Prevenție nu din vorbe sau pliante, ci testând simulatorul de impact frontal și ochelarii de realitate virtuală

Actualitate (Categoria articolului)

La Câmpina, în parcarea de la Kaufland, a avut loc sâmbătă, 14 mai 2022, o foarte interesantă acțiune de prevenție rutieră organizată în parteneriat de Corpul Național al Polițiștilor, Fundația Siguranța Auto Copii, Agenția Națională Antidrog și Primăria municipiului. A fost un eveniment care s-a adresat tuturor categoriilor de participanți la trafic, de toate vârstele și putem spune că a fost un succes.

Scopul acțiunii a fost acela de a-i determina pe participanți să conștientizeze diferitele tipuri de riscuri la care se expun în trafic și nu din vorbe sau pliante, ci luând parte la teste extrem de convingătoare. De exemplu, a fost adus un simulator de impact frontal, care le-a arătat participanților la test ce se poate întâmpla la impactul mașinii cu o altă mașină, cu un cap de pod, sau cu separatoarele de sens din beton, la o viteză de numai 13 km/h. La o viteză mai mare, riscurile sunt, evident, mult mai mari. De asemenea, participanții la acțiune au putut intra într-o realitate virtuală, cu ajutorul unor ochelari speciali, testând efectele conducerii autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, sub influența consumului de canabis, dar și sub influența oboselii la volan. Printre cei care au testat simulatorul de impact și ochelarii de realitate virtuală s-au numărat primarul Alin Moldoveanu și consilierii locali Liviu Davidescu și Costel Filip. La acțiune au mai fost prezenți comandantul Poliției Municipale - Iulian Stanciu, adjunctul comandantului - Dragoș Ionescu, consilierul local Cosmin Raț.
Cei mici au fost atrași în mod special de laboratorul mobil de educație rutieră al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, achiziționat cu fonduri europene în cadrul proiectului „Educație rutieră – modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, derulat la nivelul Poliției Române. Este un laborator mobil cu ajutorul căruia copiilor li se explică regulile de circulație pe înțelesul lor, exersând, prin joc, deplasarea pe “covorul pietonal”.

“Acest factor al prevenției nu o să-l găsim reglementat foarte strict în Codul Rutier. Avem un capitol în care se vorbește despre conducerea preventivă, dar nu vom întâlni articole, alineate și pedepse. Ține de conștiința fiecăruia dintre noi să reglementăm mental aceste norme. Prevenția este foarte importantă. Cu toții știm că România se situează la baza clasamentului în privința numărului de accidente, înregistrăm anual foarte multe accidente și atunci când le analizăm constatăm că o mare parte dintre ele s-au produs și din cauza acestor valori sociale pe care mulți le ignoră, nu înțeleg să le respecte”, ne-a declarat Daniel Zontea, polițist la Biroul Rutier din cadrul IJP Brașov, cunoscut în mediul online pentru mesajele sale de încurajare a siguranței în trafic, o persoană care se implică voluntar în acțiuni de prevenție, dar și în acțiuni umanitare.
“Vrem să arătăm oamenilor care sunt riscurile în trafic. Am adus la această acțiune de la Câmpina trei perechi de ochelari, fiecare simulează la nivel vizual efectele consumului de droguri și efectele consumului de alcool pe timp de zi și pe timp de noapte. Pentru părinți și profesori am adus oferta educațională, pentru că Agenția Națională Antidrog implementează la nivel național proiecte adresate copiilor și tinerilor, începând cu grupa mare de la grădiniță, până la liceu”, a afirmat inspector principal de poliție Claudia Bârsan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ploiești.
“Polițistul nu este în trafic neapărat să dea niște amenzi. Trebuie să conștientizăm importanța folosirii elementelor de siguranță în mașină, vorbim în special de centura de siguranță și scaunul auto pentru copii. Avem aici acest și simulator de impact și toată lumea este impresionată de șocul resimțit la o viteză de numai 13 km/h. Ne dorim ca acest eveniment să nu fie singular, vrem să ne ducem spre liceele din municipiu, în special spre clasele terminale, a XI-a și a XII-a, unde tinerii vor să obțină permisul de conducere. Vrei să-i ajutăm să înțeleagă ce riscuri există, cât de importante sunt elementele de siguranță, la ce pericole se expun dacă se urcă la volan sub influența alcoolului sau drogurilor”, ne-a spus Florin Bădilă, membru în Biroul Executiv Central al Corpului Național al Polițiștilor, câmpinean, inițiatorul acțiunii de sâmbătă.
“Problema tinerilor implicați în accidente rutiere este o problemă acută la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană. Anul trecut, în octombrie, au fost publicate rezultatele unui studiu efectuat pe populația între 15 și 30 de ani în diversele ipostaze – bicicliști, conducători de moped sau motocicletă, pietoni, conducători auto, pasageri în mașină - și a consecințelor accidentelor rutiere în care au fost implicați. Concluziile sunt îngrijorătoare, cam un sfert din numărul deceselor în urma accidentelor rutiere de la nivel de UE sunt generate tocmai de tineri din categoria de vârstă menționată. Ca o particularitate, dacă în alte țări își pierd viața în accidente bicicliști, utilizatori de scutere, de motociclete, în România, cei mai mulți tineri mor în mașină, fie că sunt pasageri, fie șoferi. Un motiv pentru care cei de la ETSC (European Transport Safety Council) recomandă ca tinerii, în șase primele luni de la obținerea permisului, să nu conducă pe timp de noapte, să nu conducă având pasageri în mașină, iar dacă sunt prinși conducând mașina sub influența alcoolului, să li se retragă permisul de conducere. Se numește perioadă probațională. Se mai atrage atenția asupra faptul că tinerii conduc cu viteză foarte mare, nu pot corela riscurile vitezei, au multă adrenalină pe care vor să o consume, sunt mult mai ușor atrași fie de substanțele psihoactive, fie de alcool, organismul lor nu este pregătit să metabolizeze aceste substanțe și atunci efectele asupra creierului sunt mult mai accentuate. Către această categorie de conducători auto trebuie îndreptată foarte multă atenție și sunt proiecte la nivelul întregii Uniuni Europene care își propun să educe suplimentar tinerii șoferi, astfel încât numărul de accidente produse de ei să fie redus”, ne-a declarat dr. Alice Dona Mitu, fondatorul Fundației Siguranța Auto Copii.

Cu siguranță, astfel de acțiuni ar mai trebui organizate la Câmpina pentru a atrage un numărt cât mai mare de participanți. Poate că teste cu ochelarii de realitate virtuală ar trebui făcute chiar în licee, pentru ca tinerii să înțeleagă că prevenția nu este o vorbă goală și că le poate salva viața. Din astfel de acțiuni învață ce se poate întâmpla, cum să prevină, care sunt pericolele, de ce să se ferească, apoi poate vor avea o altă atitudine în trafic și în viață.

2919 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2187 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

2177 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

1008 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

211 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.