Majorarea tarifelor la salubritate, suspendată de Consiliul Local Câmpina până la 1 noiembrie 2019

Actualitate (Categoria articolului)

La ședința de la sfârșitul lunii august 2019, Consiliul Local a aprobat tarife noi pentru gunoiul menajer - un tarif de bază, de 13,78 lei/persoană/lună, pentru cei care colectează selectiv și un tarif penalizator, de 17,93 lei/persoană/lună, pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile, cele două valori menționate incluzând TVA. La momentul respectiv, scriam că este posibil să se revină asupra acestor tarife în funcție de deciziile care se vor lua la nivelul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Deșeurilor. După două ședințe și multe discuții, ADI Deșeuri nu a luat nicio hotărâre privind noile tarife, motiv pentru care Consiliul Local Câmpina a decis să suspende hotărârea luată în august și care trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie. Va fi suspendată pe două luni, urmând să intre în vigoare la 1 noiembrie 2019. 

Ceea ce se întâmplă în acest moment în legătură cu tarifele la gunoiul menajer este nebunie totală. După ce s-a grăbit puțin și a aprobat scumpirea gunoiului, Consiliul Local Câmpina, la propunerea primarului Horia Tiseanu, a decis ca până la 1 noiembrie să nu fie aplicate tarifele majorate și să se mențină tariful vechi, de 12,36 lei/persoană/lună. "În calitate de reprezentant al municipiului Câmpina în AGA la ADI Deșeuri, am participat la cele două ședințe desfășurate pe 2 și 16 septembrie 2019, dar în cadrul acestor ședințe NU au fost aprobate tarifele pentru localitățile din Zona 7, zonă din care face parte și Câmpina. Mai mult, putem amâna depozitarea deșeurilor municipale în Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Ploiești până în momentul în care toate localitățile din Zona 7 vor utiliza această stație. De aceea propun suspendarea tarifelor diferențiate pe o perioadă de două luni, pentru că, după cum știți, aceste tarife erau fundamentate pe costurile de depozitare la Stația de Tratare de la Ploiești. Dacă înainte de expirarea acestei perioade se vor aproba tarife diferențiate pentru toate localitățile din Zona 7, atunci vom reveni și noi asupra suspendării hotărârii inițiale", a afirmat primarul Horia Tiseanu la ședința de joi, 26 septembrie 2019, a Consiliului Local Câmpina. (video
Prin urmare, în septembrie și octombrie 2019, câmpinenii plătesc tariful vechi de 12,36 lei/persoană/lună, cu tot cu TVA. Din noiembrie se vor aplica tarifele diferențiate, menționate mai sus. Asta dacă nu mai intervine ceva, dacă nu se ia vreo decizie la nivelul ADI Deșeuri.

În aceste condiții, se amână și obligativitatea colectării selective a deșeurilor de către populație, pentru că, iată, abia de la 1 noiembrie se introduc tarifele diferențiate, până atunci se merge cu tariful unic indiferent dacă se colectează selectiv sau amestecat. "Atunci când am aprobat tarifele diferențiate, am discutat cu toții aici, în Consiliul Local, și am ajuns la concluzia că am întârziat foarte mult să ne organizăm. Am pus carul înaintea boilor. Am aprobat atunci tarife pentru colectare selectivă și tarif penalizator, dar noi nu am făcut nimic să punem la punct această colectare selectivă. Eu aș vrea ca hotărârea pe care am suspendat-o astăzi să se refere doar la tarif, dar noi să pregătim colectarea selectivă. Să se distribuie saci pentru colectarea selectivă, pentru ca oamenii să facă un exercițiu până se vor aplica tarifele diferențiate. Oamenii nu sunt informați, ei trebuie să știe exact când vine operatorul să ridice gunoiul colectat selectiv, ei trebui să știu cum să colecteze. Dacă amânăm aceste măsuri, peste două luni vom fi tot în situația de azi", a afirmat consilierul Elena Albu. (video)
În urma discuțiilor, primarul Horia Tiseanu a completat hotărârea supusă dezbaterii cu un articol nou: "În perioada suspendării hotărârii privind tarifele diferențiate se va aplica Planul de măsuri pentru stimularea colectării selective a deșeurile". Ce înseamnă acest Plan de măsuri? Distribuirea de pliante cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, distribuirea de saci celor care locuiesc la case pentru colectarea selectivă, ridicarea acestor saci de două ori pe lună (în a doua și a patra sâmbătă din lună). Cei care locuiesc la bloc trebuie să depună gunoiul colectat selectiv la containerele aplasate pe platformele corespunzătoare. La fiecare platformă vor fi amplasate panouri cu lista blocurilor cărora le este repartizată platforma respectivă.
"Noi avem acum undeva la 22.000 abonați la Floricon, adică persoane care au contracte pentru gunoi. Dar, la o estimare simplă, 6.000-7.000 de câmpineni nu au contracte. Taxa de salubrizare este aplicată doar la puține persoane. Cu câte reușim să aducem mai repede la lumină acești câmpineni care nu plătesc gunoiul în detrimentul nostru, al celor cu contracte, cu atât vom reuși să ținem prețurile cât mai jos. De aceea îi transmit domnului administrator public rugămintem, din nou, să finalizeze o dată pentru totdeauna lista celor cărora trebuie să le aplicăm taxa de salubrizare, pentru că nu este drept ca oamenii cu contract să suporte tarife mai mari, care să acopere și gunoiul celor fără contract", a spus viceprimarul Adrian Pițigoi. (video)

3274 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • rammy 02.10.2019 19:54 E datoria fiecaruia sa fie civilizat.Dar cand autoritatile ascund gunoiul sub pres,in mod grosolan,avem pretentii la populatie sa fie model?
  • Elena Marin 02.10.2019 20:57 Ar trebui amplasate mai multe containere in zona blocurilor pt reciclare! Si impartirea de pliante sper sa se realizeze.

Actualitate

1605 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.

4736 vizualizari
12 oct. 2019 09:32

Atenție! De luni, 14 octombrie 2019, se închide Bulevardul Carol I din Câmpina, între sensul giratoriu de la Fibec și intersecția cu Strada Golești

Primăria municipiului Câmpina anunță că de luni, 14 octombrie 2019, ora 8.30, Bulevardul Carol I va fi închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la fostul complex comercial Fibec și intersecția cu Strada Frații Golești (Biserica de la Brazi). Se ia această măsură pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate de HidroPrahova cu fonduri europene. Practic, este vorba despre reluarea lucrărilor sistate în toamna lui 2015. Se va începe cu acest tronson pentru a putea fi racordată la rețeaua principală și pentru a putea fi dată în folosință canalizarea din Cartierul Câmpinița. Avizul de închidere a circulației este valabil până la 8 noiembrie 2019.

Alte stiri recente

1702 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.

769 vizualizari
14 oct. 2019 21:30

”Un pas către tine”, un proiect important destinat copiilor de la Centrul "Glasul Autismului" din Câmpina

Proiectul „Un pas către tine” se derulează pe parcursul a trei luni la Centrul ”Glasul Autismului” din Câmpina și își propune să valorifice potențialul copiilor cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai centrului menționat, prin implicarea în activități de coordonare, mișcare și sport. Acesta este cel de-al doilea proiect al Asociației "Glasul Autismului" finanțat de Kaufland în cadrul Programului START ONG, implementat de Act for Tomorrow.