S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 21 mai

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

21 mai...
21 mai - 
Nu se știe primul an în care a avut loc Târgul de Sfinții Împărați Constantin și Elena la Câmpina. Dar în secolul al XIX-lea era deja o tradiție care s-a menținut până la mijlocul secolul al XX-lea. Târgul este atestat în multe lucrări de specialitate ale vremii, una dintre cele mai importante dintre acestea fiind Enciclopedia Minerva, din anul 1930. În perioada interbelică, atunci de când există mai multe consemnări, târgul avea loc pe strada principală și era o adevărată sărbătoare populară. Târgul s-a menținut și în anii grei ai celui de-al doilea război mondial, încetând odată cu ocupația sovietică. Există istorici care spun că, prin tradiție și importanță, ar fi fost cel mai mare târg organizat vreodată la Câmpina și că, poate, ar fi fost mai potrivită reînvierea acestei tradiții în locul Festivalului Toamnei, care nu are nici tradiție locală și vreun temei istoric.
1901 – Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Ion Luca Caragiale îl vizitează, la casa sa de la Câmpina, pe pictorul și prietenul lor, Nicolae Grigorescu. Astfel de vizite erau destul de dese, în casa-atelier de la Câmpina, Grigorescu găzduind multe personalități ale țării, cu care era bun prieten. (foto)
1937 – În saloanele restaurantului C. Frânculescu din Câmpina avea loc o întrunire a membrilor ”Frontului românesc”, partid condus de Alexandru Vaida Voievod, la întrunire vorbind liderii locali ai acestei formațiuni politice, președintele Mihail Corniv Panu și vicepreședintele Dimitrie Ralea.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

4127 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1087 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4728 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

10 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Gropa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

458 vizualizari
28 mar. 2024 17:08

Reacție fără precedent a societății Neptun Câmpina, ca răspuns la acuzațiile primarului Alin Moldoveanu privind microhidrocentrala de la Fântâna cu Cireși

1 comentarii

Un grup de salariați ai societății Neptun Câmpina ne-au transmis o Scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu. Este o scrisoare șocantă, pe care o puteți citi în continuare, apoi o să încercăm să explicăm ce a stat la baza acestei reacții fără precedent.