Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.
22 martie...
1936 – La Câmpina avea loc licitația în valoare de 2,15 milioane lei pentru construirea celei de-a doua aripi a Liceului Știrbey, lucrarea fiind câștigată de Întreprinderea Alexandru Mirică din București. Este vorba de aripa dinspre actuala stradă Mihai Eminescu, care avea să fie distrusă complet în timpul bombardamentelor din august 1944.
1936 – Mihai Ralea conferenția la Câmpina, în localul Școlii nr. 1 de Băieți, în cadrul seriei de conferințe ale Ateneului Popular ”B.P. Hasdeu”, cu tema ”O călătorie la Polul Nord”. Mihai Ralea, eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, profesor universitar, membru al Academiei Române, avea la momentul respectiv 40 de ani.
1990 – Prin decizia Primăriei Câmpina se atribuia unei străzi din Câmpina numele eroului Lt.col. Oprescu Adrian, erou al Revoluției din decembrie 1989.
2010 – Avea loc la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu” prima ediție a concursului școlar ”Umbrela verde”, devenit ulterior concurs național. (foto cu caracter ilustrativ de la una dintre edițiile acestui concurs)
2011 – Fundația ”Dr. Dinu” era evacuată din clădirea de pe Bulevardul Culturii, din Câmpina, pe care ulterior administrația locală a modernizat-o și transformat-o în Casa Căsătoriilor.
2019 – În cadrul Seratelor Culturale Elstar, Florin Dochia lansa volumul ”36 de zile cu Lilith”.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.