Casa Venețiană, unul dintre simbolurile pierdute ale Câmpinei

Social (Categoria articolului)

Câmpina avut și, din fericire, încă mai are o serie de clădiri emblematice. Dintre cele care s-au pierdut, clădirea cu cea mai mare valoare de simbol era Casa Venețiană, care era situată chiar pe bulevardul principal al localității, cam unde ar fi astăzi blocurile care au la parter de la Banca Transilvania la Cofetăria Delice. De altfel, pentru a mai avea un reper, chiar în fața acestei clădiri impunătoare se afla strada pe care se găsea Restaurantul București, astăzi undeva între sediul BCR și primul bloc din Parcul Regele Mihai I.

Casa Venețiană a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din câte au existat în Câmpina vreodată. Era cea mai impunătoare și elegantă clădire din centrul localității, cu o fațadă bogat decorată în stil venețian (de unde și denumirea), cu arcade, coloane și reliefuri. La parter funcționau o cofetărie și o farmacie, iar etajele erau ocupate de familii înstărite ale vremii. Ale vremii interbelice.
O clădire impunătoare, frumoasă, dar și foarte rezistentă. În timpul celui de-al doilea război mondial, pe planșeul betonat al Casei Venețiene a fost instalată o baterie de tunuri antiaeriene, pentru apărarea Rafinăriei. În timpul bombardamentelor, Casa Venețiană a suferit avarii minore. A avut mai mult de suferit în timpul cutremurului din 1977, iar mai târziu, când a început așa-numita sistematizare urbană a Câmpinei, casa a fost demolată pentru a face loc blocurilor de azi. S-a pierdut, astfel, o bijuterie de clădire, cu o arhitectură frumoasă și valoroasă. Ar mai trebui să spunem că înaintea celui de-al doilea război mondial, pentru o perioadă de timp, Casa Venețiană a găzduit sediul Partidului Național Liberal, iar după naționalizare aici au funcționat birourile Cooperativei Munca.
Din păcate, nu s-au păstrat până în zilele noastre informații privind numele arhitectului, anul exact al realizării sale sau numele proprietarilor până la naționalizarea de după al doilea război mondial. Cu toate acestea, Casa Venețiană rămâne unul dintre simbolurile Câmpinei din, probabil, cea mai înfloritoare perioadă a existenței Câmpinei. Și pentru că trebuie să învățăm ceva din fiecare lucru, poate ar trebui să avem grijă să nu mai dispară și alte simboluri ale urbei noastre.

(Foto - Mircea Scorțeanu, Casa Venețiană în anul 1979, cu puțin timp înainte demolării)

3432 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Anonim 08.07.2022 14:02 Si trebuie sa mai invatam sa nu lasam orice primaras penibil si orice CL sa decida pentru noi. Daca se va face pasajul subteran, putem vorbi la trecut si de blocurile acelea care au inlocuit Casa venetiana ca s-a dus rezistenta lor.
  • Calugaru 08.07.2022 15:24 Neo-marxistii astia de la putere o sa distruga orice edificiu cu valoare istorica, utilitara sau arhitecturala. Ei nu sunt in stare nici sa intretina sau sa vopseasca ceea ce au construit aia din trecut. Totul il fac fara viziune, pe timp scurt si de calitate proasta.
  • GIGIOC 09.07.2022 08:07 OOOOOOOOOFFFFFF, ce amintiri dureroase, iar la parter era vestitul Restaurant Lacto-Vegetarian, cu responsabil de unitate nea' Mihai din Poiana Campina, un om deosebit ! Trist ca am pierdut asemenea bijuterie arhitectonica ! Multumim frumos pt ca ne mai aduceti aminte cat de frumos era orasul nostru !

Social

1445 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

693 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

199 vizualizari
20 apr. 2024 13:40

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

355 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.