Primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, a transmis către Parlamentul României și Secretariatul General al Guvernului României o adresă prin care solicită introducerea municipiului Câmpina pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică acele localități afectate de poluare prin prelucrarea țițeiului.
De ce este important acest lucru? Conform articolului 65, aliniatul 5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, inclusiv din cauza prelucrării țițeiului, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.
În adresele înaintate către instituțiile amintite, primarul Alin Moldoveanu menționează situația Rafinăriei ”Steaua Română”, fondată din anul 1897 și care a funcționat până în primul deceniu al acestui mileniu, contribuind la poluarea întregii zone. De asemenea, se face referire în adresa menționtă și la numărul mare de sonde care au funcționat în Câmpina din a doua parte a secolului al XIX-lea, unele dintre ele fiind încă vizibile și aatăzi.
Prin toate argumentele aduse, primarul Alin Moldoveanu este convins că va obține introducerea Câmpinei pe lista localităților afectate de poluare remanentă, adică afectate de poluare și la mulți ani după ce sursa poluării inițiale a dispărut sau și-a încetat activitatea. Conform legii, de introducerea Câmpinei pe această listă vor beneficia nu numai câmpinenii, ci și locuitorii din comunele limitrofe, aflate la mai puțin de 8 km de Câmpina, printre care se numără Bănești, Telega, Brebu, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.