Într-un cadru festiv, Ziua Națională a devenit o zi de poveste, o paradă a creativității, cu mândria de a fi român în cuget și-n simțiri. Asta s-a întâmplat la Școala Gimnazială Centrală Câmpina, unde activitățile desfășurate au transmis copiilor semnificația acestei zile: au rulat filmulețe legate de Marea Unire, copiii au meșterit păpuși îmbrăcate în costume populare, au realizat diverse colaje, picturi, expoziții, au cântat cântece patriotice, s-au îmbrăcat de sărbătoare, în costume populare, și-au dat mână cu mână și au întins hora Marii Uniri.
“Cu prilejul Zilei Naționale, este important să ne amintim de marile personalități ale României, de evenimentele istorice care ne-au marcat conștiința națională și, mai presus de orice, să ne amintim cât de important este să fim uniți, fiindcă uniți suntem mai puternici. Atmosfera de sărbătoare s-a instalat la Școala Centrală, iar românașii noștri au avut parte de cele mai inedite lecții de istorie, din care au aflat despre efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, pentru ca toată suflarea românească să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA”, ne-a declarat directorul Școlii Centrale Câmpina, prof. Florentina Dumitrașcu.
Evenimentul esențial, care a făcut posibilă Unirea Principatelor, a fost Unirea Mică, realizată la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor al Moldovei, câteva zile mai târziu, în 24 ianuarie, devine și domn al Țării Românești. La 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Unire a tuturor principatelor române. Alegerea orașului Alba Iulia ca loc unde se înfăptuia marele ideal nu era deloc întâmplătoare. Aici intra triumfător, cu veacuri în urmă, Mihai Viteazul, în ziua tuturor sfinților, din noiembrie 1599. Deci, era locul care cunoscuse uralele de bucurie ale tuturor românilor, prilejuite de unire.
Bucurie a fost și la Școala Centrală, unde, alături de copii, au pus suflet în organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale directorul instituției, consilierul educativ - profesor învățământ primar Ionelia Daniela Moise și întreg colectivul de cadre didactice.
Începând cu anul 1999, UNESCO a stabilit ca 21 martie să fie Ziua Internațională a Poeziei. De aceea, alegerea unui volum de poezie pentru Serata Culturală ELSTAR, care a avut loc vineri, 21 martie, la Librăria ELSTAR din Câmpina, nu a fost deloc o întâmplare.
Vineri, 21 martie 2025, de la ora 18.00, la Librăria ELSTAR va avea loc o nouă ediție a Seratelor Culturale ELSTAR, prilej cu care va fi lansat un volum de poezie.
În fiecare an, Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina este așteptat cu emoție de către participanți și interes maxim de către public.
Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, va susține la Câmpina, pe 1 aprilie 2025, un concert emoționant intitulat "Săptămâna patimilor".