Proprietarii din blocurile cu risc seismic nu vor mai da bani pentru consolidare, cu condiția să nu vândă apartamentele timp de 25 de ani

Social (Categoria articolului)

Clădirile cu bulină roșie vor fi consolidate cu bani de la bugetul de stat. Proprietarii nu vor trebui să mai contribuie cu niciun leu, dar nici nu le vor putea vinde timp de 25 de ani, în cazul persoanelor fizice și 10 ani, în cazul persoanelor juridice. Anunțul a fost făcut marți, 4 ianuarie 2022, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

"Practic, programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte, pentru că nu au posibilităţi financiare şi aşa mai departe. Acest lucru este legat în mod categoric de interdicţie de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat. Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă", a afirmat ministrul Cseke Attila.
Prin aceast proiect care modifică Programul Național de consolidare a clădirilor cu risc seismic se încearcă, pe de o parte, o deblocare a situației existente, în care proprietarii nu sunt de acord cu consolidarea imobilelor, ținând cont de faptul că trebuie să constribuie financiar. Pe de altă parte, interdicția de vânzare vizează și scoaterea din circuit a samsarilor imobiliari, care înainte de consolidare ar fi putut cumpara imobilele la prețuri mici pentru a le vinde ulterior la sume mult mai mari, având în vedere că valoarea ar crește după consolidare.

 

2918 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2053 vizualizari
22 ian. 2022 12:42

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

3498 vizualizari
21 ian. 2022 12:32

Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

1 comentarii

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

Alte stiri recente

167 vizualizari
23 ian. 2022 22:16

Societatea Sofprest Protect Security angajează agenți de securitate pentru Câmpina

Societatea Sofprest Proiect Security SRL din Câmpina anunță că angajează agenți de securitate pentru Câmpina.

1263 vizualizari
23 ian. 2022 21:14

Prima competiție din 2022 a adus primele medalii pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

În acest week-end s-a desfășurat la București primul concurs de atletism din sezonul de iarnă 2022, Cupa ”Romanian Masters Athletics", concurs destinat categoriilor de sportivi sub 20 de ani, sub 18 ani și sub 16 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de profesor Mihaela Marin, a participat cu opt sportivi, cu care au obținut trei locuri I, patru locuri II, un loc III, două locuri 4 și un loc 5. Toți sportivii și-au realizat recorduri personale ca urmare a pregătirii de iarnă intense.