23 August. Cum era sărbătorită, la Câmpina, ziua națională din perioada comunistă

Social (Categoria articolului)

23 August 2019. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la ultima zi națională a României din perioada comunistă - 23 August, ziua eliberării de sub jugul fascist, cum se spunea în vremea respectivă. Tot astăzi se împlinesc 38 de ani de la ultima defilare de... 23 August, organizată la Câmpina (în 1981, foto). În ultimii ani ai regimului comunist, defilările aveau loc doar în reședințele de județ, acolo unde erau trimise detașamente muncitorești și brigăzi artistice din majoritatea localităților. Au trecut câteva decenii de atunci, o perioadă lungă pentru o viață de om, dar scurtă, chiar foarte scurtă, la scara istoriei. 

La 23 August 1981, câmpinenii defilau prin fața scenei unde se aflau oficialitățile. Scena era amplasată undeva pe bulevardul central, astăzi – Carol I, atunci – 23 August, aproape de intersecţia cu Strada Mihail Kogălniceanu. De altfel, în fotografie se poate vedea, în dreapta, o parte a Hotelului Muntenia, iar în stânga, un bloc în contrucţie, blocul de la ABC. La tribuna oficială se aflau atunci Nicolae Dumitraşcu – preşedintele Comitetului Orăşenesc de Partid (funcţie echivalentă primarului de astăzi), Ion Negrea – vicepreşedintele aceluiaşi organism, şefi de întreprinderi, cadre cu funcţii în PCR, şeful Miliţiei, securişti. A fost ultima defilare din Câmpina. Din 1982 și până în 1989, de 23 August, muncitorii câmpineni erau trimiși la Ploiești, la defilare și la spectacolele omagiale de pe stadionul de atunci al Petrolului.

Ziua de 23 August 1989, ultima sărbătoare națională din regimul comunist, a fost într-o miercuri, zi liberă, astfel că majoritatea celor rămași acasă au mers la "Fântâna cu Cireși", la tradiționalul meniu... cu mici și bere. Acolo, Florin Buda, actualul director al Casei Tineretului, la momentul respectiv inginer la Neptun (ca și actualul primar Horia Tiseanu), dar care era și colaborator la Centrul de Radioficare, obținuse acceptul autorităților vremii pentru a monta difuzoare pentru a se asculta muzică. O muzică specifică acelor vremuri, desigur, pentru buna dispoziție a "oamenilor muncii". De altfel, la momentul acela, în 1989, Câmpina avea aproximativ 40.000 de salariați, la o populație de... 40.000 locuitori. Asta pentru că aici, la Câmpina, la societățile de tradiție, lucrau mii de oameni din localitățile învecinate. Conducerea Primăriei Câmpina era asigurată, la momentul respectiv, de prim-secretarul Petre Câmpeanu și de adjunctul acestuia, Victor Bercăroiu.

Asta însemna 23 August în acele vremuri și așa a fost timp de 40 de ani, până la căderea regimului comunist. Acțiunile dedicate zilei în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite s-au transformat într-un omagiu adus conducătorului mult iubit, Nicolae Ceauşescu. În mintea tuturor, 23 August este o sărbătoare comunistă, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat de fapt la 23 August 1944: Regele Mihai anunța, prin Proclamaţia către ţară, ieşirea României din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al doilea război mondial.

(Fotografie realizată de Mircea Scorțeanu)

 

2780 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • crisadi 24.08.2019 00:01 TRAIASCA COMUNISMUL !!!

Social

594 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2080 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1222 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1502 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.