CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

- Eveniment -

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

”Casa cu Grifoni” este, astăzi, un reper în peisajul citadin câmpinean, fiind sediul Primăriei și Consiliului Local Câmpina. Este inclusă pe lista monumentelor istorice. Dar poate că mai puțină lume știe că pe 5 octombrie 2022 se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea și sfințirea ”Casei cu Grifoni” ca noul local al Școlii de Maiștri Sondori, în prezența lui I. Dinu, delegat din partea ministrului Industriei și Comerțului.

Dar imobilul cu arhitectură spectaculoasă de pe Bulevardul Culturii datează de la începutul secolului trecut. A fost construit în anii 1901 - 1902 de Gheorghe Ștefănescu, care a trăit între anii 1867 și 1959, primul mare petrolist originar din Câmpina. Clădirea, construită pentru familia sa, a fost prima iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania.
Numele casei vine de la cei doi grifoni de pe acoperiș, animale mitologice reprezentate cu trup de leu și cap și aripi de vultur, asociate cu zeul Apollo. Starea lor este, și în prezent, una foarte bună, similar celor două cupole acoperite cu tablă de zinc, în formă de solzi de pește și ornamentate cu roze ale vânturilor după moda timpului.
Realizată în stilul Beaux-Arts la modă în epocă, era foarte impunătoare pentru acele vremuri, și rămâne și azi o mândrie a Câmpinei, fiind una dintre cele mai frumoase primări din Prahova. În stilul casei se regăsesc influențe renascentiste: cele două coloane dorice monumentale de la intrare, dar și arhitectura ferestrelor și a ușii masive, specifice arhitecturii italiene. Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru Gheorghe Ștefănescu, deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania și Belgia. 
După 1910, vila a rămas soției sale Eliza Ștefănescu-Văleanu, de care petrolistul divorțase, plecând în capitală unde a fondat una dintre societățile petroliere cu capital autohton - ”Subsolul Român”. Eliza era dedicată mișcării filantropice și educative, fiind președinta filialei locale a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR). În timpul primul război mondial, din noiembrie 2016, vila a fost rechiziționată pentru sediul comandaturii locale a trupelor germane de ocupație și al poliției. La 1920, proprietara a vândut vila pentru o sumă modestă Ministerului de Industrie, care a mutat în ea Școala de Maiștri Sondori și Rafinori - prima de acest gen din lume, ce fusese înființată la 1904 în Câmpina. Cumpărat și cu contribuția financiară a inginerului de mine Constantin Alimănișteanu, inițiatorul școlii, imobilul a găzduit cursurile prestigioasei școli până în 1948, după care a trecut în gestiunea liceului de petrol din oraș, care l-a folosit în perioada comunistă inclusiv ca internat. La un moment, dat, prin anii '80, clădirea propriu-zisă era o ruină, dar în spatele său funcționau o serie de ateliere școlare. Ajunsă în paragină în anii '90, vila a fost restaurată exemplar la începutul noului mileniu, în urma demersurilor demarate de primarul de atunci, Gheorghe Tudor, iar din anul 2002 a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina, care și-a mutat aici sediul doi ani mai târziu.
Așa cum spuneam, pe 5 octombrie 1924 a avut loc sfințirea și inaugurarea ”Casei cu Grifoni” ca sediu al Școlii de Maiștri Sondori și Rafinori. Și poate nu ar fi rău ca la astfel de momente să fie acțiuni de genul ”porților deschide”, astfel încât oricine, dar mai ales copiii să poată vizita acest superb edificiu, iar cineva să le poată prezenta istoria acestui loc deosebit.


05 Oct 2022 07:11 1514 vizualizari


Comentarii






1385 vizualizari 01 May 2024 15:12 Din 11 mai, în Gara Câmpina se deschide o expoziție cu machete de trenuri

Din 11 mai, în Gara Câmpina se deschide o expoziție cu machete de trenuri

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 11.00, într-un spațiu amenajat în clădirea Gării Câmpina, cu acces de pe peronul liniei 1, va avea loc deschiderea unei inedite expoziții de machete de trenuri, dar și diverse amenajări feroviare.

citeste mai mult
1322 vizualizari 20 Apr 2024 22:28 Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

citeste mai mult
1337 vizualizari 31 Mar 2024 08:58 La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2132 vizualizari 25 Mar 2024 21:51 De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV