Vernisajul Taberei de Pictură de la Câmpina a marcat ziua în care s-au împlinit 112 ani de la dispariția lui Nicolae Grigorescu

Eveniment (Categoria articolului)

21 iulie 1907 este ziua în care s-a stins din viață, în casa sa de la Câmpina, devenită astăzi muzeu, marele pictor Nicolae Grigorescu. Așadar, astăzi se împlinesc 112 ani de la dispariția maestrului Grigorescu și, pentru a marca această zi, la Câmpina a avut loc vernisajul Taberei de Pictură - un eveniment organizat de administrația locală, prin intermediul Casei Tineretului și ajuns în acest an la a treia ediție. În Parcul ”Regele Mihai I” au fost expuse picturile realizate pe parcursul unei săptămâni de cei 13 participanți la tabără și a avut loc premierea acestora. (video)

Artiștii plastici care au participat la Tabăra de Pictură de la Câmpina sunt din București, Târgoviște, Câmpina, dar și din cele două localități din Republica Moldova înfrățite cu municipiul Câmpina - Cahul și Cimișlia. Iată cei 13 pictori care au onorat cu prezența Tabăra de Pictură - Câmpina 2019: Tatiana Tetrioglo și Victor Hristov (din Cimișlia), Ion Ciuta și Ion Berdilă (din Cahul), Teodora Dumitru și Mihai Șerbănescu (din Târgoviște), Dorin Apreutesei, George Păunescu, Mihai Cârstea și George Costea (din București) și câmpinenii Carmen Bălan, Camelia Tache și Mihai Boroiu. Lor li s-a adăugat Gabriel Dima, președintele filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici, care s-a ocupat de buna organizare a acestui eveniment, alături de conducerea Casei Tineretului.
Participanții la tabără au realizat diverse lucrări inspirate, în general, din pitorescul locurilor, fie că este vorba de peisaje chiar din Câmpina, fie că este vorba de localitățile limitrofe, Brebu și Telega fiind cele mai apreciate de artiști. Conform regulamentului taberei, fiecare participant a primit patru pânze și culorile aferente, două dintre lucrările fiecăruia fiind donate Câmpinei și intrând în patrimoniul cultural al localității, urmând a fi folosite pentru unele instituții publice sau pentru fondul de protocol al Primăriei.
Oaspeții au apreciat peisajele pe care Câmpina și împrejurimile le oferă, fiind astfel o sursă de inspirație pentru viitoarele lor opere. La ceremonia de încheiere a Taberei de Pictură a fost prezent și Marian Dulă, consilierul personal al primarului municipiului Câmpina, care a vorbit atât de importanța acestei tabere, de relațiile de înfrățire cu cele două localități din Moldova, dar a amintit și despre recordul mondial pe care Câmpina îl deține - cea mai mare pensulă din lume, record stabilit la una dintre trecutele ediții ale Serbărilor Toamnei. (video)
La rândul lor, o parte dintre participanții la tabără - unii prezenți la toate cele trei ediții, alții aflați pentru prima dată la Câmpina - au avut amabilitatea de a oferi scurte declarații privind evenimentul din acest an și impresiile lor despre Câmpina și împrejurimi.
Victor Hristov, Cimișlia: ”Pentru mine, taberele, în general, fac foarte mult, pentru că avem impresii noi, cunoaștem oameni noi, au loc discuții noi, întâlniri noi. Este minunat, cu atât mai mult cu cât organizatorii au fost foarte primitori. Am fost în peste 40 de tabare, dar la Câmpina pot să spun că a fost minunat”.
Ion Berdilă, Cahul: ”Am venit aici pentru un schimb de experiență, pentru socializarea cu artiști plastici, pentru încărcarea spirituală din valori naționale. Sunt pentru prima dată la Câmpina și am găsit un oraș foarte curat, foarte frumos, de inspirație pentru orice artist”.
George Păunescu, București: ”Este a treia ediție la care particip și am venit cu mare plăcere pentru că locurile îmi plac foarte mult. Vin din copilărie în zona Brebu - Doftana - Telega și am revenit cu mare plăcere și chiar las câmpinenilor niște lucrări din această zonă”. (video)

6291 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Anca Poștea 21.07.2019 23:48 Felicitări tuturor! Minunate evenimente la Câmpina și localitățile învecinate, minunate reportaje ale celor de la CampinaTV!

Eveniment

1528 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2776 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

116 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

471 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: