Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

Social (Categoria articolului)

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

Aflată la kilometrul zero al Câmpinei, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei, Casa Cărții a devenit acum ”centru shop”, un magazin cu produse ”made in China”. Cărțile unor mari autori români (și nu numai) au fost înlocuite cu papuci, clești de rufe și baloane colorate. E trist, extrem de trist, dar reflectă fidel imaginea unui oraș cu pretenții cultural europene...
Cum s-a ajuns aici: povestea are aproape 20 de ani și este una tristă, un amestec de dezinteres și bătaie de joc. Spațiul de la parterul și etajul blocului respectiv, unde se afla ”Casa Cărții”, aparținea Companiei Publice de Gospodărie Comunală, care la începutul anilor 2000 l-a pierdut în favoarea uneoi obscure societăți bucureștene - Arcadia 2000. A fost momentul în care spațiul cu care Câmpina se mândrea a intrat într-un ireversibil proces de degradare. După ce ani de zile a arătat ca un loc părăsit, în anul 2007, spațiul a fost cumpărat de o altă societate, tot din Capitală - Office Pro International. Lucrurile nu s-au îmbunătățit, iar după alți patru ani în care ”Casa Cărții” a tânjit la gloria de odinioară, apare un alt proprietar, tot din București - General Business System. Sporadic au mai apărut tot felul de magazine în acest spațiu, s-au mai schimbat proprietarii, apoi, din nou hârtii albe în geamuri. În fine, zilele acestea s-a redeschis spațiul sub denumirea ”centru shop”. Și astfel, mai alunecăm puțin pe toboganul amăgirilor și mai pierdem un simbol din care rămâne doar numele.

7389 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

685 vizualizari
11 aug. 2022 18:20

A trecut un an de la prima ediție a "Festivalului de Creație și Recreație" din Brebu - și a fost un an plin!

După tabăra din vara lui 2021, echipa de organizare a zis că e doar prima filă a unei frumoase povești. Și s-a dovedit că este chiar așa!

1670 vizualizari
10 aug. 2022 13:42

Doar trei farmacii din Câmpina, pe lista celor care eliberează pastile cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care eliberează pastilele cu iodură de potasiu. La nivelul județului Prahova sunt doar 35 de farmacii pe această listă, iar din Câmpina numai trei.

Alte stiri recente

2035 vizualizari
11 aug. 2022 21:55

Împușcături în cartierul Voila, din Câmpina. Un urs a dat atacul într-o gospodărie

Panică în cartierul Voila, din Câmpina, joi seară, când s-au auzit mai multe focuri de armă, undeva înaintea orei 21. Ce s-a întâmplat?

289 vizualizari
11 aug. 2022 21:13

Mircea Baniciu cântă la Câmpina, în Parcul Regele Mihai I, sâmbătă, 13 august 2022

Mircea Baniciu susține cel de-al treilea concert din cadrul evenimentului "Câmpina Summer Park Music" organizat de Casa de Cultură "Geo Bogza". Primul spectacol a avut loc pe 25 iunie, protagonist fiind Kempes (Ovidiu Ioncu), apoi al doilea concert, pe 23 iulie, a fost susținut de formația Semnal M. Mircea Baniciu va cânta sâmbătă, 13 august, de la ora 20.00, pe esplanada din Parcul Regele Mihai I.