Incendiile de vegetație uscată fac ravagii în Prahova. Măsurile stabilite de Prefectură

Social (Categoria articolului)

Tot mai multe incendii de vegetație uscată se produc în județul Prahova, multe dintre ele cu riscul de extindere la locuințe, anexe, rețele electrice, drumuri publice etc. Numai în luna februarie, pompierii militari au intervenit la stingerea a peste 150 astfel de incendii. Dar în fiecare zi continuă să apară incendii de vegetație uscată, pentru că oamenii au început curățenia de primăvară, își pregătesc terenurile pentru lucrări, dar, din păcate, nu își iau măsuri de siguranță, iar focul scapă de sub control. Vă reamintim că, la finalul lunii februarie, prefectul județului Prahova, Ioana Mădălina Lupea, a emis un ordin cu o serie de măsuri pentru evitarea dezastrelor produse de foc.

1. În condiţiile emiterii de atenţionări, avertizări meteorologice de temperaturi maxime extreme, respectiv vânt puternic, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
2. Respectarea prevederilor de la punctul 1 este verificată de primar, prin şeful serviciului pentru situaţii de urgenţă sau de o persoană desemnată în acest sens.
3. Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale, precum şi prevederile legale, generale şi specifice.
4. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu este interzisă;
5. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de persoane desemnată în acest sens. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi. Arderea se execută numai pe timp de zi.
6. Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier se asigură prin executarea de fâşii arate.
7. Parcelarea miriştii se va realiza în suprafeţe de maxim 10 hectare, prin fâşii arate.
8. La arderea miriştilor pentru suprafeţe mai mici de 5 hectare, trebuie asigurate substanţele şi mijloacele de stingere necesare.
9. Pentru suprafeţe de ardere mai mari de 5 hectare, trebuie asigurat un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.
10. Pe terenurile în pantă arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
11. Vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată.
12. În jurul fiecărei grămezi se curăţă terenul de vegetaţie pe o distanţă de 5 m.
13. Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi care să nu afecteze reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
14. Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 m faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 m faţă de depozite de furaje, 200 m faţă de liziera pădurii.
15. Stingerea totală a focului se va face înainte de părăsirea locului arderii.
16. Este obligatorie intruirea personalului care execută, controlează şi supraveghează, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cu privire la măsurile de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

3437 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1207 vizualizari
29 sept. 2020 11:47

Atenție! Direcția Economică a Primăriei Câmpina se închide marți, la ora 12.00, pentru dezinfecție. O angajată este confirmată cu COVID-19

Direcția Economică a Primăriei Câmpina, instituție aflată pe Calea Doftanei, se închide astăzi, 29 septembrie 2020, pentru efectuarea operațiunii de dezinfecție în întreaga incintă. Măsura a fost luată după ce o angajată a Direcției Economice a fost confirmată cu COVID-19.

1539 vizualizari
29 sept. 2020 10:38

Patru accidente produse aproape în același timp, pe DN1, în zona comunei Cornu

Patru accidente rutiere, în care au fost implicate patru autoturisme, o dubiță și un TIR, s-au produs marți dimineață pe DN1, în zona comunei Cornu. După cum informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, accidentele au avut loc aproape concomitent, cel mai probabil din cauza carosabilului ud și a vizibilității destul de reduse. 

Alte stiri recente

1232 vizualizari
29 sept. 2020 09:29

Lucian Costea a câștigat Primăria Valea Doftanei fără drept de apel - 87,37%

Victorie categorică la alegerile de duminică, 27 septembrie 2020, a lui Lucian Vileford Costea (PNL), primarul în exercițiu, care câștigă un nou mandat la Valea Doftanei. Lucian Costea a obținut 2.049 voturi din totalul celor 2.426 voturi valabil exprimate (87,37%).

2436 vizualizari
28 sept. 2020 17:56

Nicolae Moisescu (PSD Câmpina) renunță la mandatul de consilier local

3 comentarii

Nicolae Moisescu, candidatul Alianței PSD-ProRomânia-PPU (S-L) la Primăria municipiului Câmpina, situat pe locul al doilea în cursa pentru funcția de primar, cu 2.902 voturi (cu 267 voturi peste scorul alianței), ne-a transmis un comunicat prin intermediul căruia anunță că va renunța la mandatul de consilier local. Precizăm că Nicolae Moisescu se afla pe prima poziție pe lista alianței menționate pentru Consiliul Local. Vă prezentăm integral mesajul lui Nicolae Moisescu pentru câmpineni.