Incendiile de vegetație uscată fac ravagii în Prahova. Măsurile stabilite de Prefectură

Social (Categoria articolului)

Tot mai multe incendii de vegetație uscată se produc în județul Prahova, multe dintre ele cu riscul de extindere la locuințe, anexe, rețele electrice, drumuri publice etc. Numai în luna februarie, pompierii militari au intervenit la stingerea a peste 150 astfel de incendii. Dar în fiecare zi continuă să apară incendii de vegetație uscată, pentru că oamenii au început curățenia de primăvară, își pregătesc terenurile pentru lucrări, dar, din păcate, nu își iau măsuri de siguranță, iar focul scapă de sub control. Vă reamintim că, la finalul lunii februarie, prefectul județului Prahova, Ioana Mădălina Lupea, a emis un ordin cu o serie de măsuri pentru evitarea dezastrelor produse de foc.

1. În condiţiile emiterii de atenţionări, avertizări meteorologice de temperaturi maxime extreme, respectiv vânt puternic, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
2. Respectarea prevederilor de la punctul 1 este verificată de primar, prin şeful serviciului pentru situaţii de urgenţă sau de o persoană desemnată în acest sens.
3. Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale, precum şi prevederile legale, generale şi specifice.
4. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu este interzisă;
5. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de persoane desemnată în acest sens. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi. Arderea se execută numai pe timp de zi.
6. Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier se asigură prin executarea de fâşii arate.
7. Parcelarea miriştii se va realiza în suprafeţe de maxim 10 hectare, prin fâşii arate.
8. La arderea miriştilor pentru suprafeţe mai mici de 5 hectare, trebuie asigurate substanţele şi mijloacele de stingere necesare.
9. Pentru suprafeţe de ardere mai mari de 5 hectare, trebuie asigurat un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.
10. Pe terenurile în pantă arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
11. Vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată.
12. În jurul fiecărei grămezi se curăţă terenul de vegetaţie pe o distanţă de 5 m.
13. Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi care să nu afecteze reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
14. Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 m faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 m faţă de depozite de furaje, 200 m faţă de liziera pădurii.
15. Stingerea totală a focului se va face înainte de părăsirea locului arderii.
16. Este obligatorie intruirea personalului care execută, controlează şi supraveghează, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cu privire la măsurile de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

3272 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

115 vizualizari
17 feb. 2020 12:16

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 17 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1776 vizualizari
16 feb. 2020 12:22

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 16 februarie

1 comentarii

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

158 vizualizari
17 feb. 2020 11:46

Dezbaterea asupra bugetului Câmpinei pe 2020 – lume multă, discuții sterile

Dezbaterea privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina pentru anul 2020, desfășurată săptămâna trecută, a adus la sediul Primăriei lume mai multă ca de obicei, astfel că sala de ședințe a fost plină, fiind necesare chiar și scaune suplimentare.  Au fost prezenți reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, ai USR, simpli câmpineni, dar și consilieri locali – Elena Albu, Monica Clinciu, Violeta Beldianu, Dragomir Enache, Lucian Cercel, precum și directori și șefi de servicii sau birouri din cadrul Primăriei.

1392 vizualizari
16 feb. 2020 22:00

35 de medalii pentru AIKO Câmpina la Cupa Dojo, desfășurată în week-end la București

Clubul Sportiv AIKO Câmpina a început în forță anul 2020 și încă de la prima competiție la care a participat a reușit să strângă nu mai puțin de 35 de medalii, dintre care 12 de aur, 11 de argint și 12 de bronz. Sportivii pregătiți de Gabriel Timofte au participat la Cupa Dojo, desfășurată în acest week-end la București, în sala ”Apollo”, competiție la care au fost prezenți sportivi de la 25 de cluburi de arte marțiale din întreaga țară.