CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.facebook.com/clinicairisbaicoi/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

- Eveniment -

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

”Casa cu Grifoni” este, astăzi, un reper în peisajul citadin câmpinean, fiind sediul Primăriei și Consiliului Local Câmpina. Este inclusă pe lista monumentelor istorice. Dar poate că mai puțină lume știe că pe 5 octombrie 2022 se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea și sfințirea ”Casei cu Grifoni” ca noul local al Școlii de Maiștri Sondori, în prezența lui I. Dinu, delegat din partea ministrului Industriei și Comerțului.

Dar imobilul cu arhitectură spectaculoasă de pe Bulevardul Culturii datează de la începutul secolului trecut. A fost construit în anii 1901 - 1902 de Gheorghe Ștefănescu, care a trăit între anii 1867 și 1959, primul mare petrolist originar din Câmpina. Clădirea, construită pentru familia sa, a fost prima iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania.
Numele casei vine de la cei doi grifoni de pe acoperiș, animale mitologice reprezentate cu trup de leu și cap și aripi de vultur, asociate cu zeul Apollo. Starea lor este, și în prezent, una foarte bună, similar celor două cupole acoperite cu tablă de zinc, în formă de solzi de pește și ornamentate cu roze ale vânturilor după moda timpului.
Realizată în stilul Beaux-Arts la modă în epocă, era foarte impunătoare pentru acele vremuri, și rămâne și azi o mândrie a Câmpinei, fiind una dintre cele mai frumoase primări din Prahova. În stilul casei se regăsesc influențe renascentiste: cele două coloane dorice monumentale de la intrare, dar și arhitectura ferestrelor și a ușii masive, specifice arhitecturii italiene. Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru Gheorghe Ștefănescu, deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania și Belgia. 
După 1910, vila a rămas soției sale Eliza Ștefănescu-Văleanu, de care petrolistul divorțase, plecând în capitală unde a fondat una dintre societățile petroliere cu capital autohton - ”Subsolul Român”. Eliza era dedicată mișcării filantropice și educative, fiind președinta filialei locale a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR). În timpul primul război mondial, din noiembrie 2016, vila a fost rechiziționată pentru sediul comandaturii locale a trupelor germane de ocupație și al poliției. La 1920, proprietara a vândut vila pentru o sumă modestă Ministerului de Industrie, care a mutat în ea Școala de Maiștri Sondori și Rafinori - prima de acest gen din lume, ce fusese înființată la 1904 în Câmpina. Cumpărat și cu contribuția financiară a inginerului de mine Constantin Alimănișteanu, inițiatorul școlii, imobilul a găzduit cursurile prestigioasei școli până în 1948, după care a trecut în gestiunea liceului de petrol din oraș, care l-a folosit în perioada comunistă inclusiv ca internat. La un moment, dat, prin anii '80, clădirea propriu-zisă era o ruină, dar în spatele său funcționau o serie de ateliere școlare. Ajunsă în paragină în anii '90, vila a fost restaurată exemplar la începutul noului mileniu, în urma demersurilor demarate de primarul de atunci, Gheorghe Tudor, iar din anul 2002 a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina, care și-a mutat aici sediul doi ani mai târziu.
Așa cum spuneam, pe 5 octombrie 1924 a avut loc sfințirea și inaugurarea ”Casei cu Grifoni” ca sediu al Școlii de Maiștri Sondori și Rafinori. Și poate nu ar fi rău ca la astfel de momente să fie acțiuni de genul ”porților deschide”, astfel încât oricine, dar mai ales copiii să poată vizita acest superb edificiu, iar cineva să le poată prezenta istoria acestui loc deosebit.


05 Oct 2022 07:11 1675 vizualizari


Comentarii






459 vizualizari 09 Nov 2024 19:37 Joi, 14 noiembrie, Serată Hasdeu, la Câmpina, la 155 ani de la nașterea Iuliei Hasdeu

Joi, 14 noiembrie, Serată Hasdeu, la Câmpina, la 155 ani de la nașterea Iuliei Hasdeu

În seara zilei de joi, 14 noiembrie 2024, la 155 ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, la Castelul din Câmpina, construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, tatăl Iuliei, în memoria genialei sale fiice, prematur dispărută, va avea loc o nouă Serată Hasdeu.

citeste mai mult
402 vizualizari 03 Nov 2024 09:00 ”Ce-și doresc femeile?”, o nouă piesă de teatru la Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina

”Ce-și doresc femeile?”, o nouă piesă de teatru la Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 19.30, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza” va putea fi urmărit spectacolul ”Ce-și doresc femeile?” al Teatrului Metronom București, în scenariul și regia lui Octavian Strunilă.

citeste mai mult
670 vizualizari 28 Oct 2024 18:56 Avanpremiera impresionantului documentar “Apă și talpă”, la Câmpina, pe 7 noiembrie. Nu ratați acest eveniment!

Avanpremiera impresionantului documentar “Apă și talpă”, la Câmpina, pe 7 noiembrie. Nu ratați acest eveniment!

"Apă și talpă" este povestea fascinantă a nouă alergători de anduranță, care pornesc într-o aventură de neuitat pe Via Transilvanica, cel mai lung și frumos traseu din România.

citeste mai mult
905 vizualizari 28 Oct 2024 11:08 Paula Seling vine la Câmpina, înainte de Crăciun, pentru un spectacol-eveniment

Paula Seling vine la Câmpina, înainte de Crăciun, pentru un spectacol-eveniment

”Bucuria Crăciunului” este numele spectacolului pe care Paula Seling îl va susține la Câmpina pe 19 decembrie 2024, de la ora 19.00.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV