Pe 14 noiembrie 1869 se năștea geniala fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iulia. Chiar dacă nu a fost niciodată la Câmpina, Iulia Hasdeu este un nume strâns legat de cultura câmpineană, prin ridicarea aici a unui castel, de către tatăl său, după planurile dictate chiar de Iulia, prin spiritism, după moartea prematură a acesteia.
Pentru a marca în mod deosebit împlinirea a 154 ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”, în unele cazuri și cu sprjinul altor instituții, organizează mai multe evenimente, unele dintre ele inedite.
”Povești fără sfârșit”, cu Adrian Munteanu
Sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 11.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” va avea loc spectacolul ”Povești fără sfârșit”, cu autor și interpret Adrian Munteanu. O poveste care va cuprinde text, muzică, imagine, montaj și, desigur, interpretare, un spectacol cum nu a mai avut loc la Castelul de la Câmpina.
”Reînvierea unei viziuni” - rochia Iuliei Hasdeu va fi expusă la Castel
În aceeași zi, dar de la ora 12.00, rochia gândită și creionată de Iulia Hasdeu va fi expusă la Castel. Rochia este creată după schițele autentice, vechi de aproximativ 137 ani, și va fi prezentată în cadrul unei acțiuni inedite în colaborare cu Lace Magazine.
Festivitatea de premiere a Concursului Național de Poezie ”Iulia Hasdeu”
Duminică, 12 noiembrie, de la ora 12.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” va avea loc premierea Concursului Național de Poezie purtând numele genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu. Concursul a fost organizat de Casa de Cultură ”Ion Luca Caragiale” a municipiului Ploiești, iar câștigătorii au fost anunțați deja: Marele Premiu - Andrei Mitru, din Craiova; Premiul I - Augustin Darius Cioagă, din Bustuchin; Premiul al II-lea - Teodora Claudia Copăceanu, din Ploiești; Premiul al III-lea - Tudor Ivan, din București.
Petiție pentru ca o sală a celebrei Universități Sorbona, de la Paris, să poarte numele Iuliei Hasdeu
Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”, Asociația ”Călător prin România” și Asociația ”Caradja Cantacuzino” au lansat campania de strângere de semnături pentru ca o sală de la Universitatea Sorbona, din Paris, să poarte numele Iuliei Hasdeu, prima româncă studentă aici la numai 16 ani.
Ușile criptei familiei Hasdeu de la Bellu vor fi deschise
Tot sâmbătă, 11 noiembrie, în intervalul orar 9.00 - 14.30, cripta familiei Hasdeu de la Cimitirul Bellu, din București, va fi redeschisă publicului după foarte mult timp. Aici este înmormântată și Iulia Hasdeu, iar acțiunea a fost posibilă grație eforturilor întreprinse de Asociația Culturală ”Iulia Hasdeu” și Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”.
Un eveniment de excepție a avut loc sâmbătă seara pe esplanada Casei Tineretului. A fost primul concert din cadrul Câmpina Summer Park Music, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești.
Evenimentul teatral al verii - Festivalul Național de Teatru "Eusebiu Ștefănescu" - se va desfășura în perioada 4-6 iulie 2025, iar pe scenă vor urca tineri actori amatori.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.