Bugetul Câmpinei pentru 2021, la limita de avarie

Actualitate (Categoria articolului)

Săptămâna aceasta, Primăria Câmpina va supune consultării publice proiectul bugetului local pentru anul 2021. Un buget de la care nu trebuie să avem așteptări prea mari pentru că el reflectă o realitate dureroasă – Câmpina are probleme financiare reale. Nu este pentru prima dată când menționăm acest lucru și, probabil, nu va fi nici ultima dată. O moștenire grea de la administrația precedentă, la care se adaugă o diminuare incredibilă a sumelor din cotele defalcate, repartizate Câmpinei pentru echilibrarea bugetului local, de către Direcția Generală a Finanțelor Publice, influențează major bugetul local pentru 2021.

Veniturile estimate la bugetul local în 2021 sunt de 64,5 milioane lei. Prin comparație, vă reamintim veniturile din bugetul electoral al anului 2020, al administrației Tiseanu – 85,64 milioane lei. Acel buget umflat cu peste 8 milioane lei la celebrul de acum capitol “alte venituri”, unde banii figurau doar pe hârtie, fără să existe în realitate. Cheltuielile, însă, nu mai erau doar pe hârtie, așa cum erau veniturile, astfel că, noua administrație locală s-a trezit cu numeroase facturi la sfârșitul anului trecut, fiind în imposibilitatea de a le achita pe toate.
Venituri doar pe hârtie, corecții financiare care au fost eșalonate la plată (pentru deblocarea proiectelor cu fonduri europene) și care înseamnă 1,2 milioane lei pe an, rate și dobânzi de aproape un milion de euro pe an la creditele bancare accesate de fosta administrație locală, acestea sunt trei dintre motivele pentru care Câmpina are acum mari probleme financiare. Iar la acestea se adaugă diminuarea drastică a sumelor repartizate din impozitul pe venit și din TVA pentru echilibrarea bugetului local. Câmpina primește de la Direcția Generală a Finanțelor Publice: 50.000 lei reprezentând sume din impozitul pe venit (spre comparație, anul trecut a primit 1 milion lei) și 70.000 lei reprezentând sume din TVA (anul trecut a primit 1,7 milioane lei). Așadar, o reducere incredibilă, care nu are cum să nu afecteze bugetul local. O diminuare considerabilă a acestor sume, care poate fi pusă și pe seama reducerii încasărilor din impozite și TVA în anul 2020, marcat de pandemie și probleme economice, dar și pe seama unei disperări după bani la bugetul de stat a Ministerului Finanțelor Publice. Asta având în vedere și faptul că municipiul Câmpina nu este singura localitate căreia Ministerul Finanțelor i-a diminuat semnificativ sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale.
Una peste alta, toate aceste lucruri s-au adunat și s-a ajuns la un buget local de doar 64,5 milioane lei în 2021, care abia permite acoperirea cheltuielilor de funcționare. Precizăm că suma menționată nu include fondurile europene și cele de la bugetul de stat care sunt destinate strict pentru anumite proiecte. Este vorba doar de banii care pot fi împărțiți de administrația câmpineană. Va fi un an extrem de complicat pentru actuala administrație locală, care va trebui să se descurce cu acest buget aflat la limita de avarie.

4795 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Calin 23.03.2021 20:58 Poate cineva se va hotara sa reduca cheltuielile de intretinere ale primariei.

Actualitate

132 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

151 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

551 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

657 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.