Căminul Energetic este un loc despre care nu se va vorbi sigur în cadrul mărețului proiect "Câmpina turistică" al actualei administrații locale. Pentru că este un loc unde canalizarea refulează, un loc mizerabil, plin de igrasie, mucegai și gunoaie. Un loc unde, totuși, trăiesc niște câmpineni. Vreo 40 de familii, oameni simpli, disperați de-a dreptul de mizeria pe care trebuie să o înfrunte zi de zi.
Până anul trecut, Căminul Energetic a avut doi proprietari: etajele 2 și 3 aparțineau Primăriei Câmpina și toate camerele au fost repartizate unor chiriași, în timp ce parterul și primul etaj aparțineau Ministerului Educației, iar aici era dezastru. Din vara anului trecut, imobilul a fost preluat în totalitate de Primărie, dar din păcate nu s-a schimbat nimic. Parterul și primul etaj sunt în continuare jalnice, mizerabile, degradate, împuțite. Ne pare rău că folosim astfel de termeni, dar numai așa putea descrie cu adevărat situația de la Căminul Energetic. Și cum altfel să vorbești despre un loc unde canalizarea a refulat în interiorul imobilului și a umplut o parte a parterului cu mizeria aceea care miroase îngrozitor?!
Până în vara anului trecut, reprezentanții Primăriei se plângeau că, deși cunosc situația gravă de la Căminul Energetic, nu pot interveni din cauza Ministerului Educației, proprietarul parterului și primului etaj. Acum, această scuză nu mai poate fi folosită pentru că, după cum spuneam, întregul imobil este al administrației locale. O administrație care l-a obținut după nenumărate și lăudabile demersuri la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației. Bun, problema preluării s-a rezolvat. Ce facem mai departe?
În vara trecută, Primărie a preluat întregul imobil, deci sunt câteva luni bune de atunci. În octombrie 2015, la o rectificare bugetară, Consiliul Local a aprobat alocarea a 280.000 lei de la bugetul Câmpinei pentru proiectarea și execuția de reparații capitale la Căminul Energetic (parter și primul etaj). La rectificarea din noiembrie 2015, suma a fost diminuată la 50.000 lei, pentru ca apoi lucrarea să fie inclusă în bugetul pentru 2016 cu suma integrală - 280.000 lei. Probabil că acești bani n-o să ajungă pentru tot ce ar fi de făcut la Căminul Energetic, dar sunt suficienți pentru proiectare și demararea lucrărilor. Ulterior, tot printr-o rectificare bugetară, suma ar putea fi suplimentată. Dar măcar să se urnească o dată lucrurile și să se termine cu mizeria de acolo. Primăria intenționează să transforme parterul și primul etaj în locuințe sociale, așa cum s-a întâmplat în 2006, când a preluat etajele superioare. Dar cine știe cât va mai dura...
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.