Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Social (Categoria articolului)

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

”De două săptămâni ne luptăm cu un urs care vine și ne ia efectiv oile din curte, din saivan. Prima dată a venit și a luat o oaie pe care a mâncat-o în grădina de lângă casă, în jurul orei 2.00 noaptea. Dar târcoale prin grădini a dat de pe la 22.30 în seara respectivă, pentru că au fost câinii extrem de agitați și lătrau într-un fel anume. Suntem foarte speriați, pentru că lumea merge pe jos, chiar și la ora 22.00, în condițiile în care ultima mașină de la Câmpina este la ora 19.00. Este un pericol foarte mare pentru noi toți, riscând în orice moment, la orice cotitură de drum, să dăm nas în nas cu un urs flămând. Am sunat la Poliție, dar au spus că nu e de competența lor și că nu avem ce face, să ne mutăm oile în altă parte... Dar noi, oamenii, unde să ne mutăm!? Tatăl meu iese în fiecare seară și bate într-o tablă, în ideea să sperie ursul și să fugă de zgomotul produs. Marți seară, ursul a venit iar cu tot cu zgomotul produs și în ciuda câinilor pe care îi avem. La ora 1.00 noaptea. A venit a luat altă oaie și a mâncat-o chiar în curte. Aceeași explicație a Poliției - nu avem ce face, mutați oile sau puneți un fir electric. Într-o altă zonă a satului, un alt urs a fost prins într-o cursă pusă de oameni, pentru că pe lângă urși avem și foarte mulți porci mistreți care au distrus efectiv grădinile. Acel urs prins în cursă a fost scos de jandarmi și i s-a dat drumul în pădure, lângă casele oamenilor, în ideea că poate nu se mai întoarce. Vă rog să ne credeți, suntem disperați și nu înțelegem de ce nicio autoritate nu ia nicio decizie să ne apere. Așteaptă cineva să aibă loc o tragedie?! Atunci va fi prea târziu”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Melicești.
În acest sat al comunei Telega, în ultimele două săptămâni, cinci oi au fost mâncate de urși.

În ultimele luni, în localitățile din jurul Câmpinei, urșii și-au făcut tot mai des apariția, nu doar noaptea, ci și în timpul zilei. La Șotrile, la Telega, la Breaza, la Brebu, la Valea Doftanei. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri. Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor. 
Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil.

(Foto cu caracter ilustrativ)

7772 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Lavinia Radu 21.09.2019 01:38 Da, este adevarat! Melicesti este satul meu natal! Acolo locuieste mama mea,porcii mistreti aú ajuns pana in spatele casei noastre! Ursul a rupt multi pruni intr-o alta gradina care este destul de aproape de casa! Saracii ursi aú ramas fara paduri, fara resurse e normal sa caute hrana! Autoritatile ar trebui sa respecte mediul inconjurator! Cred ca o buna masura ar fii sa se planteze multi arbori,in timp ce cresc padurile,sa le duca ursilor de mancare pana ce isi recupereaza habitatul natural!
  • Petrescu m 21.09.2019 15:14 Sa facem un memoriu statului român exterminati oamenii si faceti o tara de animale sălbatice ptr ca suntem condusi de o adunătură de tâmpiti care nu gandesc la pericolul la care noi cei de la tara suntem expuși zilnic.noi muncim ca prosti si cand sa ne bucuram de roade ne intră porcii mistreți si urșii in grădini iar despăgubiri nimic.cand este prins un animal in zbilci încep iubitorii de animale sa se agite cu drepturile lor atunci ar trebui un camion de urși lupi si porci sa ii verși lui ... in apartament ca ei cu toții traiesc la bloc.

Social

1231 vizualizari
28 feb. 2020 11:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 28 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1658 vizualizari
27 feb. 2020 13:54

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

896 vizualizari
28 feb. 2020 17:59

Tânăra din Câmpina NU este infectată cu coronavirus. Rezultatul testelor este negativ

Infecția cu coronavirus nu se confirmă la cele două persoane din județul Prahova internate la Spitalul de Boli Contagioase din Ploiești: tânăra de 19 ani, din Câmpina și bărbatul de 33 de ani, din Bărcănești. În ambele cazuri, rezultatele testelor efectuate la Institutul Național "Matei Balș" este negativ. Informația a fost furnizată de directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Dan Ioniță.

1502 vizualizari
28 feb. 2020 10:35

Campioana olimpică de tineret, Georgeta Popescu, a primit titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina"

Ședința de joi, 28 februarie 2020, a Consiliului Local a început cu un moment festiv - acordarea tilului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" campioanei olimpice de tineret la monobob Georgeta Popescu. Tânăra sportivă a fost invitată în fața Consiliului Local pentru a primi diploma de "Cetățean de onoare", precum și un premiu de 10.000 lei din partea administrației câmpinene.