Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. Cum a fugit căpitanul Ghinea în Franța via Iugoslavia

Social (Categoria articolului)

Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
Cum a fugit căpitanul Ghinea în Franța via Iugoslavia
”Un episod interesant se leagă de o familie înstărită a unui chirovnic (supercalificat maistru în schelele mari de pe vremuri), Ghinea, tatăl a trei copii. Unul dintre ei, cel mare, reușise să facă o carieră în aviație, fiind pilot pe un avion de vânătoare. Avea grad de căpitan și o situație materială bună pentru acele vremuri. Nemulțumit, însă, de teroarea care se instalase în România și dorind să lupte împotriva sistemului barbar, care transformase țara într-o adevărată groapă comună, a făcut un gest cu totul neașteptat. În timpul unui zbor de încercare, a trecut cu avionul granița și a aterizat în Iugoslavia. În această țară, mareșalul Tito se opunea influenței sovietice și nu admitea amestecul acesteia în treburile interne. (...) Căpitanul Ghinea nu a fost extrădat, cum cereau autoritățile române, a putut să plece în lumea liberă și s-a stabilit în Franța. Familia sa a avut însă cumplit de suferit. Toți au fost arestați, tatăl, mama, fratele mai mic, care era student, și sora, care a născut în închisoare. După un an de anchete, până s-a stabilit că nu știau nimic despre motivele dezertării pilotului, au fost lăsați să plece acasă”.

Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.

2892 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1881 vizualizari
06 iun. 2023 22:36

Greva din învățământ continuă și la Câmpina. Contradicții între ministrul Educației și liderii sindicali

Greva din învățământ a continuat și marți, 6 iunie, după minivacanța de Rusalii. La Câmpina, în toate unitățile de învățământ se face grevă, într-o proporție mai mare sau mai mică.

1705 vizualizari
28 mai 2023 08:46

Echipa Școlii Centrale Câmpina a participat la faza județeană a concursului ”Educație rutieră - Educație pentru viață”

Sâmbătă, 27 mai, în Parcul Memorial Constantin Stere, din comuna Bucov, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au organizat faza județeană a concursului național ”Educație rutieră- Educație pentru viață". În competiție, au participat șase echipe a câte patru elevi din ciclurile primare și gimnaziale din unități de învățământ din Câmpina (Școala Gimnazială Centrală) și din orașele Comarnic, Mizil,  Sinaia, Plopeni și Vălenii de Munte. 

Alte stiri recente

1367 vizualizari
08 iun. 2023 21:29

Alin Moldoveanu, primarul Câmpinei, s-a întors în PNL

1 comentarii

Anunțul revenirii primarului municipiului Câmpina în Partidul Național Liberal a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, susținută de Alin Moldoveanu împreună cu Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean și președinte al PNL Prahova.

1667 vizualizari
08 iun. 2023 20:29

”Vis de copil”, concert cu și pentru copii, la Câmpina

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Tineretului din municipiul Câmpina va avea loc un concert intitulat ”Vis de copil”.