Responsabilitatea civică în mediul online, o acțiune organizată de elevii din Breaza în cadrul programului "Ora de net"

Social (Categoria articolului)

"Sunt cetăţean activ şi responsabil chiar în mediul online", aceasta este denumirea acțiunii organizate la sediul Primăriei Breaza de elevii de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu", din localitate, coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului Ora de Net (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul evenimentului interactiv au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţionare online şi implicaţii comerciale ale colectării de date. Prin temele abordate, cei peste 65 de participanţi, în general elevi, au putut descoperi dacă sunt dependenţi de internet sau telefon şi au putut afla că datele personale - numele, data naşterii, adresa, şcoala la care învaţă, numărul de telefon etc - nu trebuie făcute publice. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor - oradenet.ro.
Elevii au fost entuziasmaţi de implicarea în acest proiect:
"Eu am înţeles din acest proiect că trebuie să avem foarte mare grijă ce postăm pe reţelele de socializare, dar am strâns într-un fel şi relaţia de prietenie cu colegii mei, pentru că toţi ne-am implicat şi ne-am unit! Vă mulţumim pentru ajutor!" (Cosmin Ilie)
"Din punctul meu de vedere, această experienţă a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri noi depsre siguranţa pe internet, dar mai important, despre siguranţa vieţii noastre. Am realizat că internetul ne poate pune în mare pericol dacă nu suntem responsabili şi nu respectăm câteva reguli de bază. Chiar dacă suntem atraşi de beneficiile pe care ni le oferă, activitatea noastră în mediul online ne poate influenţa foarte mult viaţa, de aceea trebuie să avem mare grijă la informaţiile pe care le oferim". (Cosmina Câtea)
"În opinia mea, activitatea a fost foarte reuşită, pentru că aceşti copii şi-au dorit foarte mult să participe la concurs. Au realizat desene reprezentative, care au fost chiar reuşite, au pregătit materiale interesante despre internet, care, după părerea mea, au fost foarte importante atât pentru copii, cât şi pentru părinţi". (Daniel Băjan - clasa a VII-a)

La acțiunea de la Breaza au participat elevi, părinţi, cadre didactice, directorul Şcolii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu" - prof. Magdalena Moise, Gheorghe Richea - primarul oraşului Breaza şi reprezentanţi ai Consiliului Local, Vasile Purcaru - din partea Poliţiei Oraşului Breaza.
Aflat la a zecea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet abordează anual teme diferite. În acest an, tematica a fost "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale" şi se încadrează perfect în mişcarea globală propusă de INSAFE - reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale "Better Internet for Kids".

2245 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

792 vizualizari
20 feb. 2019 08:40

Bilanțul pe 2018 și planurile pe 2019 la Asociația Cultul Eroilor "Regina Maria" Câmpina

Anual, membrii Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", subfiliala Câmpina, se întâlnesc în cadrul unei adunări generale pentru a trece în revistă realizările anului anterior și pentru a face planurile pentru anul abia început. Adunarea generală a avut loc marți, 19 februarie, la Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina.

3614 vizualizari
19 feb. 2019 11:30

Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi, acasă, la Câmpina. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie 2019

Trupul neînsuflețit al lui Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi la Câmpina și va fi depus la domiciliul fostului mare sportiv și om de fotbal. Familia anunță că toți cei care doresc să își ia rămas bun de la Dan Chițu o pot face începând din această după-amiază, la reședința de pe Strada Ion Heliade Rădulescu, nr. 95, din Cartierul Muscel. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie. Slujba religioasă se va desfășura la Biserica "Sfinții Voievozi" (de la lac), iar la ora 12.00 cortegiul funerar va pleca de la biserică spre Cimitirul "Învierea lui Lazăr" din Cartierul Câmpinița.

Alte stiri recente

2430 vizualizari
19 feb. 2019 21:46

De parcă nu aveau suficientă mizerie pe stradă, câmpinenii de pe Bobâlna s-au trezit cu pământ și în apa "potabilă"

Despre modul în care arată Strada Bobâlna din municipiul Câmpina știm cu toții. Este una dintre cele mai distruse străzi din localitate. O stradă găurită, fără canalizare, inclusă parțial în zona de impozitare A și parțial în zona de impozitare B. Ca și cum nu ar fi suficient, astăzi, la robinetele locuitorilor de pe Strada Bobâlna a curs apă cu pământ, lucru pentru care oamenii sunt profund "recunoscători" societății HidroPrahova. (foto de la cititori)

2234 vizualizari
19 feb. 2019 20:42

Lucrări de februarie la Câmpina, în Parcul de la Soldat: schimbarea pavelelor (sparte) montate în noiembrie - decembrie 2018

Despre lucrarea de modernizare a Parcului de la Soldat din municipiul Câmpina probabil că se poate scrie o carte. Asta fără partea cu mutarea statuii Soldatului în parcul de la notariate, operațiune care implică aproximativ 185.000 lei. Vorbim strict de lucrările de modernizare, cele ai căror indicatori tehnico-economici au fost aprobați de patru ori de Consiliul Local Câmpina, acele lucrări începute în aprilie 2018 și neterminate, încă.