Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Social (Categoria articolului)

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

”De două săptămâni ne luptăm cu un urs care vine și ne ia efectiv oile din curte, din saivan. Prima dată a venit și a luat o oaie pe care a mâncat-o în grădina de lângă casă, în jurul orei 2.00 noaptea. Dar târcoale prin grădini a dat de pe la 22.30 în seara respectivă, pentru că au fost câinii extrem de agitați și lătrau într-un fel anume. Suntem foarte speriați, pentru că lumea merge pe jos, chiar și la ora 22.00, în condițiile în care ultima mașină de la Câmpina este la ora 19.00. Este un pericol foarte mare pentru noi toți, riscând în orice moment, la orice cotitură de drum, să dăm nas în nas cu un urs flămând. Am sunat la Poliție, dar au spus că nu e de competența lor și că nu avem ce face, să ne mutăm oile în altă parte... Dar noi, oamenii, unde să ne mutăm!? Tatăl meu iese în fiecare seară și bate într-o tablă, în ideea să sperie ursul și să fugă de zgomotul produs. Marți seară, ursul a venit iar cu tot cu zgomotul produs și în ciuda câinilor pe care îi avem. La ora 1.00 noaptea. A venit a luat altă oaie și a mâncat-o chiar în curte. Aceeași explicație a Poliției - nu avem ce face, mutați oile sau puneți un fir electric. Într-o altă zonă a satului, un alt urs a fost prins într-o cursă pusă de oameni, pentru că pe lângă urși avem și foarte mulți porci mistreți care au distrus efectiv grădinile. Acel urs prins în cursă a fost scos de jandarmi și i s-a dat drumul în pădure, lângă casele oamenilor, în ideea că poate nu se mai întoarce. Vă rog să ne credeți, suntem disperați și nu înțelegem de ce nicio autoritate nu ia nicio decizie să ne apere. Așteaptă cineva să aibă loc o tragedie?! Atunci va fi prea târziu”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Melicești.
În acest sat al comunei Telega, în ultimele două săptămâni, cinci oi au fost mâncate de urși.

În ultimele luni, în localitățile din jurul Câmpinei, urșii și-au făcut tot mai des apariția, nu doar noaptea, ci și în timpul zilei. La Șotrile, la Telega, la Breaza, la Brebu, la Valea Doftanei. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri. Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor. 
Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil.

(Foto cu caracter ilustrativ)

6771 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Lavinia Radu 21.09.2019 01:38 Da, este adevarat! Melicesti este satul meu natal! Acolo locuieste mama mea,porcii mistreti aú ajuns pana in spatele casei noastre! Ursul a rupt multi pruni intr-o alta gradina care este destul de aproape de casa! Saracii ursi aú ramas fara paduri, fara resurse e normal sa caute hrana! Autoritatile ar trebui sa respecte mediul inconjurator! Cred ca o buna masura ar fii sa se planteze multi arbori,in timp ce cresc padurile,sa le duca ursilor de mancare pana ce isi recupereaza habitatul natural!
  • Petrescu m 21.09.2019 15:14 Sa facem un memoriu statului român exterminati oamenii si faceti o tara de animale sălbatice ptr ca suntem condusi de o adunătură de tâmpiti care nu gandesc la pericolul la care noi cei de la tara suntem expuși zilnic.noi muncim ca prosti si cand sa ne bucuram de roade ne intră porcii mistreți si urșii in grădini iar despăgubiri nimic.cand este prins un animal in zbilci încep iubitorii de animale sa se agite cu drepturile lor atunci ar trebui un camion de urși lupi si porci sa ii verși lui ... in apartament ca ei cu toții traiesc la bloc.

Social

1702 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.

769 vizualizari
14 oct. 2019 21:30

”Un pas către tine”, un proiect important destinat copiilor de la Centrul "Glasul Autismului" din Câmpina

Proiectul „Un pas către tine” se derulează pe parcursul a trei luni la Centrul ”Glasul Autismului” din Câmpina și își propune să valorifice potențialul copiilor cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai centrului menționat, prin implicarea în activități de coordonare, mișcare și sport. Acesta este cel de-al doilea proiect al Asociației "Glasul Autismului" finanțat de Kaufland în cadrul Programului START ONG, implementat de Act for Tomorrow.

Alte stiri recente

1605 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.

1551 vizualizari
14 oct. 2019 16:46

Sâmbătă, 19 octombrie, la Câmpina au loc Cupa Speranțelor Olimpice și Memorialul ”Luca Henegar”, la aruncări

Cele mai importante competiții de atletism găzduite de Câmpina au loc în mod tradițional în luna octombrie, atunci când în organziarea CSS ”Constantin IstratI” și a Casei Tineretului se desfășoară Cupa Speranțelor Olimpice, ajunsă la a treia ediție, și Memorialul ”Luca Henegar”, la aruncări. Organizarea simultană a celor două competiții care aduc la Câmpina, în fiecare an, cei mai buni aruncători din România, este singurul prilej de omagiere a unei mari personalități a Câmpinei, un om de mare valoare și de o modestie rară - profesorul Luca Henegar.