Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

Social (Categoria articolului)

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

Aflată la kilometrul zero al Câmpinei, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei, Casa Cărții a devenit acum ”centru shop”, un magazin cu produse ”made in China”. Cărțile unor mari autori români (și nu numai) au fost înlocuite cu papuci, clești de rufe și baloane colorate. E trist, extrem de trist, dar reflectă fidel imaginea unui oraș cu pretenții cultural europene...
Cum s-a ajuns aici: povestea are aproape 20 de ani și este una tristă, un amestec de dezinteres și bătaie de joc. Spațiul de la parterul și etajul blocului respectiv, unde se afla ”Casa Cărții”, aparținea Companiei Publice de Gospodărie Comunală, care la începutul anilor 2000 l-a pierdut în favoarea uneoi obscure societăți bucureștene - Arcadia 2000. A fost momentul în care spațiul cu care Câmpina se mândrea a intrat într-un ireversibil proces de degradare. După ce ani de zile a arătat ca un loc părăsit, în anul 2007, spațiul a fost cumpărat de o altă societate, tot din Capitală - Office Pro International. Lucrurile nu s-au îmbunătățit, iar după alți patru ani în care ”Casa Cărții” a tânjit la gloria de odinioară, apare un alt proprietar, tot din București - General Business System. Sporadic au mai apărut tot felul de magazine în acest spațiu, s-au mai schimbat proprietarii, apoi, din nou hârtii albe în geamuri. În fine, zilele acestea s-a redeschis spațiul sub denumirea ”centru shop”. Și astfel, mai alunecăm puțin pe toboganul amăgirilor și mai pierdem un simbol din care rămâne doar numele.

6576 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2104 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.

2555 vizualizari
08 mai 2021 09:52

”Educație la înălțime”, un proiect național la care participă și cadre didactice din Câmpina

”Este o oportunitate pentru toți profesorii din Câmpina să se conecteze la aceste lecții live și să participe la acest proiect național intitulat Educație la înălțime, unde se pot realiza inclusiv experimente cu copiii la clasă”, a fost concluzia profesoarei Georgiana Moldoveanu, care a participat zilele trecute la acest proiect cu elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina. De asemenea, la această fază a proiectului a mai participat și Laura Iordache, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Centrală.

Alte stiri recente

1535 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

6053 vizualizari
08 mai 2021 19:52

Lacul Bisericii din Câmpina a fost populat cu peste jumătate de tonă de pește

De ceva vreme, luciul apei Lacului Bisericii din Câmpina este acoperit într-o proporție importantă de o vegetație inestetică, aflată mai ales în apropierea malurilor și care conferă un aspect dezolant. Acum, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi împreună cu Primăria Câmpina au decis să populeze lacul cu o cantitate importantă de pește, principalul scop al acestei acțiuni fiind tocmai aducerea unor specii de pești care să contribuie la eradicarea vegetație care dă acum un aspect atât de urât lacului.