Între Câmpina și localitățile din jur se poate circula fără declarația pe propria răspundere, în perioada stării de alertă

Actualitate (Categoria articolului)

UPDATE - În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care declarația pe proprie răspundere rămâne obligatorie la circulația între localități.

Ministerul Afacerilor Interne a reușit să creeze haos în țară incluzând noțiunea de "zonă metropolitană" pe declarațiile pe propria răspundere, cele pe care trebuie să le completeze cetățenii în perioada stării de alertă. "Motivul deplasării în afara localității / zonei metropolitane..." se menționează pe declarație, asta în condițiile în care, în România, din punct de vedere administrativ, nu există zone metropolitane.

Avem o lege (351/2001) prin care a fost aprobat Planul de amenajare a teritoriului național și în care se definește zona metropolitană ca fiind "zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri".
Mai avem o lege (190/2019), care modifică legea anterioară și prevede că zona metropolitană "cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri", precizându-se că "unitățile administrativ teritoriale din zona municipiilor de rangul I și II se pot asocia cu acestea într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban".
Prin urmare, baza legală există, însă zonele metropolitane nu au fost constituite efectiv, ele sunt doar pe hârtie și doar la stadiul de proiecte. O constituire efectivă ar fi însemnat hotărâri ale consiliilor locale din localitățile membre ale zonei metropolitane, act constitutiv și statut, alegerea unui consiliu metropolitan, a unui președinte și a doi vicepreședinți, constituirea unor comisii tehnice și crearea unui buget propriu al zonei metropolitane. Ceea ce, în România, nu există... Ori, în aceste condiții, autoritățile centrale ar fi trebuit să știe aceste lucruri și să vină cu lucruri foarte clare, pentru ca oamenii să înțeleagă direct, ușor, din prima, unde au voie și unde nu au voie să meargă cu declarație pe propria răspundere.

Referitor strict la Câmpina, unde nici nu se pune problema de existența unei zone metropolitane, vă informăm că, potrivit Prefecturii și Poliției, Câmpina și localitățile din jur SE ASIMILEAZĂ unei zone metropolitane și se ține cont de recomandarea Grupului de Comunicare Strategică: "sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș". Considerându-se Câmpina principalul oraș (de fapt, municipiu de rang II) și toți cetățenii din localitățile din jurul Câmpinei, pe o rază de 30 km, pot veni și pleca din Câmpina fără declarație pe propria răspundere.

20300 vizualizari
5

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Adrian 18.05.2020 12:36 Cât de siguri sunteți de cele spuse în articol ? 30 de km față de Câmpina este mult ...
  • Costel Dascalescu 18.05.2020 12:39 O intrebare asi avea ? Pot sa plec cu trenul la Sinaia, Busteni,Azuga ........
  • O intrebare 18.05.2020 13:50 Din cate stiu eu, distanta dintre Campina si Ploiesti este de aproximativ 30 de km.. Conform acelui act, ar insemna ca putem sa ajungem in zona metropolitana a Ploiestiului fara declaratie?
  • Andrei 18.05.2020 15:26 Domnule "O Intrebare", conform unui articol care poate fi gasit usor pe internet, pentru zona metropolitana Ploiesti, acei 30 de km includ maxim localitatea Baicoi. In acest caz Campina sau Banesti nu fac parte din zona metropolitana Ploiesti.
  • Petre 18.05.2020 17:36 Se ține cont de recomandare. Amenda se contestă pe cadru legal în vigoare, nu pe recomandare.

Actualitate

1099 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

1145 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

2 comentarii

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

1306 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1006 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.