CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

- Eveniment -

Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

”Casa cu Grifoni” este, astăzi, un reper în peisajul citadin câmpinean, fiind sediul Primăriei și Consiliului Local Câmpina. Este inclusă pe lista monumentelor istorice. Dar poate că mai puțină lume știe că pe 5 octombrie 2022 se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea și sfințirea ”Casei cu Grifoni” ca noul local al Școlii de Maiștri Sondori, în prezența lui I. Dinu, delegat din partea ministrului Industriei și Comerțului.

Dar imobilul cu arhitectură spectaculoasă de pe Bulevardul Culturii datează de la începutul secolului trecut. A fost construit în anii 1901 - 1902 de Gheorghe Ștefănescu, care a trăit între anii 1867 și 1959, primul mare petrolist originar din Câmpina. Clădirea, construită pentru familia sa, a fost prima iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania.
Numele casei vine de la cei doi grifoni de pe acoperiș, animale mitologice reprezentate cu trup de leu și cap și aripi de vultur, asociate cu zeul Apollo. Starea lor este, și în prezent, una foarte bună, similar celor două cupole acoperite cu tablă de zinc, în formă de solzi de pește și ornamentate cu roze ale vânturilor după moda timpului.
Realizată în stilul Beaux-Arts la modă în epocă, era foarte impunătoare pentru acele vremuri, și rămâne și azi o mândrie a Câmpinei, fiind una dintre cele mai frumoase primări din Prahova. În stilul casei se regăsesc influențe renascentiste: cele două coloane dorice monumentale de la intrare, dar și arhitectura ferestrelor și a ușii masive, specifice arhitecturii italiene. Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru Gheorghe Ștefănescu, deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania și Belgia. 
După 1910, vila a rămas soției sale Eliza Ștefănescu-Văleanu, de care petrolistul divorțase, plecând în capitală unde a fondat una dintre societățile petroliere cu capital autohton - ”Subsolul Român”. Eliza era dedicată mișcării filantropice și educative, fiind președinta filialei locale a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR). În timpul primul război mondial, din noiembrie 2016, vila a fost rechiziționată pentru sediul comandaturii locale a trupelor germane de ocupație și al poliției. La 1920, proprietara a vândut vila pentru o sumă modestă Ministerului de Industrie, care a mutat în ea Școala de Maiștri Sondori și Rafinori - prima de acest gen din lume, ce fusese înființată la 1904 în Câmpina. Cumpărat și cu contribuția financiară a inginerului de mine Constantin Alimănișteanu, inițiatorul școlii, imobilul a găzduit cursurile prestigioasei școli până în 1948, după care a trecut în gestiunea liceului de petrol din oraș, care l-a folosit în perioada comunistă inclusiv ca internat. La un moment, dat, prin anii '80, clădirea propriu-zisă era o ruină, dar în spatele său funcționau o serie de ateliere școlare. Ajunsă în paragină în anii '90, vila a fost restaurată exemplar la începutul noului mileniu, în urma demersurilor demarate de primarul de atunci, Gheorghe Tudor, iar din anul 2002 a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina, care și-a mutat aici sediul doi ani mai târziu.
Așa cum spuneam, pe 5 octombrie 1924 a avut loc sfințirea și inaugurarea ”Casei cu Grifoni” ca sediu al Școlii de Maiștri Sondori și Rafinori. Și poate nu ar fi rău ca la astfel de momente să fie acțiuni de genul ”porților deschide”, astfel încât oricine, dar mai ales copiii să poată vizita acest superb edificiu, iar cineva să le poată prezenta istoria acestui loc deosebit.


05 Oct 2022 07:11 1555 vizualizari


Comentarii


Vremea
http://www.taxexpertav.ro/index.html
https://elstargroup.ro/
http://floricon.ro/
http://www.spitalcampina.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
343 vizualizari 19 Jun 2024 22:19 Câmpineanca Alexandra Olteanu a obținut Premiul al III-lea la Festivalul ”Chocolate Saga”

Câmpineanca Alexandra Olteanu a obținut Premiul al III-lea la Festivalul ”Chocolate Saga”

La București, la Sala Palatului, a avut loc week-end-ul trecut Festivalul ”Chocolate Saga”, un adevărat regal al dulciurilor, cu ateliere, dar și concursuri, care au reunit cei mai vestiți cofetari din țara noastră.

citeste mai mult
997 vizualizari 18 Jun 2024 10:16 Festivalul de Jazz-Pop-Rock de la Breaza, la a patra ediție

Festivalul de Jazz-Pop-Rock de la Breaza, la a patra ediție

Evenimentul se va desfășura în perioada 27-28 iulie 2024, în "Popasul Cultural" din centrul orașului, iar pe scenă vor urca: A.L.L. Of Us Trio, Ozana Barabancea, Trupa Cardinal, Ioana-Teodora Spînu Trio, Nidal, Radu Pescaru, Trupa Jeff Family, Green Onions Experience.

citeste mai mult
1325 vizualizari 15 Jun 2024 16:45 La Câmpina a avut loc premierea concursului școlar ”Știință pentru toți”

La Câmpina a avut loc premierea concursului școlar ”Știință pentru toți”

În urmă cu aproximativ două luni a avut loc concursul școlar ”Știință pentru toți”, organizat și găzduit de Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”.

citeste mai mult
9161 vizualizari 15 Jun 2024 14:50 Andra și Gabriel Dorobanțu, invitați la Festivalul ”Florilor de tei” de la Cornu

Andra și Gabriel Dorobanțu, invitați la Festivalul ”Florilor de tei” de la Cornu

La jumătatea lunii iulie, la Cornu va avea loc o nouă ediție a Festivalului ”Florilor de tei”, manifestare ajunsă la ediția a XV-a. Festivalul va avea loc în week-end-ul 13-14 iulie 2024.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV