Școala Gimnazială "Al.I. Cuza" din Câmpina, parte a unui proiect internațional având ca temă alergiile alimentare - intoleranța la gluten

Social (Categoria articolului)

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune tot mai des întâlnită și din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu această boală care împiedică organismul să asimileze substanțele nutritive necesare unei dezvoltări normale. Pornind de la această problemă, doi profesori din Turcia au inițiat un proiect internațional denumit "ARKADAŞIM ÇÖLYAK - MY FRİEND CELİAC", parteneri în cadrul acestui proiect fiind șapte unități de învățământ din Turcia, trei din Iordania și una din România - Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina.

Reprezentantul Școlii "Cuza" în cadrul acestui proiect inedit a fost profesor învățământ primar Cristina Badea, directorul adjunct al unității de învățământ. "Proiectul a fost organizat de Turcia, administratori de proiect fiind cadre didactice de la două școli din localitatea Kestel - prof. ÖZLEM GÜNDÜZ și prof. GÜLNUR VELİOĞLU. Acest proiect și-a propus să sprijine prietenii cu boală celiacă și să crească gradul de conștientizare a societății cu privire la alimentele la care pacienții celiaci sunt alergici. Încă din luna martie a acestui an au avut loc prezentarea proiectului, a profesorilor și a școlilor partenere, marcarea școlilor pe Google Maps de către parteneri și obținerea acordului părinților pentru participarea elevilor la proiectul eTtwinning. Apoi s-au format echipe mixte și s-au realizat produse colaborative prin care să se conștientizeze boala celiacă. S-au prezentat produse care pot fi consumate de pacienții celiaci și alimente pe care aceștia nu le pot consuma. Limbile folosite la colaborarea unităților partenere au fost engleza și turca", ne-a declarat prof. Cristina Badea.
Au fost multe activități în cadrul acestui proiect, iar la final, școala din România și una dintre școlile partenere din Turcia au realizat o carte electronică - „What should we eat today? Ce ar trebui să mâncăm astăzi?”

Produsele finale ale proiectului au fost picturi/desene, fotografii, afișe, cărți electronice, videoclipuri cu activitățile elevilor. O activitate interesantă a fost și crearea unei povești imaginare despre un copil care suferă de boala celiacă. Fiecare cadru didactic participant venea cu fragmentul său în această poveste, fragment care a fost realizat împreună cu elevii, apoi ilustrat și cuprins într-un videoclip. Au avut loc întâlniri pe Zoom ale partenerilor din cele trei țări participante. Au fost întâlniri la care au participat doar cadrele didactice, dar au fost și întâlniri la care au participat și elevii.     La întâlnirile cadrelor didactice au fost invitați specialiști: medicul Seher Özer Kızıl - care a vorbit despre simptomele, diagnosticarea și tratamentul bolii celiace și profesorul Süleyman Engin - lector al Departamentului de Gastronomie și Arte Culinare al Universității "Mardin Artuklu" din Turcia, care a prezentat multe rețete fără gluten.
"În prezent, suntem în momentul diseminării, când elevii au primit certificatele de participare și urmează să realizăm videoclipul de final, în care să ne împărtășim bucuria participării la proiect și să prezentăm cuvintele de rămas bun. A fost un proiect complex, în care am aflat multe informații noi despre boala celiacă, în care eTwinning ne-a demonstrate că se pot reducere distanțe și se pot stabili contacte între cadre didactice și elevi din mai multe colțuri ale lumii. Am constatat, cu ocazia acestui proiect, un efect benefic asupra folosirii limbii engleze și o curiozitate vie manifestată de elevi față de modul de viață și culturile partenerilor. M-am simțit grozav cu oameni profesioniști, foarte amabili, prietenoși, permanent dornici să acorde sprijin. Le mulțumesc tuturor pentru oportunitatea de a participa la acest proiect, care chiar a fost o provocare pentru mine", ne-a mai declarat prof. Cristina Badea.

3517 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Jerome 28.06.2021 14:31 Felicitari Prof Badea, elevilor si tuturor celor implicati !

Social

781 vizualizari
04 dec. 2021 12:42

Târg de dulciuri de Moș Nicolae, la Câmpina, în beneficiul copiilor speciali

O acțiune deosebită va avea loc luni, 6 decembrie 2021, la cafeneaua 5 to go din municipiul Câmpina, situată pe Bulevardul Carol I, vis a vis de Spitalul Municipal. Este vorba despre un târg de dulciuri de Moș Nicolae, un eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". Mai exact, voluntarii din cadrul proiectului PeaceJam Câmpina, derulat la CNNG, organizează acest târg în beneficiul copiilor de la Asociația Glasul Autismului din Câmpina.

4302 vizualizari
02 dec. 2021 20:22

La Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” din Câmpina a avut loc premierea concursului de creație literară pentru elevi

Ajuns la a V-a ediție, concursul de creație literară ”Pe tărâmul lecturii” rezervat elevilor câmpineni, s-a încheiat joi, 2 decembrie, cu festivitatea de premiere, care a avut loc pe terasa Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati” din Câmpina.

Alte stiri recente

1 vizualizari
04 dec. 2021 18:19

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 4 decembrie 2021

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

2009 vizualizari
03 dec. 2021 20:53

Triumf Poiana Câmpina și recordurile care au dus-o pe primul loc la jumătatea campionatului

Cu un lot valoros, probabil cel mai valoros din actuala ediție de campionat a Superligii B Prahova, al doilea eșalon fotbalistic al județului, Triumf Poiana Câmpina a stabilit o serie de recorduri, care au dus-o la jumătatea întrecerii pe primul loc, la un avans de patru puncte de ocupanta locului secund.