Miercuri, 5 octombrie, se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea ”Casei cu Grifoni”, ca sediu al primei Școli de Maiștri Sondori din lume

Eveniment (Categoria articolului)

”Casa cu Grifoni” este, astăzi, un reper în peisajul citadin câmpinean, fiind sediul Primăriei și Consiliului Local Câmpina. Este inclusă pe lista monumentelor istorice. Dar poate că mai puțină lume știe că pe 5 octombrie 2022 se împlinesc 98 de ani de la inaugurarea și sfințirea ”Casei cu Grifoni” ca noul local al Școlii de Maiștri Sondori, în prezența lui I. Dinu, delegat din partea ministrului Industriei și Comerțului.

Dar imobilul cu arhitectură spectaculoasă de pe Bulevardul Culturii datează de la începutul secolului trecut. A fost construit în anii 1901 - 1902 de Gheorghe Ștefănescu, care a trăit între anii 1867 și 1959, primul mare petrolist originar din Câmpina. Clădirea, construită pentru familia sa, a fost prima iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania.
Numele casei vine de la cei doi grifoni de pe acoperiș, animale mitologice reprezentate cu trup de leu și cap și aripi de vultur, asociate cu zeul Apollo. Starea lor este, și în prezent, una foarte bună, similar celor două cupole acoperite cu tablă de zinc, în formă de solzi de pește și ornamentate cu roze ale vânturilor după moda timpului.
Realizată în stilul Beaux-Arts la modă în epocă, era foarte impunătoare pentru acele vremuri, și rămâne și azi o mândrie a Câmpinei, fiind una dintre cele mai frumoase primări din Prahova. În stilul casei se regăsesc influențe renascentiste: cele două coloane dorice monumentale de la intrare, dar și arhitectura ferestrelor și a ușii masive, specifice arhitecturii italiene. Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru Gheorghe Ștefănescu, deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania și Belgia. 
După 1910, vila a rămas soției sale Eliza Ștefănescu-Văleanu, de care petrolistul divorțase, plecând în capitală unde a fondat una dintre societățile petroliere cu capital autohton - ”Subsolul Român”. Eliza era dedicată mișcării filantropice și educative, fiind președinta filialei locale a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR). În timpul primul război mondial, din noiembrie 2016, vila a fost rechiziționată pentru sediul comandaturii locale a trupelor germane de ocupație și al poliției. La 1920, proprietara a vândut vila pentru o sumă modestă Ministerului de Industrie, care a mutat în ea Școala de Maiștri Sondori și Rafinori - prima de acest gen din lume, ce fusese înființată la 1904 în Câmpina. Cumpărat și cu contribuția financiară a inginerului de mine Constantin Alimănișteanu, inițiatorul școlii, imobilul a găzduit cursurile prestigioasei școli până în 1948, după care a trecut în gestiunea liceului de petrol din oraș, care l-a folosit în perioada comunistă inclusiv ca internat. La un moment, dat, prin anii '80, clădirea propriu-zisă era o ruină, dar în spatele său funcționau o serie de ateliere școlare. Ajunsă în paragină în anii '90, vila a fost restaurată exemplar la începutul noului mileniu, în urma demersurilor demarate de primarul de atunci, Gheorghe Tudor, iar din anul 2002 a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina, care și-a mutat aici sediul doi ani mai târziu.
Așa cum spuneam, pe 5 octombrie 1924 a avut loc sfințirea și inaugurarea ”Casei cu Grifoni” ca sediu al Școlii de Maiștri Sondori și Rafinori. Și poate nu ar fi rău ca la astfel de momente să fie acțiuni de genul ”porților deschide”, astfel încât oricine, dar mai ales copiii să poată vizita acest superb edificiu, iar cineva să le poată prezenta istoria acestui loc deosebit.

1021 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

173 vizualizari
28 mar. 2023 07:16

La Breaza are loc Gala Folk "Om bun", în memoria lui Victor Socaciu

Este cea de-a treia ediție a Galei Folk "Om bun" care are loc la Breaza, prima ediție, cea din 2021, fiind organizată chiar de Victor Socaciu. După dispariția artistului, în decembrie 2021, soția acestuia, Brândușa Simion Socaciu a făcut tot posibilul să ducă mai departe acest eveniment organizat, iată, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală "Tatiana Stepa".

1737 vizualizari
24 mar. 2023 22:44

Ziua Porților Deschise la Poliția Județeană Prahova și Poliția Municipală Câmpina

Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii și a fost preluat ulterior pe actualul drapel al Poliţiei Române. Anul acesta se împlinesc 201 ani de la înființarea Poliției Române, iar cu această ocazie, vineri, 24 martie, porțile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și Poliției Municipale Câmpina au fost deschise pentru copii.

Alte stiri recente

1284 vizualizari
27 mar. 2023 20:41

Consilierul Cosmin Raț: ”Am făcut tot ce depindea de mine pentru ștrand și pentru parcul de pe Strada Oituz”

În urmă cu aproape șase luni, în cadrul unei emisiuni tot la CâmpinaTV.ro, consilierul local Cosmin Raț, din partea Partidului Oamenilor Liberi, atenționa că dacă nu sunt scoase la licitație în jumătate de an ștrandul de la Casa Tineretului, precum și parcul de pe Strada Oituz, fost Mițu-Chițu, va demisiona din Consiliul Local Câmpina.

1027 vizualizari
27 mar. 2023 18:28

27 de persoane și-au găsit un loc de muncă la Târgul Joburilor de lângă casă, organizat sâmbătă la Câmpina

Peste 130 de câmpineni interesați de un loc de muncă au discutat cu angajatorii locali și 27 dintre aceștia și-au găsit un job sâmbătă, 25 martie 2023, în cadrul Târgului Joburilor de lângă casă, eveniment organizat de Asociația Cartierelor Câmpinița și Muscel, prin inițiativa Cumpără de lângă casă.