CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

La majoritatea școlilor și liceelor din Câmpina NU vor exista “camere de detenție” pentru elevi

- Social -

La majoritatea școlilor și liceelor din Câmpina NU vor exista “camere de detenție” pentru elevi

Una dintre cele mai controversate măsuri introduse de Ministerul Educației în noul Statut al Elevului, care a intrat în vigoare din anul școlar 2024-2025, este cea privind înființarea așa-numitei camere de detenție pentru elevii care deranjează orele de curs.

Statutul Elevilor, aprobat prin Ordinul 5.707/1 august 2024 al Ministrului Educației:
Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

Pornind de la această prevedere, am dorit să știm care este situația la școlile gimnaziale și liceele din municipiul Câmpina și iată ce ne-au declarat directorii acestor unități de învățământ:

Roxana Stan, directorul Colegiului Național “Nicolae Grigorescu”
“Despre așa-numita cameră de detenție, noi am gândit la nivel formal că ar putea fi Cabinetul informaticianului. Este un spațiu frecventat de elevi în pauze, după ore, pentru printat documente, proiecte sau pentru a lucra la computer. Dar nu cred că este cazul să îl folosim. Cred că pot fi situații rare, foarte rare în care profesorul să nu gestioneze o anumită secvență din ora de curs, dar nu să fie trimis elevul în acel spațiu care va deveni unul neagreat, neacceptat. Ar fi dificil să anunți și părinții sau reprezentanții legali despre o asemenea situație. Dar, repet, nu cred că va fi cazul să folosim acest spațiu.”

Vali Șerban, directorul Colegiului Tehnic Forestier
“La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina nu s-a instituit încă o cameră de detenție. În următoarea săptămână voi avea consultari în ședințele cu părinții și Consiliul Elevilor și vom lua o hotărâre privind această reglementare în Regulamentul de organizare și funcționare al unității noastre. În condițiile în care avem spații puține și deficit de săli, deficit de personal, cazuri puține de elevi care pot perturba orele de curs, mi se pare ineficientă crearea unei asemenea săli. Dar vom lua o hotărâre pentru aplicarea unei astfel de măsuri după consultarea elevilor și părinților.”

Stan Sârbu, directorul Liceului Tehnologic Energetic
“La Liceul Tehnologic Energetic, Consiliul de Administrație a propus și Consiliul Profesoral a aprobat să nu înființăm o astfel de cameră/sală pentru elevii excluși de la ore pe motive de disciplină! Măsura care ni se sugerează drept posibilitate este o formă fără fond, luată ca model din sisteme în care funcționează pentru că acolo sunt îndeplinite și alte condiții astfel încât această măsură să fie și eficientă.”

Vasile Androne, directorul Liceului Tehnologic Mecanic
“Da, la Liceul Tehnologic Mecanic s-a amenajat o astfel de cameră. Pănă acum nu a fost folosită. Din punctul meu de vedere, este o măsură bună. Deși sună destul de dur, pentru mediul educațional, aceasta este menită să aducă un echilibru pentru cazurile rare de elevi care deranjează sistematic orele de curs, afectând dreptul celorlalți elevi la educație. Această cameră este un instrument pentru a lua o măsură  imediată cu elevii care ar avea un comportament contrar regulamentului, dar ieșit din limitele normalului.”

Raluca Crețu, director Școala Gimnazială “Ion Câmpineanu”
“Sub nicio formă nu le vom numi camere de detenție, ci camere supravegheate audio-video, așa cum este titulatura din actul normativ. Am avut deja o discuție în Consiliul Profesoral și suntem în curs de implementare a acestei reglementări. Oricum, suntem pregătiți în orice moment să asigurăm toate condițiile pentru a îndeplini această reglementare.”

Gabriela Cazacu, directorul Școlii Gimnaziale Centrale
“În Statutul Elevului este prevăzut un spațiu supravegheat audio-video și destinat unor activități de tip lectură suplimentară, probabil la bibliotecă. Nu este tocmai bună denumirea cameră de detenție. Această reglementare va fi stabilită odată cu finalizarea revizuirii Regulamentului de organizare și funcționare al școlii. Deocamdată, în școala noastră nu a fost nicio situație care să necesite aplicarea unei asemenea măsuri și nevoia de un asemenea spațiu.”

Florina Gherghel, director Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”
“Conform Statutului Elevului, art. 14, alin. (2), Consiliul Profesoral a stabilit sălile alocate pentru astfel de situații. Totuși, Consiliul Profesoral de la școala noastră a hotărât prevalarea de sintagma "poate" din art. 14, așadar această măsură nu o vom institui efectiv,  cel puțin în contextul actual.”


24 Sep 2024 07:05 1284 vizualizari


Comentarii






  • 25.09.2024 15:44 Nicu La Energetic este statie de incarcat masini electrice. Elevii care creaza probleme ar putea merge acolo.
  • 25.09.2024 15:39 diss Un lucru bun.Acum să sperăm că dascălii vor fi mai preocupați de îndatoririle lor.
166 vizualizari 15 Jul 2025 19:39 E vară, e vremea grătarului... Dar și a suvenirurilor pentru ”El” și pentru ”Ea” asociate cu... barbeque

E vară, e vremea grătarului... Dar și a suvenirurilor pentru ”El” și pentru ”Ea” asociate cu... barbeque

A venit vara... E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de mdoalități de petrecere a timpului iber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!

citeste mai mult
8267 vizualizari 15 Jul 2025 10:43 O tânără din Câmpina a încetat din viață la scurt timp după ce a născut. Familia are nevoie de sprijin pentru a-i aduce trupul neînsuflețit în țară

O tânără din Câmpina a încetat din viață la scurt timp după ce a născut. Familia are nevoie de sprijin pentru a-i aduce trupul neînsuflețit în țară

Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.

citeste mai mult
392 vizualizari 14 Jul 2025 21:36 Calificat pentru viitor. S-au încheiat stagiile de practică în meseria mecanic auto

Calificat pentru viitor. S-au încheiat stagiile de practică în meseria mecanic auto

În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.

citeste mai mult
639 vizualizari 14 Jul 2025 10:40 În eliberarea cărților de identitate pot apărea unele întârzieri. Primăria Câmpina explică motivele

În eliberarea cărților de identitate pot apărea unele întârzieri. Primăria Câmpina explică motivele

Primăria Municipiului Câmpina informează cetățenii cu privire la termenele de eliberare a cărților de identitate (model 1997), precum și la situația operativă privind cărțile electronice de identitate.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV