Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune tot mai des întâlnită și din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu această boală care împiedică organismul să asimileze substanțele nutritive necesare unei dezvoltări normale. Pornind de la această problemă, doi profesori din Turcia au inițiat un proiect internațional denumit "ARKADAŞIM ÇÖLYAK - MY FRİEND CELİAC", parteneri în cadrul acestui proiect fiind șapte unități de învățământ din Turcia, trei din Iordania și una din România - Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina.
Reprezentantul Școlii "Cuza" în cadrul acestui proiect inedit a fost profesor învățământ primar Cristina Badea, directorul adjunct al unității de învățământ. "Proiectul a fost organizat de Turcia, administratori de proiect fiind cadre didactice de la două școli din localitatea Kestel - prof. ÖZLEM GÜNDÜZ și prof. GÜLNUR VELİOĞLU. Acest proiect și-a propus să sprijine prietenii cu boală celiacă și să crească gradul de conștientizare a societății cu privire la alimentele la care pacienții celiaci sunt alergici. Încă din luna martie a acestui an au avut loc prezentarea proiectului, a profesorilor și a școlilor partenere, marcarea școlilor pe Google Maps de către parteneri și obținerea acordului părinților pentru participarea elevilor la proiectul eTtwinning. Apoi s-au format echipe mixte și s-au realizat produse colaborative prin care să se conștientizeze boala celiacă. S-au prezentat produse care pot fi consumate de pacienții celiaci și alimente pe care aceștia nu le pot consuma. Limbile folosite la colaborarea unităților partenere au fost engleza și turca", ne-a declarat prof. Cristina Badea.
Au fost multe activități în cadrul acestui proiect, iar la final, școala din România și una dintre școlile partenere din Turcia au realizat o carte electronică - „What should we eat today? Ce ar trebui să mâncăm astăzi?”
Produsele finale ale proiectului au fost picturi/desene, fotografii, afișe, cărți electronice, videoclipuri cu activitățile elevilor. O activitate interesantă a fost și crearea unei povești imaginare despre un copil care suferă de boala celiacă. Fiecare cadru didactic participant venea cu fragmentul său în această poveste, fragment care a fost realizat împreună cu elevii, apoi ilustrat și cuprins într-un videoclip. Au avut loc întâlniri pe Zoom ale partenerilor din cele trei țări participante. Au fost întâlniri la care au participat doar cadrele didactice, dar au fost și întâlniri la care au participat și elevii. La întâlnirile cadrelor didactice au fost invitați specialiști: medicul Seher Özer Kızıl - care a vorbit despre simptomele, diagnosticarea și tratamentul bolii celiace și profesorul Süleyman Engin - lector al Departamentului de Gastronomie și Arte Culinare al Universității "Mardin Artuklu" din Turcia, care a prezentat multe rețete fără gluten.
"În prezent, suntem în momentul diseminării, când elevii au primit certificatele de participare și urmează să realizăm videoclipul de final, în care să ne împărtășim bucuria participării la proiect și să prezentăm cuvintele de rămas bun. A fost un proiect complex, în care am aflat multe informații noi despre boala celiacă, în care eTwinning ne-a demonstrate că se pot reducere distanțe și se pot stabili contacte între cadre didactice și elevi din mai multe colțuri ale lumii. Am constatat, cu ocazia acestui proiect, un efect benefic asupra folosirii limbii engleze și o curiozitate vie manifestată de elevi față de modul de viață și culturile partenerilor. M-am simțit grozav cu oameni profesioniști, foarte amabili, prietenoși, permanent dornici să acorde sprijin. Le mulțumesc tuturor pentru oportunitatea de a participa la acest proiect, care chiar a fost o provocare pentru mine", ne-a mai declarat prof. Cristina Badea.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.