25 milioane euro, valoarea investiției asumate de Mohammad Murad pentru reabilitarea fostei închisori Doftana

Actualitate (Categoria articolului)

În luna septembrie a anului trecut, Consiliul Local al comunei Telega aproba documentația necesară pentru concesionarea Muzeului Doftana, fosta închisoare. Între timp, lucrurile au evoluat, iar zilele trecute s-a încheiat licitația, Muzeul Doftana fiind concensiont pentru 49 de ani de SC Phoenicia Express SRL București, societate deținută de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.

Fosta închisoare Doftana, transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului, este un monument istoric de clasa A, care se află în proprietatea Consiliului Local Telega. Întreaga clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, iar administrația locală din comuna Telega nu dispune de fondurile necesare unei reabilitări complete. Vorbim despre o construcție principală de 6.000 mp, alte șapte construcții de mici dimensiuni și un teren în suprafață totală de 110.163 mp.
Acum, prin câștigarea licitației, Murad își asumă o investiție de minimum 25 milioane euro - 10 milioane euro pentru reabilitarea fostei închisori și 15 milioane euro pentru dezvoltarea unui complex turistic pe spațiul din jurul fostei închisori. Lucrările ar putea începe cel mai devreme în anul 2024, după obținerea tuturor avizelor necesare.
Penitenciarul Doftana a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, în perioada 1894-1896, după planurile unui arhitect belgian. Clădirea era dotată cu instalații de apă, încălzire și electricitate, ultimele două fiind dispuse doar pe holuri. Corpul închisorii a fost construit în formă de U și împărțit în opt sectoare (marcate cu litere de la A la H), trei luminoase și cinci întunecate. A fost supranumit "Bastilia României" pentru că, se spune, de aici nu a reușit nimeni să evadeze. Inițial erau 308 celule, apoi, prin modificarea unor camere s-a ajuns la 397 celule. Secția H era cea mai dură, fiind folosită pentru deținuții periculoși. În penitenciarul Doftana au fost închiși, pe lângă hoți și criminali, țărani care au participat la răscoala din 1907, comuniști și ulterior legionari. La cutremurul din noiembrie 1940, o parte din zidurile închisorii s-au prăbușit peste deținuți, atunci fiind luată și decizia închiderii penitenciarului. După 1960 a fost transformat în muzeu de către regimul comunist, iar în 1990 a fost preluat de Ministerul Culturii, care, practic, a abandonat clădirea. În anul 2011, fostul penitenciar a fost transferat din domeniul public în domeniul privat al comunei Telega.

5082 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Grecu liviu 05.06.2022 16:13 Este adevărat licitația sa făcut. Ceea ce era de așteptat sa întâmplat. Deocamdată este o promisiune aceasta suma estimata de câștigător. Realitatea este cu totul alta. Aici, ca să se poată pune mana pe Băile Sărate, acum libera de orice sarcini, mai puțin aceea a administratorului Hexi Pfarma care încă este proprietarul clădirilor demolate parțial,sa aranjat licitația Muzeului Doftana. . Ca paravan. Miza este vânzarea băilor minerale. Pana când se va semna contractul licitației ptr concesionarea Muzeului și reabilitarea lui în totalitate veți vedea ca muzeul va trece pe planul doi și se va renunță la investiție., invocând se felde fel motive banale și bizare. Asta înainte de semnarea contractului. Termenul de semnare fiind 60 zile de la adjudecare.. Dl primar ar trebuii sa se gândească serios la trecerea băilor sub tutela și administrarea directa a Primăriei Telega sau un parteneriat public privat.. Înstrăinarea este un act de lașitate și slăbiciune, dar sincer nu ma aștept la altceva din partea celor implicați, primar. Primărie, consiliu local aproape inexistent,si foarte ușor de manevrat. Cu asta se mândrește primarul Brezeanu sa scape de responsabilități.
  • Ioan Popescu 08.06.2022 14:54 Concesionarea închisorii Doftana e o realizare. Nu înțeleg pesimismul unora dar, și dacă același Murad ar concesiona Băile Sărate, ce tragedie ar fi? Viitorul Hotel Doftana și Băile sărate vor forma un punct de atracție important. Băile, in sine, nu aduc venituri mari, orice ar spune cârcotașii. Sa le vedem din nou la dispoziția publicului, măcar la nivelul doamnei Cacarumbas. Va fi greu și pentru investitorul presupus M Murad sa construiască pe sare. Totul e ca publicul sa găsească, aici la Telega, un punct de atracție (Bai Sărate, hotel și restaurante decente). Și veniturile Consiliului Local Telega vor creste pe măsura atragerii de turiști in sezon și in afara sezonului (căci apa Sărata va exista). Curaj și succes Primăriei Telega. 👍👏

Actualitate

95 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația a fost formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova.

241 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

664 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

1561 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.