Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului - Concurs Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hasdeu" a avut loc la Câmpina, pe 12 mai 2019 și s-a bucurat de participarea a aproximativ 150 de copii (preșcolari și clasele I-VIII) din țară. Este un eveniment organizat sub egida UNESCO de Asociația Culturală "Paul Constantinescu - 2009" Ploiești, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Câmpina, Casa de Cultură "Geo Bogza", Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", Societatea Filarmonică - Filiala Câmpina, Parohia "Sfântul Nicolae" și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Festivalul - Concurs Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hasdeu" presupune o adevărată desfășurare de forțe. Este o manifestare prin care se dorește valorificarea deopotrivă a tuturor laturilor creative ale personalității copiilor în domeniile muzical, literar și al artelor plastice. Poartă numele Iuliei Hasdeu pentru că, pe lângă celelalte aptitudini excepționale cu care a fost înzestrată fiica lui Hasdeu, ea era și pianistă, dar și compozitoare. Concursul este destinat copiilor care studiază pianul, indiferent de forma de învățământ pe care aceștia o urmează, dar acești copiii participă la eveniment și cu o lucrare literară sau plastică. Sufletul acestei manifestări cu caracter național este profesorul universitar Sanda Hîrlav Maistorovici, doctor în muzicologie.
Concurenții au fost împărțiți pe grupe și au interpretat câte două piese la pian, locațiile fiind Casa de Cultură "Geo Bogza" și Sala Praznicală a Bisericii "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia. Există mai multe jurii formate din profesori de specialitate.
Printre participanții veniți de la prestigioase școli și licee de muzică din țară s-au numărat și copii din Câmpina, un municipiu unde nu există o astfel de instituție de învățământ (cu profil de muzică), dar unde există profesori extraordinari și părinți preocupați de dezvoltarea calităților muzicale ale copiilor lor. Iar la Câmpina există, bineînțeles, copii foarte talentați, care muncesc foarte mult și merită toate aplauzele noastre. Ei bine, acești copii s-au numărat printre laureații celei de-a XXI-a ediții a Festivalului - Concurs Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hasdeu". Și vorbim aici despre:
- Mircea Gabriel Gavrilă (clasa a VI-a la Școala Centrală) - Premiul I de Excelență și Premiul "Sabin Drăgoi" pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de muzică românească pentru pian ("Miniatura nr.6" / Sabin Drăgoi)
- Emma Andreea Olteanu (clasa a II-a la Școala Gimnazială "B.P. Hasdeu") - Premiul I
- Sergiu Andrei Dobrescu (clasa a II-a la Școala Centrală) - Premiul I de Excelență
Cei trei copii sunt pregătiți de profesor Hermina Tabără.
- Eduard Ionuț Găman (clasa a VI-a la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu") - Premiul I de Excelență și Premiul "Sabin Drăgoi" pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de muzică românească pentru pian ("Preludiu în sol" / George Enescu)
- Eva Carina Banu (clasa pregătitoare la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu") - Premiul I
- Flavius Ștefan Găman (clasa I la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu") - Premiul I
Acești trei copii sunt pregătiți de profesor Sanda Maistorovici. Felicitări tuturor!
Un eveniment cinematografic extraordinar va avea loc pe 26 octombrie 2024, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina. Este vorba despre avanpremiera filmului "Moromeții 3", cu Horațiu Mălăele și Alex Călin în rolurile principale.
Școala Gimnazială Centrală (fosta Școală Generală nr. 2) din Câmpina aniversează sâmbătă, 5 octombrie, 110 ani de existență. Sărbătoarea a avut loc vineri, atunci când toți elevii și cadrele didactice au defilat de la Școala Centrală până la Casa Tineretului, pe Bulevardul Carol I.
Primul eveniment din cadrul Festivalului "Serbările Toamnei" 2024 a fost tradiționala premiere a elevilor care au obținut premii la olimpiadele școlare și concursurile naționale și a sportivilor campioni și vicecampioni naționali.
Proiectul ”Cumpără de lângă casă” a ajuns aproape la patru ani, Asociația ”Câmpina Curată”, inițiatoarea acestui proiect, organizând cu acest prilej aniversar o întâlnire a antreprenorilor.