S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 16 iulie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

16 iulie...
1503 – În registrele vigesimale de la Brașov este menționat Costea din Câmpina, care aduce 300kg ceară.
1827 – Într-un document adresat domnitorului, Căminarul Grigorie Bujoreanu menționează construirea a 17 chilii în curtea Bisericii de la Han, precum și a unei școli, în care învățau 60 de copii românește și 30 de copii grecește. Este prima mențiune scrisă a unui lăcaș propriu de școală la Câmpina. (foto - Biserica de la Han, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, în zilele noastre)
1906 – Avea loc Serbarea distribuirii diplomelor primei promoții a Școlii de Maiștri Sondori, instituție care funcționa în Casa cu Grifoni, sediul actual al Primăriei Câmpina.
1911 – La invitația lui Iuliu Dragomirescu, Gala Galaction vizitează la Câmpina Castelul Hasdeu, aflat într-o stare deplorabilă. Gala Galaction era profund mâhnit de felul în care găsise Castelul Hasdeu și făcea o serie de demersuri, la diferite instituții, pentru remedierea problemelor, dar fără prea mare efect.
1978 – La Codlea, în returul meciului de baraj pentru Divizia C la fotbal, Mobila Măgura Codlea – ICIM Câmpina 1-0, astfel că formația câmpineană, antrenată de Adalbert Maroși, rata promovarea. Arbitru partidei, la fel ca la meciul din tur, de pe stadionul Poiana, bucureșteanul Romeo Stâncan, arbitru internațional.
1982 – Era numit în funcția de director al Liceului Energetic din Câmpina profesorul Cornel Neda.
2009 – Înceta din viață la Câmpina Nicolae Viorel Popescu -matematician, cercetător științific la Institutul de Cercetări în Petrol Câmpina. Post-mortem avea să fie declarat cetățean de onoare al municipiului Câmpina.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

2279 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mugur P. 21.07.2020 06:48 Referitor Dl. Prof. si Matematician, Nicolae Viorel Popescu doresc sa mentionez ca a fost un om distins, adevarat profesionist, iscusit in Stiintele Matematicii, dovada ca multi ani consecutive a pregatit elevi care s-au evidentiat in concursurile nationale de matematica si nu numai. Temele preferate erau preluate din revista "Gazeta Matematica" al carui prim numar a apărut la data de 15 septembrie 1895, la o zi după inaugurarea festivă a Podului "Regele Carol I" de la Cernavodă, având deviza: „entuziasm, armonie, sacrificii continue, muncă dezinteresată”. De asemenea, a fost primul matematician care a instruit generatii de elevi in limbajul de programare FORTRAN (pe cartele) si in alte aplicatii IT, aparute si dezvoltate ulterior. Dumnezeu sa IL odihneasca in pace! Am avut privilegiul sa fiu coleg de generatie, cu unul din fii Domniei Sale, o minte iscusita - ajuns ulterior in USA , la un moment dat fiind promovat ca Director al unui Departament al Companiei IT Hewlett Packard...!!

Social

537 vizualizari
24 sept. 2020 09:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 septembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1624 vizualizari
23 sept. 2020 22:16

Pizzeria Bella Italia se implică în campania de sprijinire a comunității câmpinene

Cătălin Roman, administratorul companiei Radan Imob SRL Câmpina (Pizzeria Bella Italia și Ballroom Bella), ne-a comunicat faptul că societatea pe care o reprezintă se va implica în campania de sprijinire a comunității locale, campanie inițiată de grupul de firme Neptun - Soceram.

Alte stiri recente

194 vizualizari
24 sept. 2020 22:48

Partidul Verde și candidatul său la Primăria Telega, Bogdan Șoldan, mesaj de suflet pentru locuitorii comunei

Cu câteva zile înaintea scrutinului electoral din 27 septembrie 2020, echipa Partidului Verde Telega transmite un mesaj locuitorilor comunei, un mesaj care include nu doar un îndemn la vot, ci și speranța că votul de duminică va aduce în fruntea comunei o administrație locală guvernată de principii corecte: grija și respectul față de cetățean, transparență și eficiență.

73 vizualizari
24 sept. 2020 21:53

”Pe primul loc în Agenda lui Pițigoi sunt oamenii din Câmpina!”

Ioan Adrian Pițigoi este viceprimarul în funcție al municipiului Câmpina și candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar la alegerile din 27 septembrie 2020. ”Primarul trebuie să fie al tuturor oamenilor din Câmpina, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia, de aceea pe primul loc în Agenda lui Pițigoi sunt oamenii din Câmpina”, susține Ioan Adrian Pițigoi.