Câmpina avut și, din fericire, încă mai are o serie de clădiri emblematice. Dintre cele care s-au pierdut, clădirea cu cea mai mare valoare de simbol era Casa Venețiană, care era situată chiar pe bulevardul principal al localității, cam unde ar fi astăzi blocurile care au la parter de la Banca Transilvania la Cofetăria Delice. De altfel, pentru a mai avea un reper, chiar în fața acestei clădiri impunătoare se afla strada pe care se găsea Restaurantul București, astăzi undeva între sediul BCR și primul bloc din Parcul Regele Mihai I.
Casa Venețiană a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din câte au existat în Câmpina vreodată. Era cea mai impunătoare și elegantă clădire din centrul localității, cu o fațadă bogat decorată în stil venețian (de unde și denumirea), cu arcade, coloane și reliefuri. La parter funcționau o cofetărie și o farmacie, iar etajele erau ocupate de familii înstărite ale vremii. Ale vremii interbelice.
O clădire impunătoare, frumoasă, dar și foarte rezistentă. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe planșeul betonat al Casei Venețiene a fost instalată o baterie de tunuri antiaeriene, pentru apărarea Rafinăriei. În timpul bombardamentelor, Casa Venețiană a suferit avarii minore. A avut mai mult de suferit în timpul cutremurului din 1977, iar mai târziu, când a început așa-numita sistematizare urbană a Câmpinei, casa a fost demolată pentru a face loc blocurilor de azi. S-a pierdut, astfel, o bijuterie de clădire, cu o arhitectură frumoasă și valoroasă. Ar mai trebui să spunem că înaintea celui de-al doilea război mondial, pentru o perioadă de timp, Casa Venețiană a găzduit sediul Partidului Național Liberal, iar după naționalizare aici au funcționat birourile Cooperativei Munca.
Din păcate, nu s-au păstrat până în zilele noastre informații privind numele arhitectului, anul exact al realizării sale sau numele proprietarilor până la naționalizarea de după al doilea război mondial. Cu toate acestea, Casa Venețiană rămâne unul dintre simbolurile Câmpinei din, probabil, cea mai înfloritoare perioadă a existenței Câmpinei. Și pentru că trebuie să învățăm ceva din fiecare lucru, poate ar trebui să avem grijă să nu mai dispară și alte simboluri ale urbei noastre.
(Foto - Mircea Scorțeanu, Casa Venețiană în anul 1979, cu puțin timp înainte demolării)
Am reunit oferet privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina.
De la începutul acestui an se discută tot mai intens despre HidroPrahova și nu tocmai de bine. De la conducerea Consiliului Județean Prahova, acționarul majoritar al HidroPrahova, până la primarii tot mai nemulțumiți de activitatea operatorului de apă și canal și, bineînțeles, la cetățenii revoltați de majorarea cu 30,6% a tarifului la apă și 21% a celui la canalizare.
Mai mulți cititori ne-au semnalat faptul că au primit de la Electrica facturi cu minus, adică facturi stornate. Ce înseamnă acest lucru? Că respectivele facturi vor fi, practic, anulate și vor fi emise altele. Precizăm că acest lucru se întâmplă și în cazul clienților Hidroelectrica SA.
Scriitorii câmpineni au profitat de gala care le-a fost dedicată pentru a veni cu o serie de idei și solicitări către noua administrație locală, reprezentată la eveniment de Liviu Davidescu, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Câmpina.