Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

Eveniment (Categoria articolului)

Momente extrem de emoționante astăzi, la hangarul Iacărilor Acrobați de la Bănești, atunci când din unul dintre avioanele formației de acrobație aeriană a coborât generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran, ultimul as al aviației române din cel de-al doilea război mondial. Ion Dobran (99 de ani) a venit la Bănești la evenimentul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" organizat de Iacării Acrobați. Mulți dintre cei prezenți au simțit că asistă la un moment istoric.

Generalul erou Ion Dobran este ultimul supraviețuitor al aviației de vânătoare din cel de-al doilea război mondial. A făcut parte din Grupul 9 Vânătoare, cel ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (Escadrila Albastră). Activitatea sa pe front a însemnat 340 misiuni la inamic și 74 de lupte aeriene. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viață. A îndeplinit misiuni de zbor inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Un erou, aproape de-o seamă cu România. 
Iacării Acrobați au dorit să-i aducă un omagiu unui alt aviator de elită al României, Constantin (Bâzu) Cantacuzino, cel de la moartea căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Iar la rugămintea Iacărilor, generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran a acceptat să participe la acest eveniment, unul aparte, o premieră. Și a fost adus cu unul dintre avioanele Iacărilor Acrobați, fiind printre puținele dăți când zboară cu un avion fără să-l piloteze. Ion Dobran l-a cunoscut pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino în 1943 și a luptat sub comanda sa pe frontul de est în cel de-al doilea război mondial.

Citiți și Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

7482 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2230 vizualizari
03 iun. 2023 18:49

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor

Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

4307 vizualizari
02 iun. 2023 12:48

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor

Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.

Alte stiri recente

24 vizualizari
04 iun. 2023 17:20

În procesul lui Horia Tiseanu, prima instanță a amânat pronunțarea unui verdict de șase ori în patru luni

Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.

1654 vizualizari
04 iun. 2023 13:49

Liga A Prahova, etapa a 33-a, penultima. Rezultate și clasament

Vineri după-amiază a avut loc primul meci al penultimei etape din Liga A Prahova. Runda a continuat sâmbătă și s-a încheiat duminică. Iată rezultatele înregistrate, clasamentul și programul ultimei etape: