Peste 100 de elevi și profesori din țară au participat la concursul de dezbateri "Câmpina Impromptu Open 2019"

Social (Categoria articolului)

Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost gazda ediției a V-a a concursului de dezbateri "Câmpina Improptu Open", un eveniment dedicat în acest an aniversării centenarului liceului. Competiția a reunit 27 de echipe din întreaga țară, în total peste 100 de elevi și profesori coordonatori. De la un an la altul, competiția de dezbateri organizată sub egida AES (Asociației de Educație Socială) crește în valoare și tinde să devină una dintre cele mai atractive la nivel național.

Aceste competiții de dezbateri sunt extrem de interesante și foarte atractive în rândul tinerilor, oferindu-le posibilitatea de a fi creativi, de a găsi argumente în favoarea sau împotriva unei idei sau unui proiect, acest gen de concursuri ajutându-i pe elevi inclusiv din punct de vedere al comunicării publice. Competițiile de dezbateri abordează teme din domenii precum relațiile internaționale, economie, independența energetică a unei țări, drepturile omului, neutralitatea internetului, criptomonede și multe, multe altele. AES dorește ca prin aceste concursuri să consolideze sistemul educațional prin metode non-formale, să creeze o comunitate bazată pe solidaritate și proactivitate. De asemenea, se urmărește formarea viitorilor lideri de opinie ai României, educarea tinerilor în spirit civic și democratic, precum și dezvoltarea gândirii critice, a abilităților de argumentare și oratorie, promovându-se valori precum toleranța, profesionalismul, responsabilitatea socială și civică și perseverența.
Fiecare dintre cele 27 de echipe a fost formată din trei elevi și un profesor însoțitor, care este și arbitru al meciurilor de dezbatere. De-a lungul a trei zile, la Câmpina, cele 27 de echipe s-au întrecut în dezbateri pe teme din cele mai diverse, unele chiar extrem de incitante, unde și mulți adulți ar fi puși în încurcătură. Din momentul anunțării temei, echipelor li se comunică partea pe care o reprezintă - de exemplu, Guvernul (cei care trebuie să găsească argumente în favoarea proiectului) și Opoziția (care trebuie să vină cu argumente împotrivă) și au la dispoziție o oră pentru a se pregăti. Apoi urmează meciul propriu-zis, în cadrul căruia părțile își prezintă argumentele, pot contrazice argumentele celorlalți, ca într-o veritabilă dezbatere. În final, juriul stabilește câștigătoarea - echipa care a adus cele mai bune argumente, care a fost cea mai creativă și care a fost cât mai convingătoare. Este un exercițiu interesant, iar pentru a avea o idee asupra complexității proiectelor dezbătute, subiectul finalei de la Câmpina a fost: argumente pro și contra pentru a se da populației puterea ca prin referendum să decidă exonerarea de răspundere a persoanelor care divulgă secrete de stat care sunt de interes public.
După finală, organizatorii au adresat mulțumiri celor care fac posibilă existența AES și se implică în reușita acestui gen de evenimente - Alin Postolache, Monica Ureche, Alexandra Văsii, Livia Rusu. De asemenea, Cristinei Mocanu i-au fost aduse mulțumiri pentru parcursul său în ultimii ani de dezbateri, incluzând o semifinală CIO 2019 și care a reprezentat atât un model de perseverență și performanță, cât și un ajutor de nădejde pentru cei mai mici participanți la dezbateri. Noua generație a fost felicitată prin reprezentanții ei - Andra Eftimiei, Matei Marussi și Darius Enache, care au ocupat locul 3, dar și arbitrilor și antrenorilor, din rândurile cărora organizatorii au adus mulțumiri speciale Sânzianei Miu, Mădălinei Voinea și lui Adrian Rudeanu, pe această listă noi adăugând-o pe Geta Sârbu, profesor și antrenor al echipei de dezbateri de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina. 
Povestea clubului de dezbateri de la colegiul câmpinean a început în urmă cu mai mulți ani, cu ocazia unui meci demonstrativ cu echipa AES Ploiești, urmat de un curs opțional de dezbateri, desfășurat sub îndrumarea prof. Geta Sârbu. Toate acestea au dus, în anul 2010, la afilierea clubului câmpinean de dezbateri la AES Ploiești, vârfurile ultimilor ani fiind locul 2 la individual la Eurasians (Istanbul, Turcia, în 2013), locul 4 la individual la Heart of Europa (Olomouc, Cehia, în 2013), dar și rezultatele excepționale la fazele naționale ale competiției ”Tinerii dezbat”, organizată de Ministerul Educației Naționale.
Felicitându-i pe toți cei implicați în reușita acestui eveniment de la Câmpina, nu vom putea încheia fără să menționăm... anonimatul în care s-a desfășurat această competiție, de-a lungul celor patru zile nimeni din partea administrației locale nefiind interesat de acest eveniment. De asemenea, în ciuda faptului că acest concurs a adus la Câmpina peste 100 de elevi și profesori din întreaga țară, nici sponsorii nu s-au arătat prea interesați de susținerea acestui eveniment, eforturile în organizarea "Câmpina Impromptu Open 2019" fiind compensate de Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” și de Asociația Părinților din cadrul acestei instituții de învățământ.

3506 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1473 vizualizari
20 feb. 2020 06:41

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 20 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2397 vizualizari
19 feb. 2020 13:57

În 2019, Ambulanța a intervenit în zona Câmpina la peste 15.000 de solicitări

Serviciul de Ambulanță Prahova a prezentat o evaluare a activității pentru anul 2019, o analiză la toate capitolele, cele mai interesante informații legate de zona Câmpina rezumându-le în rândurile următoare.

Alte stiri recente

6 vizualizari
20 feb. 2020 13:05

Incredibil! Un băț înfipt într-o țeavă susține firele rețelei electrice pe un teren al Primăriei Câmpina

În Câmpina, municipiu european al mileniului al III-lea, întâlnim imagini ca cea alăturată, care pare de domeniul irealului. Ne-am uitat de mai multe ori înainte să ne decidem să abordăm acest subiect. Nu ne venea să credem, și, totuși, da, este adevărat, un băț înfipt într-o țeavă susține firele rețelei electrice pe un teren al Primăriei Câmpina!

996 vizualizari
20 feb. 2020 11:04

Avarie majoră, în centrul Câmpinei, la rețeaua de alimentare cu apă. Traficul este restricționat

UPDATE - La ora 13.00, intervenția HidroPrahova s-a încheiat, circulația rutieră pe Bulevardul Carol I, în centrul municipiului, se desfășoară normal.

O avarie s-a produs în această joi dimineață la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a blocului 12E din centrul municipiului Câmpina, în apropierea pasajului de la ceas. HidroPrahova intervine pentru remedierea avariei, dar în acest moment nu se știe cu exactitate cât va dura intervenția.