UPDATE - În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care declarația pe proprie răspundere rămâne obligatorie la circulația între localități.
Ministerul Afacerilor Interne a reușit să creeze haos în țară incluzând noțiunea de "zonă metropolitană" pe declarațiile pe propria răspundere, cele pe care trebuie să le completeze cetățenii în perioada stării de alertă. "Motivul deplasării în afara localității / zonei metropolitane..." se menționează pe declarație, asta în condițiile în care, în România, din punct de vedere administrativ, nu există zone metropolitane.
Avem o lege (351/2001) prin care a fost aprobat Planul de amenajare a teritoriului național și în care se definește zona metropolitană ca fiind "zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri".
Mai avem o lege (190/2019), care modifică legea anterioară și prevede că zona metropolitană "cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri", precizându-se că "unitățile administrativ teritoriale din zona municipiilor de rangul I și II se pot asocia cu acestea într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban".
Prin urmare, baza legală există, însă zonele metropolitane nu au fost constituite efectiv, ele sunt doar pe hârtie și doar la stadiul de proiecte. O constituire efectivă ar fi însemnat hotărâri ale consiliilor locale din localitățile membre ale zonei metropolitane, act constitutiv și statut, alegerea unui consiliu metropolitan, a unui președinte și a doi vicepreședinți, constituirea unor comisii tehnice și crearea unui buget propriu al zonei metropolitane. Ceea ce, în România, nu există... Ori, în aceste condiții, autoritățile centrale ar fi trebuit să știe aceste lucruri și să vină cu lucruri foarte clare, pentru ca oamenii să înțeleagă direct, ușor, din prima, unde au voie și unde nu au voie să meargă cu declarație pe propria răspundere.
Referitor strict la Câmpina, unde nici nu se pune problema de existența unei zone metropolitane, vă informăm că, potrivit Prefecturii și Poliției, Câmpina și localitățile din jur SE ASIMILEAZĂ unei zone metropolitane și se ține cont de recomandarea Grupului de Comunicare Strategică: "sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș". Considerându-se Câmpina principalul oraș (de fapt, municipiu de rang II) și toți cetățenii din localitățile din jurul Câmpinei, pe o rază de 30 km, pot veni și pleca din Câmpina fără declarație pe propria răspundere.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.