Școala din Poiana Câmpina, la ceas aniversar. Întâlnire emoționantă a cadrelor didactice și elevilor de ieri și de azi

Eveniment (Categoria articolului)

Este greu de descris în cuvinte ce a însemnat, anul acesta, aniversarea Școlii Gimnaziale "Învățător Ion Mateescu" din comuna Poiana Câmpina. Au fost câteva ore de emoție copleșitoare, au fost și zâmbete, au fost și lacrimi. Lacrimile revederii pentru fostele cadre didactice care și-au desfășurat aici ani întregi de activitate, lacrimile tristeții pentru cei care nu mai sunt, dar care au pus o cărămidă la temelia învățământului din Poiana Câmpina. Școala “Învățător Ion Mateescu” este inima comunității locale, este locul de unde pleci pentru a-ți construi o viață, este locul unde te întorci pentru a-ți retrăi copilăria, tinerețea, cariera, în unele cazuri.

Școala de la Poiana Câmpina a fost dată în folosință în anul 1931. Până la acea dată, cursurile școlare s-au desfășurat la biserică (1860-1864), apoi într-o casă particulară (1864-1911) pe un teren unde, ulterior a fost amenajată o magazie de materiale a fostei Uzine Poiana. În 1911, în centrul comunei, acolo unde astăzi se află o hală a uzinei, a fost construită prima clădire destinată școlii. Avea două săli de clasă și o cancelarie. În 1923 a început construcția la actuala clădire a școlii, dată în folosință în 1931. Școala poartă numele învățătorului Ion Mateescu, primul director al școlii, cel care a condus instituția de la înființare și până în anul 1959, desfășurând în paralel și o bogată activitate cultural-științifică. De-a lungul timpului, aici, la școala din Poiana, și-au desfășurat activitatea didactică oameni extraordinari, devotați copiilor și instituției. Ei au fost invitații de onoare de la Ziua Școlii, sărbătorită pe 8 noiembrie 2019, iar alături de ei s-au aflat profesorii de astăzi, reprezentanții administrației publice locale și cei ai Bisericii. 
Oaspeții au fost întâmpinați în mod tradițional, cu pâine și sare. Apoi, au vizitat clasele pentru a vedea cum arată astăzi școala pe care au slujit-o o bună parte din viață. Ba chiar, unele cadre didactice, pensionare acum, au și învățat în această școală și apoi, după ani, au revenit aici pentru a educa noi generații.
“Este ziua școlii, dar este și ziua dumneavoastră, a tuturor, pentru că vi-o dedicăm. Cu mic, cu mare, îmbrăcăm astăzi haine de sărbătoare, cu emoții firești, pentru că, iată, sărbătorim 159 de ani de existență a școlii din Poiana Câmpina. Le mulțumim tuturor celor care, de-a lungul anilor, au făcut cinste acestei școli, ne mândrim cu ei și vrem să evidențiem aceste valori care promovează prestigiul școlii noastre”, a spus actualul director al instituției, prof. Elena Nițu, la dezvelirea a două panouri omagiale, pe holul de la intrarea principală în școală, panouri pe care se află fotografii cu dascălii de altădată, dascălii de azi, directorii școlii și șefii de promoție. O întreagă istorie și sute de amintiri frumoase pe aceste panouri omagiale. (video)
A urmat o slujbă de sfințire și binecuvântare a școlii, săvârșită de preoții Laurențiu Buchiu și Niculae Dincă, iar activitățile au continuat apoi în clubul școlii. “Sunt mai emoționat ca niciodată. Mă aflu în fața dumneavoastră, a celor care ați modelat caracterele atâtor generații de elevi din Poiana Câmpina. Am încercat întotdeauna, ca primar, să fiu alături de școală și de oamenii săi, pentru că aici, la școală, se formează caractere și se pun bazele educației copiilor noștri. Dumneavoastră sunteți elita intelectuală a acestei comunități și îmi doresc din suflet să fiți în continuare alături de noi pentru că avem multe de învățat de la dumneavoastră”, a fost mesajul primarului comunei, Alin Moldoveanu. (video)
Toți cei prezenți au urmărit apoi un film de prezentare a școlii, un film emoționat, cu multe imagini din școala de ieri și de azi, imagini cu cei care au crescut și educat de-a lungul vremii copiii de la Poiana. O punte peste timp... Invitații de onoare, foste cadre didactice și foști elevi - șefi de promoție, au primit diplome din partea conducerii școlii, iar la final, copiii au fost cei care, cu momentele lor artistice, au bucurat sufletele celor prezenți. (video)
Ar mai trebui menționat un lucru deosebit. Oaspeții și-au așternut câteva gânduri, impresii, pe hârtie, la ceas aniversar. Rândurile lor au fost puse în plicuri multicolore, postate apoi pe o tablă, o tablă pe care scriau cu cretă, cândva, în fața elevilor. O tablă a amintirilor frumoase, la Școala “Ion Mateescu” din Poiana Câmpina. La mulți ani, școlii și oamenilor săi!

Mai multe imagini de la eveniment găsiți pe pagina noastră de Facebook - Campinatv

4844 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2506 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3363 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

480 vizualizari
15 aug. 2020 10:03

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1768 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

1 comentarii

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.