Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

Social (Categoria articolului)

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

Aflată la kilometrul zero al Câmpinei, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei, Casa Cărții a devenit acum ”centru shop”, un magazin cu produse ”made in China”. Cărțile unor mari autori români (și nu numai) au fost înlocuite cu papuci, clești de rufe și baloane colorate. E trist, extrem de trist, dar reflectă fidel imaginea unui oraș cu pretenții cultural europene...
Cum s-a ajuns aici: povestea are aproape 20 de ani și este una tristă, un amestec de dezinteres și bătaie de joc. Spațiul de la parterul și etajul blocului respectiv, unde se afla ”Casa Cărții”, aparținea Companiei Publice de Gospodărie Comunală, care la începutul anilor 2000 l-a pierdut în favoarea uneoi obscure societăți bucureștene - Arcadia 2000. A fost momentul în care spațiul cu care Câmpina se mândrea a intrat într-un ireversibil proces de degradare. După ce ani de zile a arătat ca un loc părăsit, în anul 2007, spațiul a fost cumpărat de o altă societate, tot din Capitală - Office Pro International. Lucrurile nu s-au îmbunătățit, iar după alți patru ani în care ”Casa Cărții” a tânjit la gloria de odinioară, apare un alt proprietar, tot din București - General Business System. Sporadic au mai apărut tot felul de magazine în acest spațiu, s-au mai schimbat proprietarii, apoi, din nou hârtii albe în geamuri. În fine, zilele acestea s-a redeschis spațiul sub denumirea ”centru shop”. Și astfel, mai alunecăm puțin pe toboganul amăgirilor și mai pierdem un simbol din care rămâne doar numele.

6960 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

293 vizualizari
22 sept. 2021 10:38

Rechizite pentru copiii de la Școala Sanatorială Voila, din partea societății Sofprest Protect & Security Câmpina

Pentru reprezentanții societății Sofprest Protect & Security a devenit un obicei ca la fiecare început de an școlar să ofere rechizite unor copii de la școlile din Câmpina și împrejurimi, copii care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Anul acesta, darurile societății menționate au fost oferite copiilor de la Școala Sanatorială Voila, structură aparținând de Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”.

3189 vizualizari
20 sept. 2021 09:14

O elevă de la Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina, printre câștigătorii Concursului Internațional de Creație Literară "Universul cuvintelor"

1 comentarii

Concursul Internațional de Creație Literară "Universul cuvintelor" este organizat anual de Asociația "Universul prieteniei" din Iași, în parteneriat cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Aproape 1.000 de copii au participat la ediția din acest an, copii din țară, din Republica Moldova și din diaspora (Grecia, Ucraina, Franța, Italia). Este un concurs puternic, iar marea bucurie este aceea că printre câștigători se numără și o fetiță din Câmpina.

Alte stiri recente

2686 vizualizari
21 sept. 2021 22:17

Nici măcar pietonii nu mai pot trece prin parcarea BCR din centrul Câmpinei. Zonele de trecere au fost blocate

3 comentarii

Clădirea frumosă, din sticlă, din centrul Câmpinei, unde se află sediul Băncii Comerciale Române (BCR), dar sediile Trezoreriei și Administrației Financiare, are o mică parcare în partea stângă, privind dinspre pasajul de la ceas. De asemenea, în spatele clădirii, pe domeniul public, cu intrare din Strada Griviței, există o parcare publică. Trebuie să spunem înainte de orice altceva că acest imobil are de puțină vreme un nou proprietar, toate instituțiile enumerate mai sus fiind doar chiriași.

1523 vizualizari
21 sept. 2021 21:49

Guvernul a dat Prahovei (și Câmpinei) 30% din suma necesară pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități naturale

Scriam recent despre faptul că municipiul Câmpina  primit 2,75 milioane lei de la Fondul de Intervenție al Guvernului în caz de calamități pentru refacerea unor străzi afectate de alunecările de teren. Prin aceeași hotărâre de Guvern, suma totală alocată județului Prahova este de 118.332.000 lei, din care 25.824.000 lei sunt alocați Consiliului Județean, iar diferența de 92.508.000 lei este împărțită primăriilor. O sumă importantă la nivel de județ, dar insuficientă pentru toate problemele generate de inundațiile din vara acestui an. Practic, suma alocată este de 30% din suma solicitată.