Școala din Poiana Câmpina, la ceas aniversar. Întâlnire emoționantă a cadrelor didactice și elevilor de ieri și de azi

Eveniment (Categoria articolului)

Este greu de descris în cuvinte ce a însemnat, anul acesta, aniversarea Școlii Gimnaziale "Învățător Ion Mateescu" din comuna Poiana Câmpina. Au fost câteva ore de emoție copleșitoare, au fost și zâmbete, au fost și lacrimi. Lacrimile revederii pentru fostele cadre didactice care și-au desfășurat aici ani întregi de activitate, lacrimile tristeții pentru cei care nu mai sunt, dar care au pus o cărămidă la temelia învățământului din Poiana Câmpina. Școala “Învățător Ion Mateescu” este inima comunității locale, este locul de unde pleci pentru a-ți construi o viață, este locul unde te întorci pentru a-ți retrăi copilăria, tinerețea, cariera, în unele cazuri.

Școala de la Poiana Câmpina a fost dată în folosință în anul 1931. Până la acea dată, cursurile școlare s-au desfășurat la biserică (1860-1864), apoi într-o casă particulară (1864-1911) pe un teren unde, ulterior a fost amenajată o magazie de materiale a fostei Uzine Poiana. În 1911, în centrul comunei, acolo unde astăzi se află o hală a uzinei, a fost construită prima clădire destinată școlii. Avea două săli de clasă și o cancelarie. În 1923 a început construcția la actuala clădire a școlii, dată în folosință în 1931. Școala poartă numele învățătorului Ion Mateescu, primul director al școlii, cel care a condus instituția de la înființare și până în anul 1959, desfășurând în paralel și o bogată activitate cultural-științifică. De-a lungul timpului, aici, la școala din Poiana, și-au desfășurat activitatea didactică oameni extraordinari, devotați copiilor și instituției. Ei au fost invitații de onoare de la Ziua Școlii, sărbătorită pe 8 noiembrie 2019, iar alături de ei s-au aflat profesorii de astăzi, reprezentanții administrației publice locale și cei ai Bisericii. 
Oaspeții au fost întâmpinați în mod tradițional, cu pâine și sare. Apoi, au vizitat clasele pentru a vedea cum arată astăzi școala pe care au slujit-o o bună parte din viață. Ba chiar, unele cadre didactice, pensionare acum, au și învățat în această școală și apoi, după ani, au revenit aici pentru a educa noi generații.
“Este ziua școlii, dar este și ziua dumneavoastră, a tuturor, pentru că vi-o dedicăm. Cu mic, cu mare, îmbrăcăm astăzi haine de sărbătoare, cu emoții firești, pentru că, iată, sărbătorim 159 de ani de existență a școlii din Poiana Câmpina. Le mulțumim tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut cinste acestei școli, ne mândrim cu ei și vrem să evidențiem aceste valori care promovează prestigiul școlii noastre”, a spus actualul director al instituției, prof. Elena Nițu, la dezvelirea a două panouri omagiale, pe holul de la intrarea principală în școală, panouri pe care se află fotografii cu dascălii de altădată, dascălii de azi, directorii școlii și șefii de promoție. O întreagă istorie și sute de amintiri frumoase pe aceste panouri omagiale. (video)
A urmat o slujbă de sfințire și binecuvântare a școlii, săvârșită de preoții Laurențiu Buchiu și Niculae Dincă, iar activitățile au continuat apoi în clubul școlii. “Sunt mai emoționat ca niciodată. Mă aflu în fața dumneavoastră, a celor care ați modelat caracterele atâtor generații de elevi din Poiana Câmpina. Am încercat întotdeauna, ca primar, să fiu alături de școală și de oamenii săi, pentru că aici, la școală, se formează caractere și se pun bazele educației copiilor noștri. Dumneavoastră sunteți elita intelectuală a acestei comunități și îmi doresc din suflet să fiți în continuare alături de noi pentru că avem multe de învățat de la dumneavoastră”, a fost mesajul primarului comunei, Alin Moldoveanu. (video)
Toți cei prezenți au urmărit apoi un film de prezentare a școlii, un film emoționat, cu multe imagini din școala de ieri și de azi, imagini cu cei care au crescut și educat de-a lungul vremii copiii de la Poiana. O punte peste timp... Invitații de onoare, foste cadre didactice și foști elevi - șefi de promoție, au primit diplome din partea conducerii școlii, iar la final, copiii au fost cei care, cu momentele lor artistice, au bucurat sufletele celor prezenți. (video)
Ar mai trebui menționat un lucru deosebit. Oaspeții și-au așternut câteva gânduri, impresii, pe hârtie, la ceas aniversar. Rândurile lor au fost puse în plicuri multicolore, postate apoi pe o tablă, o tablă pe care scriau cu cretă, cândva, în fața elevilor. O tablă a amintirilor frumoase, la Școala “Ion Mateescu” din Poiana Câmpina. La mulți ani, școlii și oamenilor săi!

Mai multe imagini de la eveniment găsiți pe pagina noastră de Facebook - Campinatv

3550 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2303 vizualizari
13 nov. 2019 17:14

Spectacol al micilor artiști de la Clubul Copiilor în prologul celei de-a doua ediții a Festivalului de Arte de la Câmpina

Pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 16.30, un spectacol deosebit, susținut de copii de la Clubul Copiilor și știm bine cu toții cât de talentați și pasionați de muzică sunt acești mici artiști. De altfel, spectacolul chiar așa se numește - "Micii artiști", iar pe scenă vor urca elevii profesoarelor Alice Botoacă și Ruxandra Brezeanu, dar și elevi de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București, acompaniați la pian de profesor doctor Diana Spânu Dănilă, directorul artistic al Festivalului de Arte.

Alte stiri recente

66 vizualizari
14 nov. 2019 22:18

Primăria Câmpina a solicitat 400.000 lei Guvernului României pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare

”400.000 de lei este suma pe care am solicitat-o Guvernului României pentru o viitoare rectificare bugetară. Am solicitat această sumă pentru cheltuieli de funcționare, chiar dacă probabil vom încheia anul cu un ușor excedent, pentru că este foarte greu să închei un buget pe zero. Totuși, în cazul în care nu vom primi acești bani, noi mai avem niște mici rezerve pe la investiții, de 100.000, 200.000, 300.000 lei pe la câteva poziții, la care putem apela la sfârșitul anului, astfel încât să asigurăm total cheltuielile de funcționare”, a afirmat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL. (video)

388 vizualizari
14 nov. 2019 21:50

Deputatul Răzvan Prișcă și președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, au mulțumit electoratului pentru votul din primul tur al prezidențialelor

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, președintele în exercițiu, a câștigat detașat primul tur al scrutinului electoral atât la nivelul județului Prahova, cât și în Câmpina - în toate cele 23 secții de vot. La Câmpina, Iohannis a obținut 36,95% din voturi, iar în Prahova - 38,70%. Astăzi, liberalii câmpineni au organizat o conferință de presă pentru a vorbi despre rezultatele primului tur al prezidențialelor, la conferință participând, alături de președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, deputatul PNL Răzvan Prișcă.