21 iulie 1907 este ziua în care s-a stins din viață, în casa sa de la Câmpina, devenită astăzi muzeu, marele pictor Nicolae Grigorescu. Așadar, astăzi se împlinesc 112 ani de la dispariția maestrului Grigorescu și, pentru a marca această zi, la Câmpina a avut loc vernisajul Taberei de Pictură - un eveniment organizat de administrația locală, prin intermediul Casei Tineretului și ajuns în acest an la a treia ediție. În Parcul ”Regele Mihai I” au fost expuse picturile realizate pe parcursul unei săptămâni de cei 13 participanți la tabără și a avut loc premierea acestora. (video)
Artiștii plastici care au participat la Tabăra de Pictură de la Câmpina sunt din București, Târgoviște, Câmpina, dar și din cele două localități din Republica Moldova înfrățite cu municipiul Câmpina - Cahul și Cimișlia. Iată cei 13 pictori care au onorat cu prezența Tabăra de Pictură - Câmpina 2019: Tatiana Tetrioglo și Victor Hristov (din Cimișlia), Ion Ciuta și Ion Berdilă (din Cahul), Teodora Dumitru și Mihai Șerbănescu (din Târgoviște), Dorin Apreutesei, George Păunescu, Mihai Cârstea și George Costea (din București) și câmpinenii Carmen Bălan, Camelia Tache și Mihai Boroiu. Lor li s-a adăugat Gabriel Dima, președintele filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici, care s-a ocupat de buna organizare a acestui eveniment, alături de conducerea Casei Tineretului.
Participanții la tabără au realizat diverse lucrări inspirate, în general, din pitorescul locurilor, fie că este vorba de peisaje chiar din Câmpina, fie că este vorba de localitățile limitrofe, Brebu și Telega fiind cele mai apreciate de artiști. Conform regulamentului taberei, fiecare participant a primit patru pânze și culorile aferente, două dintre lucrările fiecăruia fiind donate Câmpinei și intrând în patrimoniul cultural al localității, urmând a fi folosite pentru unele instituții publice sau pentru fondul de protocol al Primăriei.
Oaspeții au apreciat peisajele pe care Câmpina și împrejurimile le oferă, fiind astfel o sursă de inspirație pentru viitoarele lor opere. La ceremonia de încheiere a Taberei de Pictură a fost prezent și Marian Dulă, consilierul personal al primarului municipiului Câmpina, care a vorbit atât de importanța acestei tabere, de relațiile de înfrățire cu cele două localități din Moldova, dar a amintit și despre recordul mondial pe care Câmpina îl deține - cea mai mare pensulă din lume, record stabilit la una dintre trecutele ediții ale Serbărilor Toamnei. (video)
La rândul lor, o parte dintre participanții la tabără - unii prezenți la toate cele trei ediții, alții aflați pentru prima dată la Câmpina - au avut amabilitatea de a oferi scurte declarații privind evenimentul din acest an și impresiile lor despre Câmpina și împrejurimi.
Victor Hristov, Cimișlia: ”Pentru mine, taberele, în general, fac foarte mult, pentru că avem impresii noi, cunoaștem oameni noi, au loc discuții noi, întâlniri noi. Este minunat, cu atât mai mult cu cât organizatorii au fost foarte primitori. Am fost în peste 40 de tabare, dar la Câmpina pot să spun că a fost minunat”.
Ion Berdilă, Cahul: ”Am venit aici pentru un schimb de experiență, pentru socializarea cu artiști plastici, pentru încărcarea spirituală din valori naționale. Sunt pentru prima dată la Câmpina și am găsit un oraș foarte curat, foarte frumos, de inspirație pentru orice artist”.
George Păunescu, București: ”Este a treia ediție la care particip și am venit cu mare plăcere pentru că locurile îmi plac foarte mult. Vin din copilărie în zona Brebu - Doftana - Telega și am revenit cu mare plăcere și chiar las câmpinenilor niște lucrări din această zonă”. (video)
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.