În mandatul 2000-2004, atunci când s-a înființat HidroPrahova, Câmpina avea ca operator de apă și canal o companie proprie - CPGC (Compania Publică de Gospodărie Comunală).
În condițiile în care Ploieștiul refuzase categoric intrarea în HidroPrahova, iar Câmpina se cam codea... la o ședință a Consiliului Local Câmpina și-a făcut apariția însuși Mircea Cosma, președintele la acel moment al Consiliului Județean. Cei mai vechi în administrație, în politică sau în presă își mai amintesc cum Cosma a bătut cu pumnul în masă - la propriu! - și Câmpina a intrat în HidroPrahova.
Nu spunem că a fost bine sau rău, dar - asta este sigur - Câmpina a pierdut controlul apei și canalului. Așa se face că acum, după aproape un sfert de secol de la acel moment, Câmpina încă plătește tribut acelui pumn în masă...
Valentin Crețu propune ”înghețarea” tarifelor
Acum, consilierul local Valentin Crețu a venit cu o propunere de ”înghețare” a tarifului la apă și canalizare la nivelul lunii decembrie 2024. Principalul motiv invocat este depășirea limitelor legale privind rata suportabilității. Poate ar mai fi trebuit adăugat și că strategia de tarifare era în strânsă legătură cu un grafic de lucrări. Ei bine, lucrările nici nu au început, dar HidroPrahova are pretenția unor tarife de parcă lucrările ar fi aproape gata.
Nerespectarea tarifelor ar duce la rezilierea contractului de finanțare
Proiectul privind înghețarea tarifelor se află pe ordinea de zi a ședinței ordinare de miercuri, 26 februarie, a Consiliului Local Câmpina. Valentin Crețu a solicitat chiar o ședință extraordinară, dar nimeni nu a dat curs propunerii sale. În schimb, s-a solicitat punctul de vedere al HidroPrahova și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Apei. Ambele au răspuns că nerespectarea strategiei de tarifare atrage rezilierea de drept a contractului de finanțare. Iar Câmpina ar fi bună de plată.
Este foarte interesant că nimeni de la HidroPrahova sau ADI ”Managementul Apei” nu este îngrijorat că nici măcar licitația pentru executarea lucrărilor cu fonduri europene nu a fost finalizată, dar au asemenea pretenții.
Și, totuși, există o posibilitate....
Totuși, în corespondența dintre administrația locală și HidroPrahova, respectiv ADI ”Managementul Apei” apare și o posibilitate de rezolvare a acestei probleme spinoase. ”ADI a solicitat prorogarea tarifului, dar este nevoie de avizul Ministerului și al ANRSC. După obținerea acestora, va fi convocată o ședință pentru aprobarea prorogării acestor tarife”.
Până atunci, ca și în alte cazuri, Câmpina plătește...
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
În aceste zile, în Câmpina au început lucrări de modernizare la locurile de joacă pentru copii și în unele parcuri.
Joi, 10 iulie, au fost afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025
Primăria municipiului Câmpina anunță demararea lucrărilor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, o investiție cu fonduri europene, derulată de operatorul HidroPrahova SA.
Fenomene meteo de o violență extremă au avut loc în cursul zilei de miercuri, 9 iulie, și în Munții Bucegi, nu numai în Sinaia.