La Câmpina va fi construită o grădiniță de un milion de euro (60% fonduri europene și 40% fonduri de la bugetul local)

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina s-a întrunit marți, 12 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare, singurul proiect discutat și aprobat vizând depunerea unei cereri de finanțare cu fonduri europene pentru realizarea unei grădinițe cu program prelungit pe Strada Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, un proiect de aproape un milion de euro, dar la care contribuția de la bugetul local va fi destul de mare, de peste 40% din costuri. În principiu, toată lumea este de acord cu construirea unei noi grădinițe și dotarea acesteia cu tot ce e necesar. Problema este dacă municipiul Câmpina își permite să suporte partea sa de contribuție la acest proiect.

Concret, valoarea totală a proiectului este de 4.936.708 lei cu tot cu TVA, din care cheltuieli eligibile înseamnă 2.869.408 lei (98% fonduri europene și 2% contribuție de la bugetul local - 57.388 lei), iar cheltuielile neeligibile totalizează 2.067.300 lei și vor fi suportate integral de la bugetul local. 
Primarul Horia Tiseanu, inițiatorul proiectului, a încercat să explice cum stau lucrurile: "De când a apărut această axă de finanțare prin care se pot construi grădinițe, am luat în calcul să depunem o cerere de finanțare. Dintre toate terenurile care au fost identificate, ne-am oprit asupra acestui teren, de pe Strada Uniunea Europeană. Terenul în sine și normele privind suprafața minimă de teren și de construcție care trebuie să existe pentru fiecare copil în parte, conform normativelor europene, ne limitează la o capacitate de 80 de copii. De asemenea, conform Ghidului de Finanțare, unele cheltuieli nu sunt considerate eligibile, astfel că se ajunge ca la valoarea întregului proiect, peste două milioane lei să fie suportate de la bugetul local. Am ales să facem o ședință extraordinară pentru că proiectul trebuie depus până pe 27 martie, dar până la acea dată trebuie să răspundem și eventualelor solicitări de clarificări, în caz contrar proiectul fiind automat descalificat".

După intervenția primarului, au apărut unele întrebări din partea consilierilor locali.
Consilierul Andrei Duran: "Ne permitem, la bugetul nostru, să alocăm aproape jumătate de milion de euro pentru o grădiniță cu 80 de locuri, în condițiile în care avem străzi importante de reparat - Bobâlna, Calea Doftanei și altele - pe care circulă mii de oameni zilnic?!"
Consilierul Florin Frățilă: "Eu nu înțeleg de ce costă atât de mult această grădiniță. Vă reamintesc că bazinul didactic a costat 1,2 milioane euro, iar o grădiniță costă un milion de euro?! Mi se pare exorbitantă suma! O casă cu etaj, o casă mare, nu costă mai mult de 300.000 euro, pe noi ne costă un milion, din care 500.000 euro trebuie să suportăm de la bugetul local. Mi-e teamă doar să nu apărem iar pe la toate televiziunile naționale cu minunea asta!"
Viceprimarul Adrian Pițigoi: "Acestea sunt costurile. Dacă vreți, haideți să punem în balanță două lucruri: această grădiniță costă un milion euro, iar proiectul recent, privind modernizarea sălii de spectacole de la Casa de Cultură, costă tot un milion euro".
A intervenit din nou primarul Horia Tiseanu: "De ce spuneți că nu știați de această sumă mare pentru grădiniță, doar ați votat indicatorii tehnico-economici?!". "Adică, ai votat ca primarul!", i-a spus consilierul Adrian Dochia lui Florin Frățilă, cu referire evidentă la celebra declarație a primarului Tiseanu, legată de mutarea statuii Soldatului. Florin Frățilă a reacționat imediat: "De acum înainte, nu voi mai vota ca primarul!" Acum, nu știm exact la ce s-a referit Florin Frățilă, că nu va mai vota după indicațiile șefului său de partid, primarul Horia Tiseanu, sau că nu va mai vota fără a se documenta înainte asupra fiecărui proiect?! Vom vedea. Revenind la proiectul discutat în ședința extraordinară de marți după-amiază, acesta a fost votat în unanimitate.

4715 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Flavia 13.03.2019 12:07 O face sa ce? Sa arunce cu banii.Natalitatea scade,liceele nu fac clase compacte,lumea numai face copii ca pe timpuri,exceptie rromii .Si daca se face ,sigur va fi...de fite.Nu inteleg logica unora care isi da la gradinite si scoli de "top" copii.Daca vrei sa fii cineva in viata,sa inveti,sa fi realizat faci sacrificii.Si prin orasul cu intelectuali vorbim de abandon scolar,accesam fonduri europene ca puturosii sa termine liceul,si vor termina facultatea pe "genunche" si abia se iscalesc.Cei care raman aici in tara si au ceva habar se zbat pe salarii mediocre.
  • Simion 13.03.2019 15:45 Își permite Câmpina sa cheltuiască jumătate de milion de euro pentru o grădinița?! Străzile sunt pulbere, lumea pleacă pe capete din oraș fără sa se uite in urma, iar ... ăștia cheltuiesc banii pt grădinița?! 😖😡
  • bebe 13.03.2019 21:58 Inca o data se dovedeste faptul ca nu exista un concept si o viziune clara asupra viitorului acestui oras, ci doar de moment.Sa cheltuiesti o suma asa de mare doar in momentul cand nevoile orasului sunt indeplinite ,toate se fac pe sarite,nu exista un complex sportiv terminat,unde este abureala cu Parcul Industrial,cum poti sa prostesti oamenii cu porcarii din lista de campanie electorala ce a fost citita pe ulite unde latrau doar cainii.Din pacate avem un climat politic incrancenat ,agresiv si doar atat,adica sub mediocru ,consilieri ce nu au venit din viata reala si nu inteleg mai nimic ,ramanem in hot standby ,doar,doar,se va schimba ceva .PSD si ALDE sunt absenti desi ne reprezinta la nivel guvernamental .

Actualitate

457 vizualizari
22 mar. 2019 13:38

Lucrări pentru introducerea unui canal de colectare a apelor pluviale la intersecția străzilor I.H. Rădulescu și Drumul Taberei din Câmpina

La intersecția străzilor Ion Heliade Rădulescu, Drumul Taberei și Muscelului din municipiul Câmpina este în curs de execuție o lucrare de colectare a apelor pluviale și de dirijare a acestora spre pârâul Câmpinița. Este o investiție despre care se vorbește de mai mulți ani, dar abia în 2018 a fost aprobată de Consiliul Local, iar licitația în vederea executării lucrărilor a fost finalizată în ianuarie 2019.

1893 vizualizari
21 mar. 2019 11:40

Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită la Școala Centrală Câmpina

La intrarea în incinta Școlii Gimnaziale Centrale Câmpina atrage imediat atenția o expoziție deosebită. Desene, picturi, machete, mânuțe cu mesaje scrise în limba franceză, steagul României alături de cel al Franței. Copiii au sărbătorit ieri, 20 martie 2019, Ziua Internațională a Francofoniei, iar întreaga săptămână este dedicată limbii franceze.

Alte stiri recente

565 vizualizari
22 mar. 2019 12:40

Pericol real pentru copii - o gaură în asfalt, la ieșirea din incinta Școlii "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din municipiul Câmpina ne-au semnalat existența unei gropi apărute chiar în zona pe unde elevii intră și ies în/din instituția de învățământ. Este vorba despre zona adiacentă porților laterale, cele dinspre sediul Distrigaz. Părinții sunt îngrijorați ca nu cumva această gaură din asfalt să devină o capcană pentru copii lor. La rândul nostru, semnalăm această problemă autorităților locale, cu speranță că vor lua măsurile necesare.

1805 vizualizari
21 mar. 2019 21:04

Liga A Prahova, etapa a 19-a. Avancronici și delegări

Sâmbătă și duminică au loc meciurile etapei a 19-a din Liga A Prahova. Capul de afiș al rundei pare a fi la Păulești, dar și la Brebu, Coada Izvorului sau Urlați se anunță meciuri interesante. Iată programul cu scurte avancronici și cu delegările arbitirlor și observatorilor: