Demersul Primăriei pentru ieșirea la pensie a câmpinenilor cu doi ani mai devreme, din cauza poluării generate de rafinărie

Social (Categoria articolului)

Primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, a transmis către Parlamentul României și Secretariatul General al Guvernului României o adresă prin care solicită introducerea municipiului Câmpina pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică acele localități afectate de poluare prin prelucrarea țițeiului.

De ce este important acest lucru? Conform articolului 65, aliniatul 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, inclusiv din cauza prelucrării țițeiului, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.
În adresele înaintate către instituțiile amintite, primarul Alin Moldoveanu menționează situația Rafinăriei ”Steaua Română”, fondată din anul 1897 și care a funcționat până în primul deceniu al acestui mileniu, contribuind la poluarea întregii zone. De asemenea, se face referire în adresa menționtă și la numărul mare de sonde care au funcționat în Câmpina din a doua parte a secolului al XIX-lea, unele dintre ele fiind încă vizibile și aatăzi.
Prin toate argumentele aduse, primarul Alin Moldoveanu este convins că va obține introducerea Câmpinei pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică afectate de poluare și la mulți ani după ce sursa poluării inițiale a dispărut sau și-a încetat activitatea. Conform legii, de introducerea Câmpinei pe această listă vor beneficia nu numai câmpinenii, ci și locuitorii din comunele limitrofe, aflate la mai puțin de 8 km de Câmpina, printre care se numără Bănești, Telega, Brebu, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos.

3601 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Hodoiu Dan 01.06.2022 19:21 Sa se considere gr I de munca vechime. Gândiți va dacă funcționa și mina de la Bustenari, parca era de uraniu.... Tara încă are bogații în subsol, scoli profesionale sunt rare, de maiștrii la fel. Mulți care au lucrat în fabricile din Câmpina au lucrat pe salarii de mizerie și mult nu au apucat pensia de drept.... au dat fabricile în judecata, unii au câștigat, mulți au pierdut.
  • Petre Sorin 02.06.2022 14:43 Mai bine sa iasa Primarul la pensie ,oricum nu intelege mai nimic ,iar zonele poluate sa intre cu Rafinaria in Patrimoniu National ,ca tot traim vremuri de populism haos si debandada.
  • Iorga Dumitru 07.11.2022 18:39 Cred cä este justificat ca śi Cåmpineni si localitäțile satelit din jurul acesteia sä beneficieze de aceastä reducere la fel ca cei din Ploieśti, nu uitați ca Rafinäria din Cåmpina a fișt prima din Europa śi prima scoalä de Sondori din lume a fost la Cåmpina. Ca sä nu mai vorbim śi de poluarea industralä, pentru cä densitatea intreprinderilor la Cåmpina era foarte mare. Numărul de locuri de muncä era egal cu cel al locuitorilor. Ca să mai numesc doar cåteva intreprinderi mari ca TURNÄTORIA, IRA (reparatiî auto),NEPTUN (reductoare), POIANA CÂMPINA (reparatii utilaje grele), IRUE (utiloje electrice), SCHELA DE PETROL SI INSTITUTUL DE CERCETARE ÎN PETROL, ENERGO PETROL, ENERGOUTILAJ, A.C.C. (utilaj petrolier), FABRICI DE MOBILÅ, DE CIORAPI, FABRICA 21 DECEMBRIE ( cherestea śi tot felul de componente si prefabricate din lemn), etc. Īntr-un cuvânt susțin Câmpineni pentru acest demeŕs meritat.

Social

2288 vizualizari
02 dec. 2022 09:37

Un nou proiect Erasmus+ derulat de Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”

Vă informam în urmă cu câteva zile despre un proiect Erasmus+ coordonat de Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”Împreună, dincolo de diferențe”. Ei bine, acest proiect nu este singurul la care participă școala câmpineană, un alt proiect aflat în derulare fiind intitulat ”All different, all equal” (Toți diferiți, toți egali).

2630 vizualizari
02 dec. 2022 08:53

La Câmpina a apărut un grup de tratare a dependențelor

De puțin timp, la Câmpina a apărut un grup în cadrul căruia se discută despre dependențele de orice fel, cea mai obișnuită fiind dependența de acool, dar se discută și despre dependența de droguri sau de jocuri de noroc.

Alte stiri recente

399 vizualizari
03 dec. 2022 21:04

Câmpineanul Darius Coman a câștigat proba de 100m bras la Concursul Țărilor Central Europene, de la Praga

Performanță excepțională pentru sportul câmpinean, după ce în cursul serii de sâmbătă, câmpineanul Darius Coman, de la Barracuda Câmpina, antrenat de Gabriel Cojocaru, a câștigat proba de 100m bras la Concursul Țărilor Central Europene, care are loc la Praga, în capitala Cehiei.

995 vizualizari
03 dec. 2022 19:25

Contaminare cu țiței și apă sărată la Câmpina. Garda de Mediu a amendat operatorul responsabil cu 50.000 lei

Garda de Mediu Prahova a anunțat că a aplicat o amendă de 50.000 lei unui operator care desfășoară activități de extracție a hidrocarburilor pentru contaminarea unei suprafețe de aproximativ 60mp cu țiței și apă sărată.