23 August. Cum era sărbătorită, la Câmpina, ziua națională din perioada comunistă

Social (Categoria articolului)

23 August 2019. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la ultima zi națională a României din perioada comunistă - 23 August, ziua eliberării de sub jugul fascist, cum se spunea în vremea respectivă. Tot astăzi se împlinesc 38 de ani de la ultima defilare de... 23 August, organizată la Câmpina (în 1981, foto). În ultimii ani ai regimului comunist, defilările aveau loc doar în reședințele de județ, acolo unde erau trimise detașamente muncitorești și brigăzi artistice din majoritatea localităților. Au trecut câteva decenii de atunci, o perioadă lungă pentru o viață de om, dar scurtă, chiar foarte scurtă, la scara istoriei. 

La 23 August 1981, câmpinenii defilau prin fața scenei unde se aflau oficialitățile. Scena era amplasată undeva pe bulevardul central, astăzi – Carol I, atunci – 23 August, aproape de intersecţia cu Strada Mihail Kogălniceanu. De altfel, în fotografie se poate vedea, în dreapta, o parte a Hotelului Muntenia, iar în stânga, un bloc în contrucţie, blocul de la ABC. La tribuna oficială se aflau atunci Nicolae Dumitraşcu – preşedintele Comitetului Orăşenesc de Partid (funcţie echivalentă primarului de astăzi), Ion Negrea – vicepreşedintele aceluiaşi organism, şefi de întreprinderi, cadre cu funcţii în PCR, şeful Miliţiei, securişti. A fost ultima defilare din Câmpina. Din 1982 și până în 1989, de 23 August, muncitorii câmpineni erau trimiși la Ploiești, la defilare și la spectacolele omagiale de pe stadionul de atunci al Petrolului.

Ziua de 23 August 1989, ultima sărbătoare națională din regimul comunist, a fost într-o miercuri, zi liberă, astfel că majoritatea celor rămași acasă au mers la "Fântâna cu Cireși", la tradiționalul meniu... cu mici și bere. Acolo, Florin Buda, actualul director al Casei Tineretului, la momentul respectiv inginer la Neptun (ca și actualul primar Horia Tiseanu), dar care era și colaborator la Centrul de Radioficare, obținuse acceptul autorităților vremii pentru a monta difuzoare pentru a se asculta muzică. O muzică specifică acelor vremuri, desigur, pentru buna dispoziție a "oamenilor muncii". De altfel, la momentul acela, în 1989, Câmpina avea aproximativ 40.000 de salariați, la o populație de... 40.000 locuitori. Asta pentru că aici, la Câmpina, la societățile de tradiție, lucrau mii de oameni din localitățile învecinate. Conducerea Primăriei Câmpina era asigurată, la momentul respectiv, de prim-secretarul Petre Câmpeanu și de adjunctul acestuia, Victor Bercăroiu.

Asta însemna 23 August în acele vremuri și așa a fost timp de 40 de ani, până la căderea regimului comunist. Acțiunile dedicate zilei în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite s-au transformat într-un omagiu adus conducătorului mult iubit, Nicolae Ceauşescu. În mintea tuturor, 23 August este o sărbătoare comunistă, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat de fapt la 23 August 1944: Regele Mihai anunța, prin Proclamaţia către ţară, ieşirea României din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al doilea război mondial.

(Fotografie realizată de Mircea Scorțeanu)

 

3256 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • crisadi 24.08.2019 00:01 TRAIASCA COMUNISMUL !!!

Social

1121 vizualizari
20 feb. 2020 06:41

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 20 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2388 vizualizari
19 feb. 2020 13:57

În 2019, Ambulanța a intervenit în zona Câmpina la peste 15.000 de solicitări

Serviciul de Ambulanță Prahova a prezentat o evaluare a activității pentru anul 2019, o analiză la toate capitolele, cele mai interesante informații legate de zona Câmpina rezumându-le în rândurile următoare.

Alte stiri recente

286 vizualizari
20 feb. 2020 11:04

Avarie majoră, în centrul Câmpinei, la rețeaua de alimentare cu apă. Traficul este restricționat

O avarie s-a produs în această joi dimineață la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a blocului 12E din centrul municipiului Câmpina, în apropierea pasajului de la ceas. HidroPrahova intervine pentru remedierea avariei, dar în acest moment nu se știe cu exactitate cât va dura intervenția. 

571 vizualizari
20 feb. 2020 09:26

Transportul public local, tot pe mâna Eliro. Primăria Câmpina va prelungi prin act adițional contractul care expiră în această primăvară

Transportul public local este un subiect de care s-a tot scris și vorbit în Câmpina în ultimii ani, mai ales după ce a apărut oportunitatea ca administrația locală să acceseze fonduri europene pentru un serviciu de transport public modern, european, ecologic, cu autobază proprie, cu multe facilități legate de infrastructură, inclusiv fonduri de modernizarea unor străzi incluse pe traseele locale de transport public. Despre această șansă a modernizării transportului public noi am scris de nenumărate ori, încă de la lansarea axei de finanțare europeană, în septembrie 2017, dar, din păcate, Primăria Câmpina a reacționat mult prea târziu și a ratat primul... tren. S-a trezit în vara lui 2019, când UE a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanțare pe axa respectivă și s-a apucat de treabă.