Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

Eveniment (Categoria articolului)

Momente extrem de emoționante astăzi, la hangarul Iacărilor Acrobați de la Bănești, atunci când din unul dintre avioanele formației de acrobație aeriană a coborât generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran, ultimul as al aviației române din cel de-al doilea război mondial. Ion Dobran (99 de ani) a venit la Bănești la evenimentul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" organizat de Iacării Acrobați. Mulți dintre cei prezenți au simțit că asistă la un moment istoric.

Generalul erou Ion Dobran este ultimul supraviețuitor al aviației de vânătoare din cel de-al doilea război mondial. A făcut parte din Grupul 9 Vânătoare, cel ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (Escadrila Albastră). Activitatea sa pe front a însemnat 340 misiuni la inamic și 74 de lupte aeriene. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viață. A îndeplinit misiuni de zbor inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Un erou, aproape de-o seamă cu România. 
Iacării Acrobați au dorit să-i aducă un omagiu unui alt aviator de elită al României, Constantin (Bâzu) Cantacuzino, cel de la moartea căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Iar la rugămintea Iacărilor, generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran a acceptat să participe la acest eveniment, unul aparte, o premieră. Și a fost adus cu unul dintre avioanele Iacărilor Acrobați, fiind printre puținele dăți când zboară cu un avion fără să-l piloteze. Ion Dobran l-a cunoscut pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino în 1943 și a luptat sub comanda sa pe frontul de est în cel de-al doilea război mondial.

Citiți și Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

7417 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3246 vizualizari
24 ian. 2023 18:55

Hora Unirii, dansată în centrul Câmpinei, la împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată la Câmpina printr-un eveniment desfășurat în Parcul ”Regele Mihai I” din centrul municipiului. Publicul nu a fost foarte numeros, poate din cauza frigului și umezelii pătrunzătoare, poate din alte motive, dar cei prezenți au apreciat momentele artistice frumoase oferite de copiii și tinerii Câmpinei.

2013 vizualizari
20 ian. 2023 14:44

Câmpinenii sunt invitați pe 24 Ianuarie la ”Hora Unirii”, în Parcul ”Regele Mihai I”

Marți, 24 Ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Câmpina printr-o acțiune care va avea loc în Parcul ”Regele Mihai I”, de la ora 11.00.

Alte stiri recente

16 vizualizari
31 ian. 2023 12:17

ISU a intervenit cu șenilata la Boșilcești - Telega pentru preluarea a doi pacienți izolați

Salvatorii de la ISU Prahova au intervenit marți, 31 ianuarie 2023, pentru acordarea asistenței medicale de urgenţă în satul Boșilcești, comuna Telega.

444 vizualizari
30 ian. 2023 23:25

Ziua Internațională a Nonviolenței, marcată de elevii Școlii Centrale Câmpina prin desene cu mesaje puternice

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală a fost marcată la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina. Elevii au realizat afişe tematice, picturi și desene care au fost înscrise în cadrul Concursului Judeţean Interdisciplinar „ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent”, care face parte din Calendarul activităţilor educative judeţene. Partenerii Școlii Centrale în acest proiect sunt: Școala Gimnazială „Prof. Cristea Stănescu” din comuna Cornu, Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu” din Câmpina, Liceul Teoretic ”Şerban Vodă” din Slănic, Liceul “Carol I” din Plopeni și Şcoala Gimnazială din comuna Scorţeni.