Consiliul Local Câmpina s-a întrunit marți, 12 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare, singurul proiect discutat și aprobat vizând depunerea unei cereri de finanțare cu fonduri europene pentru realizarea unei grădinițe cu program prelungit pe Strada Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, un proiect de aproape un milion de euro, dar la care contribuția de la bugetul local va fi destul de mare, de peste 40% din costuri. În principiu, toată lumea este de acord cu construirea unei noi grădinițe și dotarea acesteia cu tot ce e necesar. Problema este dacă municipiul Câmpina își permite să suporte partea sa de contribuție la acest proiect.
Concret, valoarea totală a proiectului este de 4.936.708 lei cu tot cu TVA, din care cheltuieli eligibile înseamnă 2.869.408 lei (98% fonduri europene și 2% contribuție de la bugetul local - 57.388 lei), iar cheltuielile neeligibile totalizează 2.067.300 lei și vor fi suportate integral de la bugetul local.
Primarul Horia Tiseanu, inițiatorul proiectului, a încercat să explice cum stau lucrurile: "De când a apărut această axă de finanțare prin care se pot construi grădinițe, am luat în calcul să depunem o cerere de finanțare. Dintre toate terenurile care au fost identificate, ne-am oprit asupra acestui teren, de pe Strada Uniunea Europeană. Terenul în sine și normele privind suprafața minimă de teren și de construcție care trebuie să existe pentru fiecare copil în parte, conform normativelor europene, ne limitează la o capacitate de 80 de copii. De asemenea, conform Ghidului de Finanțare, unele cheltuieli nu sunt considerate eligibile, astfel că se ajunge ca la valoarea întregului proiect, peste două milioane lei să fie suportate de la bugetul local. Am ales să facem o ședință extraordinară pentru că proiectul trebuie depus până pe 27 martie, dar până la acea dată trebuie să răspundem și eventualelor solicitări de clarificări, în caz contrar proiectul fiind automat descalificat".
După intervenția primarului, au apărut unele întrebări din partea consilierilor locali.
Consilierul Andrei Duran: "Ne permitem, la bugetul nostru, să alocăm aproape jumătate de milion de euro pentru o grădiniță cu 80 de locuri, în condițiile în care avem străzi importante de reparat - Bobâlna, Calea Doftanei și altele - pe care circulă mii de oameni zilnic?!"
Consilierul Florin Frățilă: "Eu nu înțeleg de ce costă atât de mult această grădiniță. Vă reamintesc că bazinul didactic a costat 1,2 milioane euro, iar o grădiniță costă un milion de euro?! Mi se pare exorbitantă suma! O casă cu etaj, o casă mare, nu costă mai mult de 300.000 euro, pe noi ne costă un milion, din care 500.000 euro trebuie să suportăm de la bugetul local. Mi-e teamă doar să nu apărem iar pe la toate televiziunile naționale cu minunea asta!"
Viceprimarul Adrian Pițigoi: "Acestea sunt costurile. Dacă vreți, haideți să punem în balanță două lucruri: această grădiniță costă un milion euro, iar proiectul recent, privind modernizarea sălii de spectacole de la Casa de Cultură, costă tot un milion euro".
A intervenit din nou primarul Horia Tiseanu: "De ce spuneți că nu știați de această sumă mare pentru grădiniță, doar ați votat indicatorii tehnico-economici?!". "Adică, ai votat ca primarul!", i-a spus consilierul Adrian Dochia lui Florin Frățilă, cu referire evidentă la celebra declarație a primarului Tiseanu, legată de mutarea statuii Soldatului. Florin Frățilă a reacționat imediat: "De acum înainte, nu voi mai vota ca primarul!" Acum, nu știm exact la ce s-a referit Florin Frățilă, că nu va mai vota după indicațiile șefului său de partid, primarul Horia Tiseanu, sau că nu va mai vota fără a se documenta înainte asupra fiecărui proiect?! Vom vedea. Revenind la proiectul discutat în ședința extraordinară de marți după-amiază, acesta a fost votat în unanimitate.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.