Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.
21 mai...
21 mai - Nu se știe primul an în care a avut loc Târgul de Sfinții Împărați Constantin și Elena la Câmpina. Dar în secolul al XIX-lea era deja o tradiție care s-a menținut până la mijlocul secolul al XX-lea. Târgul este atestat în multe lucrări de specialitate ale vremii, una dintre cele mai importante dintre acestea fiind Enciclopedia Minerva, din anul 1930. În perioada interbelică, atunci de când există mai multe consemnări, târgul avea loc pe strada principală și era o adevărată sărbătoare populară. Târgul s-a menținut și în anii grei ai celui de-al doilea război mondial, încetând odată cu ocupația sovietică. Există istorici care spun că, prin tradiție și importanță, ar fi fost cel mai mare târg organizat vreodată la Câmpina și că, poate, ar fi fost mai potrivită reînvierea acestei tradiții în locul Festivalului Toamnei, care nu are nici tradiție locală și vreun temei istoric.
1901 – Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Ion Luca Caragiale îl vizitează, la casa sa de la Câmpina, pe pictorul și prietenul lor, Nicolae Grigorescu. Astfel de vizite erau destul de dese, în casa-atelier de la Câmpina, Grigorescu găzduind multe personalități ale țării, cu care era bun prieten. (foto)
1937 – În saloanele restaurantului C. Frânculescu din Câmpina avea loc o întrunire a membrilor ”Frontului românesc”, partid condus de Alexandru Vaida Voievod, la întrunire vorbind liderii locali ai acestei formațiuni politice, președintele Mihail Corniv Panu și vicepreședintele Dimitrie Ralea.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.