CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Casa Venețiană, unul dintre simbolurile pierdute ale Câmpinei

- Social -

Casa Venețiană, unul dintre simbolurile pierdute ale Câmpinei

Câmpina avut și, din fericire, încă mai are o serie de clădiri emblematice. Dintre cele care s-au pierdut, clădirea cu cea mai mare valoare de simbol era Casa Venețiană, care era situată chiar pe bulevardul principal al localității, cam unde ar fi astăzi blocurile care au la parter de la Banca Transilvania la Cofetăria Delice. De altfel, pentru a mai avea un reper, chiar în fața acestei clădiri impunătoare se afla strada pe care se găsea Restaurantul București, astăzi undeva între sediul BCR și primul bloc din Parcul Regele Mihai I.

Casa Venețiană a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din câte au existat în Câmpina vreodată. Era cea mai impunătoare și elegantă clădire din centrul localității, cu o fațadă bogat decorată în stil venețian (de unde și denumirea), cu arcade, coloane și reliefuri. La parter funcționau o cofetărie și o farmacie, iar etajele erau ocupate de familii înstărite ale vremii. Ale vremii interbelice.
O clădire impunătoare, frumoasă, dar și foarte rezistentă. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe planșeul betonat al Casei Venețiene a fost instalată o baterie de tunuri antiaeriene, pentru apărarea Rafinăriei. În timpul bombardamentelor, Casa Venețiană a suferit avarii minore. A avut mai mult de suferit în timpul cutremurului din 1977, iar mai târziu, când a început așa-numita sistematizare urbană a Câmpinei, casa a fost demolată pentru a face loc blocurilor de azi. S-a pierdut, astfel, o bijuterie de clădire, cu o arhitectură frumoasă și valoroasă. Ar mai trebui să spunem că înaintea celui de-al doilea război mondial, pentru o perioadă de timp, Casa Venețiană a găzduit sediul Partidului Național Liberal, iar după naționalizare aici au funcționat birourile Cooperativei Munca.
Din păcate, nu s-au păstrat până în zilele noastre informații privind numele arhitectului, anul exact al realizării sale sau numele proprietarilor până la naționalizarea de după al doilea război mondial. Cu toate acestea, Casa Venețiană rămâne unul dintre simbolurile Câmpinei din, probabil, cea mai înfloritoare perioadă a existenței Câmpinei. Și pentru că trebuie să învățăm ceva din fiecare lucru, poate ar trebui să avem grijă să nu mai dispară și alte simboluri ale urbei noastre.

(Foto - Mircea Scorțeanu, Casa Venețiană în anul 1979, cu puțin timp înainte demolării)


08 Jul 2022 10:57 3513 vizualizari


Comentarii


  • 09.07.2022 08:07 GIGIOC OOOOOOOOOFFFFFF, ce amintiri dureroase, iar la parter era vestitul Restaurant Lacto-Vegetarian, cu responsabil de unitate nea' Mihai din Poiana Campina, un om deosebit ! Trist ca am pierdut asemenea bijuterie arhitectonica ! Multumim frumos pt ca ne mai aduceti aminte cat de frumos era orasul nostru !
  • 08.07.2022 15:24 Calugaru Neo-marxistii astia de la putere o sa distruga orice edificiu cu valoare istorica, utilitara sau arhitecturala. Ei nu sunt in stare nici sa intretina sau sa vopseasca ceea ce au construit aia din trecut. Totul il fac fara viziune, pe timp scurt si de calitate proasta.
  • 08.07.2022 14:02 Anonim Si trebuie sa mai invatam sa nu lasam orice primaras penibil si orice CL sa decida pentru noi. Daca se va face pasajul subteran, putem vorbi la trecut si de blocurile acelea care au inlocuit Casa venetiana ca s-a dus rezistenta lor.
1284 vizualizari 18 Jun 2024 23:26 Premierea olimpicilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

Premierea olimpicilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

La inițiativa Asociației Părinților Elevilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, marți, 18 iunie 2024, a avut loc premierea olimpicilor din această instituție de învățământ.

citeste mai mult
1850 vizualizari 17 Jun 2024 10:28 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere de Rusalii, la Câmpina, Breaza, Secăria, Telega, Băicoi și Comarnic

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere de Rusalii, la Câmpina, Breaza, Secăria, Telega, Băicoi și Comarnic

Operatorul de salubritate Floricon Salub anunță unele modificări în programul de ridicare a gunoiului menajer și reciclabil de la populație pe 24 iunie 2024 (a doua zi de Rusalii), zi stabilită prin lege ca fiind nelucrătoare.

citeste mai mult
3101 vizualizari 15 Jun 2024 23:47 Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Câmpina au intervenit, sâmbătă seara, pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor, descarcerarea și acordarea asistenței medicale de urgență în cazul producerii unui accident rutier în municipiul Câmpina, pe Calea Doftanei.

citeste mai mult
1233 vizualizari 15 Jun 2024 22:36 Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

"The Magical World of Trees and Agriculture" este denumirea celui de-al treilea proiect eTwinning în care a fost implicată Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", de această dată partenerii săi fiind din Turcia și Republica Moldova.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV