi și i s-a dat drumul în pădure, lângă casele oamenilor, în ideea că poate nu se mai întoarce. Vă rog să ne credeți, suntem disperați și nu înțelegem de ce nicio autoritate nu ia nicio decizie să ne apere. Așteaptă cineva să aibă loc o tragedie?! Atunci va fi prea târziu”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Melicești.
În acest sat al comunei Telega, în ultimele două săptămâni, cinci oi au fost mâncate de urși.

În ultimele luni, în localitățile din jurul Câmpinei, urșii și-au făcut tot mai des apariția, nu doar noaptea, ci și în timpul zilei. La Șotrile, la Telega, la Breaza, la Brebu, la Valea Doftanei. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri. Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor. 
Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil.

(Foto cu caracter ilustrativ)

9483 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Lavinia Radu 21.09.2019 01:38 Da, este adevarat! Melicesti este satul meu natal! Acolo locuieste mama mea,porcii mistreti aú ajuns pana in spatele casei noastre! Ursul a rupt multi pruni intr-o alta gradina care este destul de aproape de casa! Saracii ursi aú ramas fara paduri, fara resurse e normal sa caute hrana! Autoritatile ar trebui sa respecte mediul inconjurator! Cred ca o buna masura ar fii sa se planteze multi arbori,in timp ce cresc padurile,sa le duca ursilor de mancare pana ce isi recupereaza habitatul natural!
  • Petrescu m 21.09.2019 15:14 Sa facem un memoriu statului român exterminati oamenii si faceti o tara de animale sălbatice ptr ca suntem condusi de o adunătură de tâmpiti care nu gandesc la pericolul la care noi cei de la tara suntem expuși zilnic.noi muncim ca prosti si cand sa ne bucuram de roade ne intră porcii mistreți si urșii in grădini iar despăgubiri nimic.cand este prins un animal in zbilci încep iubitorii de animale sa se agite cu drepturile lor atunci ar trebui un camion de urși lupi si porci sa ii verși lui ... in apartament ca ei cu toții traiesc la bloc.

Social

7856 vizualizari
29 nov. 2022 11:05

Ne-a părăsit pentru totdeauna Raluca Drăgan, sportivă care a adus Câmpinei și României numeroase medalii la atletism

1 comentarii

O veste foarte tristă la sfârșit de toamnă... Raluca Drăgan, fostă sportivă a Clubului "Constantin Istrati" din Câmpina, campioană națională de juniori la aruncarea greutății și multiplă medaliată în probele de aruncarea discului și suliței, a încetat din viață. Avea doar 34 de ani.

3067 vizualizari
28 nov. 2022 08:08

Un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața într-un tragic accident produs pe DN1, la Bănești

În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00.30, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe DN1, în afara localității Bănești.

Alte stiri recente

1149 vizualizari
29 nov. 2022 17:55

La Câmpina, în seara Sfântului Andrei, se aprind luminițele pentru sărbători și vor răsuna primele colinde

În seara Sfântului Andrei, părintele spiritual și ocrotitorul României, la ora 17.00, în Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei, vor răsuna primele colinde ale acestei ierni. Vor cânta micii soliști de la Clubul Copiilor din localitate. Apoi, la 17.30, va fi aprins iluminatul ornamental pentru sărbătorile de iarnă.

1050 vizualizari
29 nov. 2022 08:35

Paradă militară la Câmpina, de Ziua Națională

2 comentarii

În ultimii trei ani, Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Câmpina prin acțiuni restrânse, din cauza pandemiei. Anul acesta, se revine la programul din trecut, iar manifestările vor fi organizate în centrul localității, la Monumentul Eroilor Războiului de Întregire Națională (Soldatul).