Miting la Breaza pentru salvarea Castelului Brâncoveanu de la demolare

Social (Categoria articolului)

Una dintre cele mai importante clădiri ale oraşului Breaza, un veritabil monument istoric, deși nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, este pe cale să fie dărâmat. Este vorba de Castelul Brâncoveanu aflat chiar în centrul oraşului, acolo unde a funcționat o vreme Spitalul TBC, apoi acolo a fost Hotelul Parc. Pentru a încerca să împiedice demolarea clădirii, un grup de iniţiativă organizează marţi, 14 martie, de la ora 13.00, un miting de protest chiar în fața castelului.

"Salvaţi Castelul Brâncoveanu!
Cetăţenii oraşului Breaza sunt invitaţi marţi, 14 martie, de la ora 13.00, în faţa Castelului Brâcoveau (hotelul "Parc") pentru a participa la o acţiune de protest împotriva demolării acestui edificiu. Construit de domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848) pe locul unui fost conac aparţinând Cantacuzinilor, castelul a avut ca ultim nobil locuitor pe prinţul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu. Clădirea este confiscată de regimul comunist în 1947 şi transformată în spital TBC, apoi în hotelul Parc.
Este singura pagină de istorie a oraşului Breaza, unicul imobil în care a locuit un domnitor în acest oraş, unicat în stilul arhitectural din zonă. Acest monument istoric nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, lucru ce ar fi trebuit iniţiat de administraţia locală. Hai să arătăm că ne pasă! Hai să arătăm că suntem conştienţi! Un popor fără istorie este un popor fără viitor! Fără istorie, suntem ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii! Vă aşteptăm!"

Aşa sună apelul organizatorilor pentru mitingul de marţi, 14 martie.
Acum, povestea este ceva mai complicată, pentru că, în momentul de faţă, Castelul Brâncoveanu şi terenul aferent sunt proprietate privată. După 1990, castelul a fost vândut unui investitor italian, apoi au apărut moștenitorii familiei Cantacuzino, care au revendicat castelul și terenul aferent și le-au câștigat în instanță după mulţi, foarte mulţi ani de procese. Proprietarii au scos castelul la vânzare, iar din informațiile celor care organizează protestul se pare că reprezentanții unei companii importante şi-au manifestat intenţia de a-l achiziţiona, cu scopul de a-l demola şi a construi aici un centru comercial.
Principalul iniţiator al mitingului de marţi, Gabriel Şerbănescu, ne-a declarat: "Am făcut numeroase memorii la Direcţia Judeţeană de Patrimoniu, la Consiliul Judeţean, la Prefectura Prahova. Peste tot am primit acelaşi răspuns: Primăria şi Consiliul Local Breaza sunt singurele în măsură să demareze clasarea acestui edificiu pentru a fi inclus pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, ceea ce ar împiedica demolarea sa. Am fost inclusiv la o şedinţă a Consiliului Local. Mi s-a dat dreptate, dar nu s-a făcut nimic! Dacă nu reuşim să mişcăm cumva lucrurile, castelul va fi vândut şi în locul unei pagini de istorie vie vom avea un centru comercial!"

88389 vizualizari
10

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Balcos Catalin 12.03.2017 19:30 Iubiti-va istoria, respectati-va inaintasii, sustineti-va urmasii!
  • Cris 13.03.2017 14:34 Nu stiu ce trebuie facut dar ar fi pacat ca Breaza sa ramana fara el.
  • ioana voiculescu 13.03.2017 19:05 Nu este adevarat ca doar primaria si consiliul local pot clasa o cladire ca monument. Am facut parte dintr-o initiativa privata de a clasa mina Petrila ca monument istoric si am reusit in ciuda tuturor problemelor intampinate cu primaria Petrilei care voia sa demoleze totul si sa vanda mina la fier vechi. Trebuie doar depus un dosar la Comisia monumentelor. Este evident nevoie de un arhitect cu drept de semnatura care sa faca un releveu al constructiei existente si sa descrie in mare criteriile pe baza carora aceasta cladire trebuie clasata. Din momentul depunerii dosarului nu se poate nimeni atinge de cladire pana cand cei de la monumente delibereaza si hotarasc daca va fi clasata sau nu. Daca este clasata, gata, nu se mai atinge nimeni de ea pana in momentul in care altcineva depune un dosar de declasare, insa este foarte greu sa ii convingi sa declaseze orice. Mi-ar placea sa pot discuta cu initiatorul acestui miting direct si poate as putea chiar sa il ajut cu dosarul...
  • CaeIndru 14.03.2017 08:34 Da primăria unde a fost când s-a vândut castelul? Nu îl putea cumpăra primăria? Dacă era vorba de licitații cu șmecherii imediat se băgau.
  • Cristi Nicolae 14.03.2017 17:16 E ABERANT CA TOCMAI BREAZA SA PIARDA UN ASA OBIECTIV ISTORIC! Intrebarea este - NU CUMVA TICALOSIA IMOBILIARA A PRIMARIEI SI A CELOR INTERESATI A FOST ''CAUZA'' ACESTEI SITUATII?
  • Catinca Alexandra Mafteiu 14.03.2017 19:26 Inadmisibil să se dărâme un monument istoric ca să construiască unii un supermarket. Când cultura este pusă pe locul doi într-o țară, atunci știi că țara aia se duce de râpă. Rușine!! Măcar dacă ar păstra clădirea și ar face magazinul în interior, că tot au pus laba pe proprietate, tot ar avea ceva de câștigat, așa...!
  • verginia ms 15.03.2017 11:01 la cat este evaluat?se poate cumpara?sigur doar sa fie reconditionat ,mentinut si eventual alta destinatie dar nu super market
  • Carmen 15.03.2017 20:40 Sustin.
  • Madalina Iancu 16.03.2017 16:39 Ce s-a intamplat cu cladirea? Ati reusit sa-l salvati?
  • Admin 16.03.2017 17:15 Despre ceea ce s-a intamplat la miting, dar si informatii noi despre aceasta situatie cititi aici - http://campinatv.ro/News/Article/ac7f46ac-da23-479f-9f33-6935b9d035b3_nimeni-nu-vrea-demolarea-castelului-brancoveanu-din-breaza-si-totusi

Social

1413 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

668 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

210 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

352 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.