Demersul Primăriei pentru ieșirea la pensie a câmpinenilor cu doi ani mai devreme, din cauza poluării generate de rafinărie

Social (Categoria articolului)

Primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, a transmis către Parlamentul României și Secretariatul General al Guvernului României o adresă prin care solicită introducerea municipiului Câmpina pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică acele localități afectate de poluare prin prelucrarea țițeiului.

De ce este important acest lucru? Conform articolului 65, aliniatul 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, inclusiv din cauza prelucrării țițeiului, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.
În adresele înaintate către instituțiile amintite, primarul Alin Moldoveanu menționează situația Rafinăriei ”Steaua Română”, fondată din anul 1897 și care a funcționat până în primul deceniu al acestui mileniu, contribuind la poluarea întregii zone. De asemenea, se face referire în adresa menționtă și la numărul mare de sonde care au funcționat în Câmpina din a doua parte a secolului al XIX-lea, unele dintre ele fiind încă vizibile și aatăzi.
Prin toate argumentele aduse, primarul Alin Moldoveanu este convins că va obține introducerea Câmpinei pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică afectate de poluare și la mulți ani după ce sursa poluării inițiale a dispărut sau și-a încetat activitatea. Conform legii, de introducerea Câmpinei pe această listă vor beneficia nu numai câmpinenii, ci și locuitorii din comunele limitrofe, aflate la mai puțin de 8 km de Câmpina, printre care se numără Bănești, Telega, Brebu, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos.

4126 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Hodoiu Dan 01.06.2022 19:21 Sa se considere gr I de munca vechime. Gândiți va dacă funcționa și mina de la Bustenari, parca era de uraniu.... Tara încă are bogații în subsol, scoli profesionale sunt rare, de maiștrii la fel. Mulți care au lucrat în fabricile din Câmpina au lucrat pe salarii de mizerie și mult nu au apucat pensia de drept.... au dat fabricile în judecata, unii au câștigat, mulți au pierdut.
  • Petre Sorin 02.06.2022 14:43 Mai bine sa iasa Primarul la pensie ,oricum nu intelege mai nimic ,iar zonele poluate sa intre cu Rafinaria in Patrimoniu National ,ca tot traim vremuri de populism haos si debandada.
  • Iorga Dumitru 07.11.2022 18:39 Cred cä este justificat ca śi Cåmpineni si localitäțile satelit din jurul acesteia sä beneficieze de aceastä reducere la fel ca cei din Ploieśti, nu uitați ca Rafinäria din Cåmpina a fișt prima din Europa śi prima scoalä de Sondori din lume a fost la Cåmpina. Ca sä nu mai vorbim śi de poluarea industralä, pentru cä densitatea intreprinderilor la Cåmpina era foarte mare. Numărul de locuri de muncä era egal cu cel al locuitorilor. Ca să mai numesc doar cåteva intreprinderi mari ca TURNÄTORIA, IRA (reparatiî auto),NEPTUN (reductoare), POIANA CÂMPINA (reparatii utilaje grele), IRUE (utiloje electrice), SCHELA DE PETROL SI INSTITUTUL DE CERCETARE ÎN PETROL, ENERGO PETROL, ENERGOUTILAJ, A.C.C. (utilaj petrolier), FABRICI DE MOBILÅ, DE CIORAPI, FABRICA 21 DECEMBRIE ( cherestea śi tot felul de componente si prefabricate din lemn), etc. Īntr-un cuvânt susțin Câmpineni pentru acest demeŕs meritat.

Social

2307 vizualizari
01 oct. 2023 16:40

La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a fost creat Hub-ul educațional Științescu

Fondul Științescu ediția 4.0 continuă să facă științele distractive, iar Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a participat cu un proiect, declarat câștigător, prin care se creează la unitatea de învățământ un hub educațional.

2278 vizualizari
28 sept. 2023 06:28

Deea State, o tânără scriitoare din Cornu, a pus bazele Editurii OrhiDeea și a revistei cu același nume

1 comentarii

"Ambiția mea este să ofer oricărui autor șansa de a-și publica volumul ca un profesionist, luptând în același timp împotriva analfabetismului. Visul unora trebuie să servească celor care au nevoie. Promovez autori români contemporani și promovez lectura ca pilon esențial în formarea oamenilor", spune Deea State.

Alte stiri recente

226 vizualizari
02 oct. 2023 21:04

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

426 vizualizari
02 oct. 2023 19:51

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina

Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.