Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenÈ›ia că vom reuÈ™i să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuÈ™i vom încerca să vă aducem în atenÈ›ie informaÈ›ii interesante despre oameni È™i fapte din Câmpina noastră dragă.
4 iunie...
1503 – În registrele braÈ™ovene de comerÈ› se menÈ›ionează doi negustori câmpineni, Șerban È™i Costea, care aduc la BraÈ™ov 425kg, respectiv, 200kg de ceară. Este o nouă menÈ›iune a acestui tip de comerÈ›, în anul atestării documentare a Câmpinei.
1860 – StareÈ›ul Mănăstirii Sinaia comunică Ministerului Cultelor încheierea unui contract cu Gheorghe Păcurar din Câmpina, căruia îi arendează extracÈ›ia È›iÈ›eiului de pe moÈ™ia MatiÈ›a – Prahova, teren care aparÈ›inea mănăstirii.
1895 – George CoÈ™buc se căsătorea la Biserica de la Lac, din Câmpina, cu Elena Sfetea, sora editorului revistei ”Vatra”. CoÈ™buc venise la Câmpina la un consătean È™i prieten de-al său, Gustav Adolf Pecici, unul dintre pionierii exploatării petrolului în zona Câmpina. Acesta construise Casa Pecici, care există È™i astăzi între Strada I.L. Caragiale È™i blocurile de pe Strada 1 Mai. Cel mai probabil, chiar aici a locuit È™i scriitorul George CoÈ™buc în perioada în care s-a aflat la Câmpina. Gustav Pecici a fost naÈ™ul de cununie al poetului È™i cel care i-a organizat nunta.
1939 – Se năștea în localitatea IveÈ™ti, judeÈ›ul GalaÈ›i, Constantin Trandafir, scriitor, eseist, critic literar, profesor la Colegiul NaÈ›ional ”Nicolae Grigorescu” Câmpina în perioada 1972-2003, cetățean de onoare al municipiului Câmpina.
1964 – Pe stadionul Poiana avea loc un meci în optimile Cupei României la fotbal, Farul ConstanÈ›a – AS Aiud 4-1.
2000 – Avea loc primul tur al alegerilor locale, iar pentru funcÈ›ia de primar al municipiului au candidat 18 persoane: Gheorghe Tudor - 24,83%, Romus Remus Micu - 19,86% (acesta din urmă cu numai 26 de voturi în faÈ›a candidatului ConvenÈ›iei Democratice, Sanda Maria MocuÈ›a) asigurându-È™i intrarea în turul al doilea. Pentru Consiliul Local s-au înscris 19 alianÈ›e, partide sau candidaÈ›i independenÈ›i, intrând în Consiliul Local: PDSR - 7 mandate, CDR - 5, ApR - 4, PD - 3 È™i PRM - două mandate. PrezenÈ›a la vot la Câmpina a fost de 48,49%, adică 16.906 votanÈ›i.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu È™i Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona LuncaÈ™u, Marian Dulă È™i până la diverse articole de presă.)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile OrdonanÈ›ei de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deÈ™eurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piaÈ›a locală din comuna ProviÈ›a de Jos, printre telemea, burduf, caÈ™cavea, ouă, legume È™i fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din ProviÈ›a de Jos.
FundaÈ›ia Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar È™i în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri È™i monumente care ar merita mai multă atenÈ›ie, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la MeliceÈ™ti, sat al comunei Telega.