Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.
”De două săptămâni ne luptăm cu un urs care vine și ne ia efectiv oile din curte, din saivan. Prima dată a venit și a luat o oaie pe care a mâncat-o în grădina de lângă casă, în jurul orei 2.00 noaptea. Dar târcoale prin grădini a dat de pe la 22.30 în seara respectivă, pentru că au fost câinii extrem de agitați și lătrau într-un fel anume. Suntem foarte speriați, pentru că lumea merge pe jos, chiar și la ora 22.00, în condițiile în care ultima mașină de la Câmpina este la ora 19.00. Este un pericol foarte mare pentru noi toți, riscând în orice moment, la orice cotitură de drum, să dăm nas în nas cu un urs flămând. Am sunat la Poliție, dar au spus că nu e de competența lor și că nu avem ce face, să ne mutăm oile în altă parte... Dar noi, oamenii, unde să ne mutăm!? Tatăl meu iese în fiecare seară și bate într-o tablă, în ideea să sperie ursul și să fugă de zgomotul produs. Marți seară, ursul a venit iar cu tot cu zgomotul produs și în ciuda câinilor pe care îi avem. La ora 1.00 noaptea. A venit a luat altă oaie și a mâncat-o chiar în curte. Aceeași explicație a Poliției - nu avem ce face, mutați oile sau puneți un fir electric. Într-o altă zonă a satului, un alt urs a fost prins într-o cursă pusă de oameni, pentru că pe lângă urși avem și foarte mulți porci mistreți care au distrus efectiv grădinile. Acel urs prins în cursă a fost scos de jandarmi și i s-a dat drumul în pădure, lângă casele oamenilor, în ideea că poate nu se mai întoarce. Vă rog să ne credeți, suntem disperați și nu înțelegem de ce nicio autoritate nu ia nicio decizie să ne apere. Așteaptă cineva să aibă loc o tragedie?! Atunci va fi prea târziu”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Melicești.
În acest sat al comunei Telega, în ultimele două săptămâni, cinci oi au fost mâncate de urși.
În ultimele luni, în localitățile din jurul Câmpinei, urșii și-au făcut tot mai des apariția, nu doar noaptea, ci și în timpul zilei. La Șotrile, la Telega, la Breaza, la Brebu, la Valea Doftanei. Oamenii s-au adresat autorităților, dar acestea au ridicat neputincioase din umeri. Această neputință a autorităților provine din faptul că, practic, singura modalitate de intervenție ar fi gonirea urșilor cu ajutorul jandarmilor, mai exact cu ajutorul semnalelor acustice (și luminoase, noaptea) de la autospecialele Jandarmeriei. Împușcarea animalelor este interzisă, urșii fiind protejați prin lege. Problema este că urșii au început să apară în tot mai multe localități, căutând hrană în curți și grădini, iar oamenii se tem pentru animalele din bătătură și se tem chiar pentru viața lor.
Schimbările climaterice și intervenția omului în habitatul natural al urșilor (tăierea pădurilor) au creat această situație periculoasă și extrem de greu de gestionat. Urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalelor nu le mai ajunge hrana și caută mâncare oriunde e posibil.
(Foto cu caracter ilustrativ)
Casa de copii ”Ada Marinescu” a rămas în memoria colectivă a câmpinenilor, indiferent de numele purtat de această instituție după 1989, ca un simbol al copiilor orfani.
Societatea HidroPrahova SA anunță că, pe fondul temperaturilor ridicate și lipsei prelungite de precipitații, în mai multe localități s-au înregistrat creșteri semnificative ale consumului de apă potabilă.
Asociația "Ateliere Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".
O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.