Peste 100 de elevi și profesori din țară au participat la concursul de dezbateri "Câmpina Impromptu Open 2019"

Social (Categoria articolului)

Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost gazda ediției a V-a a concursului de dezbateri "Câmpina Improptu Open", un eveniment dedicat în acest an aniversării centenarului liceului. Competiția a reunit 27 de echipe din întreaga țară, în total peste 100 de elevi și profesori coordonatori. De la un an la altul, competiția de dezbateri organizată sub egida AES (Asociației de Educație Socială) crește în valoare și tinde să devină una dintre cele mai atractive la nivel național.

Aceste competiții de dezbateri sunt extrem de interesante și foarte atractive în rândul tinerilor, oferindu-le posibilitatea de a fi creativi, de a găsi argumente în favoarea sau împotriva unei idei sau unui proiect, acest gen de concursuri ajutându-i pe elevi inclusiv din punct de vedere al comunicării publice. Competițiile de dezbateri abordează teme din domenii precum relațiile internaționale, economie, independența energetică a unei țări, drepturile omului, neutralitatea internetului, criptomonede și multe, multe altele. AES dorește ca prin aceste concursuri să consolideze sistemul educațional prin metode non-formale, să creeze o comunitate bazată pe solidaritate și proactivitate. De asemenea, se urmărește formarea viitorilor lideri de opinie ai României, educarea tinerilor în spirit civic și democratic, precum și dezvoltarea gândirii critice, a abilităților de argumentare și oratorie, promovându-se valori precum toleranța, profesionalismul, responsabilitatea socială și civică și perseverența.
Fiecare dintre cele 27 de echipe a fost formată din trei elevi și un profesor însoțitor, care este și arbitru al meciurilor de dezbatere. De-a lungul a trei zile, la Câmpina, cele 27 de echipe s-au întrecut în dezbateri pe teme din cele mai diverse, unele chiar extrem de incitante, unde și mulți adulți ar fi puși în încurcătură. Din momentul anunțării temei, echipelor li se comunică partea pe care o reprezintă - de exemplu, Guvernul (cei care trebuie să găsească argumente în favoarea proiectului) și Opoziția (care trebuie să vină cu argumente împotrivă) și au la dispoziție o oră pentru a se pregăti. Apoi urmează meciul propriu-zis, în cadrul căruia părțile își prezintă argumentele, pot contrazice argumentele celorlalți, ca într-o veritabilă dezbatere. În final, juriul stabilește câștigătoarea - echipa care a adus cele mai bune argumente, care a fost cea mai creativă și care a fost cât mai convingătoare. Este un exercițiu interesant, iar pentru a avea o idee asupra complexității proiectelor dezbătute, subiectul finalei de la Câmpina a fost: argumente pro și contra pentru a se da populației puterea ca prin referendum să decidă exonerarea de răspundere a persoanelor care divulgă secrete de stat care sunt de interes public.
După finală, organizatorii au adresat mulțumiri celor care fac posibilă existența AES și se implică în reușita acestui gen de evenimente - Alin Postolache, Monica Ureche, Alexandra Văsii, Livia Rusu. De asemenea, Cristinei Mocanu i-au fost aduse mulțumiri pentru parcursul său în ultimii ani de dezbateri, incluzând o semifinală CIO 2019 și care a reprezentat atât un model de perseverență și performanță, cât și un ajutor de nădejde pentru cei mai mici participanți la dezbateri. Noua generație a fost felicitată prin reprezentanții ei - Andra Eftimiei, Matei Marussi și Darius Enache, care au ocupat locul 3, dar și arbitrilor și antrenorilor, din rândurile cărora organizatorii au adus mulțumiri speciale Sânzianei Miu, Mădălinei Voinea și lui Adrian Rudeanu, pe această listă noi adăugând-o pe Geta Sârbu, profesor și antrenor al echipei de dezbateri de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina. 
Povestea clubului de dezbateri de la colegiul câmpinean a început în urmă cu mai mulți ani, cu ocazia unui meci demonstrativ cu echipa AES Ploiești, urmat de un curs opțional de dezbateri, desfășurat sub îndrumarea prof. Geta Sârbu. Toate acestea au dus, în anul 2010, la afilierea clubului câmpinean de dezbateri la AES Ploiești, vârfurile ultimilor ani fiind locul 2 la individual la Eurasians (Istanbul, Turcia, în 2013), locul 4 la individual la Heart of Europa (Olomouc, Cehia, în 2013), dar și rezultatele excepționale la fazele naționale ale competiției ”Tinerii dezbat”, organizată de Ministerul Educației Naționale.
Felicitându-i pe toți cei implicați în reușita acestui eveniment de la Câmpina, nu vom putea încheia fără să menționăm... anonimatul în care s-a desfășurat această competiție, de-a lungul celor patru zile nimeni din partea administrației locale nefiind interesat de acest eveniment. De asemenea, în ciuda faptului că acest concurs a adus la Câmpina peste 100 de elevi și profesori din întreaga țară, nici sponsorii nu s-au arătat prea interesați de susținerea acestui eveniment, eforturile în organizarea "Câmpina Impromptu Open 2019" fiind compensate de Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” și de Asociația Părinților din cadrul acestei instituții de învățământ.

2831 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

596 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2099 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1227 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1510 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.