În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1.00, pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu la o casă în comuna Măgurele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, pentru gestionarea operativă a evenimentului, la fața locului au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Lipănești și Detașamentului Vălenii de Munte cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului, pe o suprafață totală de aproximativ 200 mp, nefiind afectate vecinătățile. Din fericire, evenimentul nu a fost soldat cu victime.
La finalizarea intervenției, pompierii au stabilit faptul că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza coșului de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile din apropiere.
În acest context, pompierii amintesc cetățenilor o serie de reguli pe care trebuie să le respecte pentru a evita astfel de evenimente nefericite:
- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens.
- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului.
- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.
- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).
(Foto cu caracter ilustrativ)
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!
UPDATE - Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți la ora 10.00.
În intervalul 7 iulie, ora 10.00 - 8 iulie, ora 10.00, Câmpina se află sub cod roșu caniculă. De altfel, înainte de ora 9.00 a zilei de luni, 7 iulie, pentru câmpineni și locuitori din jur s-a emis un mesaj RO-ALERT.