Casa Venețiană, unul dintre simbolurile pierdute ale Câmpinei

Social (Categoria articolului)

Câmpina avut și, din fericire, încă mai are o serie de clădiri emblematice. Dintre cele care s-au pierdut, clădirea cu cea mai mare valoare de simbol era Casa Venețiană, care era situată chiar pe bulevardul principal al localității, cam unde ar fi astăzi blocurile care au la parter de la Banca Transilvania la Cofetăria Delice. De altfel, pentru a mai avea un reper, chiar în fața acestei clădiri impunătoare se afla strada pe care se găsea Restaurantul București, astăzi undeva între sediul BCR și primul bloc din Parcul Regele Mihai I.

Casa Venețiană a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din câte au existat în Câmpina vreodată. Era cea mai impunătoare și elegantă clădire din centrul localității, cu o fațadă bogat decorată în stil venețian (de unde și denumirea), cu arcade, coloane și reliefuri. La parter funcționau o cofetărie și o farmacie, iar etajele erau ocupate de familii înstărite ale vremii. Ale vremii interbelice.
O clădire impunătoare, frumoasă, dar și foarte rezistentă. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe planșeul betonat al Casei Venețiene a fost instalată o baterie de tunuri antiaeriene, pentru apărarea Rafinăriei. În timpul bombardamentelor, Casa Venețiană a suferit avarii minore. A avut mai mult de suferit în timpul cutremurului din 1977, iar mai târziu, când a început așa-numita sistematizare urbană a Câmpinei, casa a fost demolată pentru a face loc blocurilor de azi. S-a pierdut, astfel, o bijuterie de clădire, cu o arhitectură frumoasă și valoroasă. Ar mai trebui să spunem că înaintea celui de-al doilea război mondial, pentru o perioadă de timp, Casa Venețiană a găzduit sediul Partidului Național Liberal, iar după naționalizare aici au funcționat birourile Cooperativei Munca.
Din păcate, nu s-au păstrat până în zilele noastre informații privind numele arhitectului, anul exact al realizării sale sau numele proprietarilor până la naționalizarea de după al doilea război mondial. Cu toate acestea, Casa Venețiană rămâne unul dintre simbolurile Câmpinei din, probabil, cea mai înfloritoare perioadă a existenței Câmpinei. Și pentru că trebuie să învățăm ceva din fiecare lucru, poate ar trebui să avem grijă să nu mai dispară și alte simboluri ale urbei noastre.

(Foto - Mircea Scorțeanu, Casa Venețiană în anul 1979, cu puțin timp înainte demolării)

3266 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Anonim 08.07.2022 14:02 Si trebuie sa mai invatam sa nu lasam orice primaras penibil si orice CL sa decida pentru noi. Daca se va face pasajul subteran, putem vorbi la trecut si de blocurile acelea care au inlocuit Casa venetiana ca s-a dus rezistenta lor.
  • Calugaru 08.07.2022 15:24 Neo-marxistii astia de la putere o sa distruga orice edificiu cu valoare istorica, utilitara sau arhitecturala. Ei nu sunt in stare nici sa intretina sau sa vopseasca ceea ce au construit aia din trecut. Totul il fac fara viziune, pe timp scurt si de calitate proasta.
  • GIGIOC 09.07.2022 08:07 OOOOOOOOOFFFFFF, ce amintiri dureroase, iar la parter era vestitul Restaurant Lacto-Vegetarian, cu responsabil de unitate nea' Mihai din Poiana Campina, un om deosebit ! Trist ca am pierdut asemenea bijuterie arhitectonica ! Multumim frumos pt ca ne mai aduceti aminte cat de frumos era orasul nostru !

Social

1530 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu. 

1368 vizualizari
27 nov. 2023 18:57

Un altfel de antrenament pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

3 comentarii

Zilele trecute, atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina au avut parte de o surpriză din partea coordonatorului lor, antrenorul Mihaela Marin, care le-a propus... un altfel de antrenament.

Alte stiri recente

512 vizualizari
30 nov. 2023 21:40

Subiect serios, discuții comice în plenul CL Câmpina pe tema terenurilor de pe albia râului Doftana

Consiliul Local Câmpina a aprobat, la propunerea primarului Alin Moldoveanu, în ședința din 25 octombrie 2023, o hotărâre privind îndeplinirea procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea societăților Electrocarbon și Elsid, pentru mai multe terenuri de pe râul Doftana, acolo unde cele două societăți au o serie de investiții în domeniul energetic și unde administrația locală intenționează să realizeze centura de est a orașului. După aprobarea hotărârii, Electrocarbon și Elsid au apelat la instanță.

831 vizualizari
30 nov. 2023 21:32

Ion Alexe, cel mai potrivit nume pentru recent inaugurata sală de sport din Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

În urmă cu puțin timp, în ziua ceremoniei de absolvire și depunere a jurământului de către poromoția noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, în prezența secretarului de stat chestor general Bogdan Despescu și a inspectorului principal al Poliției Române chestor Benone Matei, a avut loc inaugurarea sălii de sport din incinta acestei instituții de învățământ.