Majorarea tarifelor la salubritate, suspendată de Consiliul Local Câmpina până la 1 noiembrie 2019

Actualitate (Categoria articolului)

La ședința de la sfârșitul lunii august 2019, Consiliul Local a aprobat tarife noi pentru gunoiul menajer - un tarif de bază, de 13,78 lei/persoană/lună, pentru cei care colectează selectiv și un tarif penalizator, de 17,93 lei/persoană/lună, pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile, cele două valori menționate incluzând TVA. La momentul respectiv, scriam că este posibil să se revină asupra acestor tarife în funcție de deciziile care se vor lua la nivelul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Deșeurilor. După două ședințe și multe discuții, ADI Deșeuri nu a luat nicio hotărâre privind noile tarife, motiv pentru care Consiliul Local Câmpina a decis să suspende hotărârea luată în august și care trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie. Va fi suspendată pe două luni, urmând să intre în vigoare la 1 noiembrie 2019. 

Ceea ce se întâmplă în acest moment în legătură cu tarifele la gunoiul menajer este nebunie totală. După ce s-a grăbit puțin și a aprobat scumpirea gunoiului, Consiliul Local Câmpina, la propunerea primarului Horia Tiseanu, a decis ca până la 1 noiembrie să nu fie aplicate tarifele majorate și să se mențină tariful vechi, de 12,36 lei/persoană/lună. "În calitate de reprezentant al municipiului Câmpina în AGA la ADI Deșeuri, am participat la cele două ședințe desfășurate pe 2 și 16 septembrie 2019, dar în cadrul acestor ședințe NU au fost aprobate tarifele pentru localitățile din Zona 7, zonă din care face parte și Câmpina. Mai mult, putem amâna depozitarea deșeurilor municipale în Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Ploiești până în momentul în care toate localitățile din Zona 7 vor utiliza această stație. De aceea propun suspendarea tarifelor diferențiate pe o perioadă de două luni, pentru că, după cum știți, aceste tarife erau fundamentate pe costurile de depozitare la Stația de Tratare de la Ploiești. Dacă înainte de expirarea acestei perioade se vor aproba tarife diferențiate pentru toate localitățile din Zona 7, atunci vom reveni și noi asupra suspendării hotărârii inițiale", a afirmat primarul Horia Tiseanu la ședința de joi, 26 septembrie 2019, a Consiliului Local Câmpina. (video
Prin urmare, în septembrie și octombrie 2019, câmpinenii plătesc tariful vechi de 12,36 lei/persoană/lună, cu tot cu TVA. Din noiembrie se vor aplica tarifele diferențiate, menționate mai sus. Asta dacă nu mai intervine ceva, dacă nu se ia vreo decizie la nivelul ADI Deșeuri.

În aceste condiții, se amână și obligativitatea colectării selective a deșeurilor de către populație, pentru că, iată, abia de la 1 noiembrie se introduc tarifele diferențiate, până atunci se merge cu tariful unic indiferent dacă se colectează selectiv sau amestecat. "Atunci când am aprobat tarifele diferențiate, am discutat cu toții aici, în Consiliul Local, și am ajuns la concluzia că am întârziat foarte mult să ne organizăm. Am pus carul înaintea boilor. Am aprobat atunci tarife pentru colectare selectivă și tarif penalizator, dar noi nu am făcut nimic să punem la punct această colectare selectivă. Eu aș vrea ca hotărârea pe care am suspendat-o astăzi să se refere doar la tarif, dar noi să pregătim colectarea selectivă. Să se distribuie saci pentru colectarea selectivă, pentru ca oamenii să facă un exercițiu până se vor aplica tarifele diferențiate. Oamenii nu sunt informați, ei trebuie să știe exact când vine operatorul să ridice gunoiul colectat selectiv, ei trebui să știu cum să colecteze. Dacă amânăm aceste măsuri, peste două luni vom fi tot în situația de azi", a afirmat consilierul Elena Albu. (video)
În urma discuțiilor, primarul Horia Tiseanu a completat hotărârea supusă dezbaterii cu un articol nou: "În perioada suspendării hotărârii privind tarifele diferențiate se va aplica Planul de măsuri pentru stimularea colectării selective a deșeurile". Ce înseamnă acest Plan de măsuri? Distribuirea de pliante cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, distribuirea de saci celor care locuiesc la case pentru colectarea selectivă, ridicarea acestor saci de două ori pe lună (în a doua și a patra sâmbătă din lună). Cei care locuiesc la bloc trebuie să depună gunoiul colectat selectiv la containerele aplasate pe platformele corespunzătoare. La fiecare platformă vor fi amplasate panouri cu lista blocurilor cărora le este repartizată platforma respectivă.
"Noi avem acum undeva la 22.000 abonați la Floricon, adică persoane care au contracte pentru gunoi. Dar, la o estimare simplă, 6.000-7.000 de câmpineni nu au contracte. Taxa de salubrizare este aplicată doar la puține persoane. Cu câte reușim să aducem mai repede la lumină acești câmpineni care nu plătesc gunoiul în detrimentul nostru, al celor cu contracte, cu atât vom reuși să ținem prețurile cât mai jos. De aceea îi transmit domnului administrator public rugămintem, din nou, să finalizeze o dată pentru totdeauna lista celor cărora trebuie să le aplicăm taxa de salubrizare, pentru că nu este drept ca oamenii cu contract să suporte tarife mai mari, care să acopere și gunoiul celor fără contract", a spus viceprimarul Adrian Pițigoi. (video)

3851 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • rammy 02.10.2019 19:54 E datoria fiecaruia sa fie civilizat.Dar cand autoritatile ascund gunoiul sub pres,in mod grosolan,avem pretentii la populatie sa fie model?
  • Elena Marin 02.10.2019 20:57 Ar trebui amplasate mai multe containere in zona blocurilor pt reciclare! Si impartirea de pliante sper sa se realizeze.

Actualitate

1417 vizualizari
28 feb. 2020 17:59

Tânăra din Câmpina NU este infectată cu coronavirus. Rezultatul testelor este negativ

Infecția cu coronavirus nu se confirmă la cele două persoane din județul Prahova internate la Spitalul de Boli Contagioase din Ploiești: tânăra de 19 ani, din Câmpina și bărbatul de 33 de ani, din Bărcănești. În ambele cazuri, rezultatele testelor efectuate la Institutul Național "Matei Balș" este negativ. Informația a fost furnizată de directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Dan Ioniță.

1516 vizualizari
28 feb. 2020 10:35

Campioana olimpică de tineret, Georgeta Popescu, a primit titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina"

Ședința de joi, 28 februarie 2020, a Consiliului Local a început cu un moment festiv - acordarea tilului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" campioanei olimpice de tineret la monobob Georgeta Popescu. Tânăra sportivă a fost invitată în fața Consiliului Local pentru a primi diploma de "Cetățean de onoare", precum și un premiu de 10.000 lei din partea administrației câmpinene.

Alte stiri recente

1333 vizualizari
28 feb. 2020 11:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 28 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1658 vizualizari
27 feb. 2020 13:54

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.