Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.
Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
Cum a fugit căpitanul Ghinea în Franța via Iugoslavia
”Un episod interesant se leagă de o familie înstărită a unui chirovnic (supercalificat maistru în schelele mari de pe vremuri), Ghinea, tatăl a trei copii. Unul dintre ei, cel mare, reușise să facă o carieră în aviație, fiind pilot pe un avion de vânătoare. Avea grad de căpitan și o situație materială bună pentru acele vremuri. Nemulțumit, însă, de teroarea care se instalase în România și dorind să lupte împotriva sistemului barbar, care transformase țara într-o adevărată groapă comună, a făcut un gest cu totul neașteptat. În timpul unui zbor de încercare, a trecut cu avionul granița și a aterizat în Iugoslavia. În această țară, mareșalul Tito se opunea influenței sovietice și nu admitea amestecul acesteia în treburile interne. (...) Căpitanul Ghinea nu a fost extrădat, cum cereau autoritățile române, a putut să plece în lumea liberă și s-a stabilit în Franța. Familia sa a avut însă cumplit de suferit. Toți au fost arestați, tatăl, mama, fratele mai mic, care era student, și sora, care a născut în închisoare. După un an de anchete, până s-a stabilit că nu știau nimic despre motivele dezertării pilotului, au fost lăsați să plece acasă”.
Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.
În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.
Primăria Municipiului Câmpina informează cetățenii cu privire la termenele de eliberare a cărților de identitate (model 1997), precum și la situația operativă privind cărțile electronice de identitate.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a primit semnale că mai mulți cetățeni au fost apelați telefonic de persoane care s-au prezentat drept angajați ai caselor de asigurări de sănătate.
Casa de copii ”Ada Marinescu” a rămas în memoria colectivă a câmpinenilor, indiferent de numele purtat de această instituție după 1989, ca un simbol al copiilor orfani.