Infractorii și-au diversificat metodele de a-i păcăli pe pe oameni și de a le fura banii din casă, iar la Câmpina și în împrejurimi se înregistrează periodic astfel de cazuri. Victimele sunt în general bătrânii. Pornind de la această situație, Poliția Municipală Câmpina și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova au organizat astăzi o campanie de informare a cetățenilor în legătură cu noile metode ale infractorilor.
Zece echipe formate din agenți de poliție au mers prin tot municipiu, au lipit afișe la toate blocurile și au împărțit materiale informative populației. Acțiunea a fost coordonată de Gabriel Bădiceanu, șeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Câmpina.
Iată care sunt noile metode folosite de infractori:
- "Metoda ajutorului pentru bătrâni" - infractorii merg acasă la persoanele vârstnice sub pretextul că le oferă diverse ajutoare - alimente sau chiar bani. În general, merg câte două persoane, una distrage atenția pensionarului, iar alta îi fură banii sau diverse obiecte de mai mică sau mai mare valoare.
- "Metoda comercială" - infractorii pătrund în locuința victimelor sub pretextul că sunt agenți de vânzare și le oferă diverse produse promoționale la prețuri foarte tentante (de obicei, produse cosmetice sau de curățenie). Au fost și cayuri în care victimelor li s-au oferit gratuit produsele. Și se distrage atenția vârstnicilor, ba chiar mai beau împreună și o cafea și profitând de neatenția lor le fură banii și bijuteriile din casă.
- "Metoda achiziționării bunurilor reciclabile" - infractorii, de regulă două-trei femei, abordează victimele în piețe sau magazine și le spună că vor să cumpere sticle, borcane, aparatură electrocasnică uzată etc. Merg cu victimele la domiciliul acestora, le distrag atenția și le fură banii din casă.
Poliția recomandă cetățenilor:
- să nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuință, indiferent de motivele pe care acestea le invocă
- să nu lase ușile descuiate când pleacă de acasă chiar și la vecini
- copiii trebuie învățați să nu ofere informații persoanelor necunoscute
- să nu transforme contuile de pe site-urile de socializare în sursă de informație pentru infractori
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.