Festivalul de Creație și Recreație de la Brebu, prima filă a unei frumoase povești

Eveniment (Categoria articolului)

Timp de zece zile, în perioada 2-11 august 2021, 22 de voluntari și 46 de copii au avut parte de o experiență inedită în cadrul “Festivalului de Creație și Recreație” din comuna Brebu. Organizatorii cred că este doar prima filă a unei frumoase povești...

A fost greu, dar a fost frumos pentru toată lumea! Ana Maria Răducan a avut o idee faină pentru comuna ei natală, Brebu. Primul pas: a adunat încă patru tineri cu minți creative și mâini îndemânatice, sora ei, Teo, Alice din Timișoara, Iasmina din București și Tobias de la Cluj, cu vârste între 18 și 30 de ani. "De, patru fete cucuiete și-un băiat bălțat, ca să fie de toate", după cum spune inițiatoarea festivalului. Apoi, Ana, Iasmina și Alice au scris proiectul ”Festivalul de Creație și Recreație” și au aplicat pentru a obține finanțare din partea “Corpului European de Solidaritate”, un program european care finanțează idei îndrăznețe de voluntariat acolo unde este nevoie de oameni și resurse. Proiectul a avut succes, au primit finanțare și s-a trecut la următorul pas: toți cinci au pus la "macerat" ideile creative și distractive din martie până în august când avea să înceapă festivalul.
Cei cinci tineri au avut parte de 22 de întâlniri online, fiecare de câte 3 - 5 ore, aproximativ 100 de ore de stat în fața laptopului, timp în care, de la distanță, au pregătit activitățile pentru copii, au stabilit meniul pentru 60 de oameni, au recrutat voluntarii pe sprânceană și au avut întâlniri de lucru împreună, au avut grijă unii de alții în procesul de creație și lucrul în echipă și, cel mai important, au dat tot ce au avut mai bun astfel încât copiii din comuna Brebu să aibă parte de o experiență de neuitat. Intenția lor nu a fost să-i transforme pe copii în mici artiști sau exploratori ai naturii, deși s-a dovedit că aceștia sunt foarte talentați. Ceea ce și-au propus a fost să creeze un spațiu liber de exprimare și sigur din punct de vedere emoțional pentru copii, prin care aceștia să experimenteze moduri creative și distractive de petrecere a timpului liber.

Pe 30 iulie, voluntarii festivalului (unii din diverse colțuri ale țării, alții din Brebu) au venit acasă la Ana și la Teo, în sala de judo a Asociației Sportive Neculai Drăgan, unde avea să aibă loc tabăra de creație și recreație. Timp de două zile s-au cunoscut mai bine și s-au pregătit pentru ceea ce avea să urmeze. S-au împărțit pe ateliere de creație, și-au asumat sarcini - de la gătit, servit mâncarea, la făcut poze, postat pe pagina festivalului și desigur, curățenia necesară după atât de multe activități realizate de un grup așa mare.
Luni, 2 august 2021, a început, cu mari emoții, mult așteptatul “Festival de Creație și Recreație”. Iasmina a fost prima care le-a spus bun venit copiilor, le-a reamintit ce urmează să se întâmple în cadrul celor 10 zile și le-a dat cuvântul colegilor săi să le explice copiilor ce și-au propus să facă în fiecare atelier tematic. Au aflat că urmează să învețe să lucreze în echipă și să deprindă abilități și cunoștințe despre supraviețuire și orientare în natura, că vor testa diferite tehnici de pictură pe pietre, sacoșe, hârtie sau chiar pe haine, li s-a mai spus că vor face teatru de improvizație, că vor învăța să modeleze căni și alte obiecte din lut și că vor descoperi legăturile dintre sunet și mișcare prin intermediul atelierelor de muzică.
Au urmat 10 zile, una și una, pline de emoții, culori, improvizații cu povești despre întâmplări bizare ale celebrităților prin lume, râsete, modelaj, expediții și alte provocări în natură, cântat la fluiere și ritmuri de percuție la bob de orez, jonglerie, crearea unor case și a unei cetăți din lut, realizarea unei perechi de aripi ale imaginației, scriere creativă, o mare vânătoare de comori în parc și un eveniment de celebrare a rezultatelor la Muzeul ”Casa Domnească” din Brebu, unde a avut loc și festivitatea de încheiere a festivalului.
"Cuvintele nu pot descrie ce am trăit în cadrul festivalului, iar pozele sunt un decupaj minimal al momentelor petrecute împreună. Însă, acum la încheiere, putem să vă spunem un lucru cert, am împărtășit bucuria și energia bună creată împreună în comună, pentru că festivalul nu a fost despre noi și ei, ci a fost despre ÎMPREUNĂ! Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în tot acest proces: mulțumim părinților și copiilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, mulțumim sponsorilor și tuturor voluntarilor noștri!", este mesajul Anei Răducan.

Cam aceasta este prima filă a Festivalului de Creație și Recreație de la Brebu, o poveste frumoasă... Dacă vreți să citiți povestea mai detaliată, puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului - Facebook.com/FestivaluldeCreațieșiRecreație.

4384 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

76 vizualizari
28 mar. 2023 07:16

La Breaza are loc Gala Folk "Om bun", în memoria lui Victor Socaciu

Este cea de-a treia ediție a Galei Folk "Om bun" care are loc la Breaza, prima ediție, cea din 2021, fiind organizată chiar de Victor Socaciu. După dispariția artistului, în decembrie 2021, soția acestuia, Brândușa Simion Socaciu a făcut tot posibilul să ducă mai departe acest eveniment organizat, iată, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală "Tatiana Stepa".

1732 vizualizari
24 mar. 2023 22:44

Ziua Porților Deschise la Poliția Județeană Prahova și Poliția Municipală Câmpina

Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii și a fost preluat ulterior pe actualul drapel al Poliţiei Române. Anul acesta se împlinesc 201 ani de la înființarea Poliției Române, iar cu această ocazie, vineri, 24 martie, porțile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și Poliției Municipale Câmpina au fost deschise pentru copii.

Alte stiri recente

1249 vizualizari
27 mar. 2023 20:41

Consilierul Cosmin Raț: ”Am făcut tot ce depindea de mine pentru ștrand și pentru parcul de pe Strada Oituz”

În urmă cu aproape șase luni, în cadrul unei emisiuni tot la CâmpinaTV.ro, consilierul local Cosmin Raț, din partea Partidului Oamenilor Liberi, atenționa că dacă nu sunt scoase la licitație în jumătate de an ștrandul de la Casa Tineretului, precum și parcul de pe Strada Oituz, fost Mițu-Chițu, va demisiona din Consiliul Local Câmpina.

991 vizualizari
27 mar. 2023 18:28

27 de persoane și-au găsit un loc de muncă la Târgul Joburilor de lângă casă, organizat sâmbătă la Câmpina

Peste 130 de câmpineni interesați de un loc de muncă au discutat cu angajatorii locali și 27 dintre aceștia și-au găsit un job sâmbătă, 25 martie 2023, în cadrul Târgului Joburilor de lângă casă, eveniment organizat de Asociația Cartierelor Câmpinița și Muscel, prin inițiativa Cumpără de lângă casă.