Bugetul Câmpinei pentru 2022, respins la vot, în Consiliul Local, după două ședințe desfășurate în aceeași seară

Actualitate (Categoria articolului)

Ceea ce s-a întâmplat vineri seară (11 februarie), la discuțiile pe marginea bugetului Câmpinei pentru anul 2022, a fost un film prost, cu final trist, dezamăgitor. Cel mai mare buget din istoria Câmpinei - 153.165.000 lei - a fost respins în urma votului din plen, după trei ore și jumătate de discuții. Au votat în favoarea bugetului consilierii de la USR (Liviu Dumitrache, Adina Gârbăcică, Viorica Vane și Valentin Crețu), POL (Liviu Briciu și Cosmin Raț), Partidul Verde (Noemi Ionescu și Roxana Gheorghe) și independentul Costel Filip. S-au abținut la votarea bugetului consilierii de la PSD (Andrei Duran), ProRomânia (Liviu Davidescu), PMP (Marius Anghelescu, Bogdan Ene, Aron Sabo) și Cezar Grama. Vă reamintim că patru consilieri locali nu votează bugetul pentru a nu fi în conflict de interese: Livia Lupu (PSD), Horațiu Zăgan (PSD), Dan Nica (PNL) și Florin Marcu (PNL). Pentru a trece, bugetul avea nevoie de 10 voturi.

17 amendamente și mai bine de trei ore și jumătate de discuții
La bugetul Câmpinei pentru anul 2022 au fost 17 amendamente. Unul i-a aparținut inițiatorului proiectului, primarul Alin Moldoveanu, care a solicitat includerea în buget a sumei aferente unui nou contract cu fonduri europene, semnat zilele trecute - echivalentul a aproximativ 122.000 euro pentru elaborarea planurilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Alte trei amendamente au fost ale USR, vi le-am prezentat anterior ședinței (aici), dar care au fost retrase de inițiatori în timpul ședinței. Celelalte amendamente (13) au fost ale PMP, PNL, PSD, ProRomânia și Cezar Grama și vi le-am prezentat, de asemenea, înaintea ședinței (aici). Discuțiile asupra amendamentelor au durat mai mult de trei ore și jumătate. De ce atât de mult? În primul rând pentru că unele amendamente au fost foarte prost prezentate de inițiatori, au fost incomplete pe alocuri, cu o justificare superficială. Iar în al doilea rând, pentru că primarul Alin Moldoveanu a avut câte ceva de comentat la fiecare amendament, iar unele dintre intervențiile sale chiar nu-și aveau rostul, cum a fost cea prin care le cerea socoteală consilierilor pentru diverse lucruri.

Cele mai tensionate momente din ședința CL
Au fost multe momente în cadrul acestei ședințe care ar merita comentate pe larg. De exemplu, nenumăratele discuții asupra surselor de finanțare pentru amendamente. Consilierii PMP, PSD, ProRomânia și Cezar Grama au dorit ca finanțarea proiectelor propuse de ei să se facă din două surse: din cei 300.000 lei alocați pentru un studiu de fezabilitate în vederea realizării unui sens giratoriu la intersecția străzilor I.H. Rădulescu, Siretului și Drumul Taberei sau din cei aproape 1,6 milioane lei incluși de primar în capitolul "servicii de proiectare, scriere cerere de finanțare, asistență pe perioada evaluării cererii de finanțare, asistență tehnică pe perioada execuției până la finalizarea lucrărilor". Aici a fost tensiune maximă, pentru că primarul Alin Moldoveanu le-a reproșat consilierilor respectivi că vor să ia banii de la documentațiile pentru viitoarele proiecte cu fonduri europene, cele care urmează să fie depuse anul acesta, după deschiderea noilor axe de finanțare. Precizăm faptul că nu s-a pus problema să se ia vreun ban de la cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene (aflate în derulare) sau de la vreo lucrare inclusă pe lista de investiții, cu excepția acelui SF pentru sensul giratoriu. Oricum, s-a văzut clar că primarul Alin Moldoveanu a venit pregătit să demonteze toate amendamentele depuse PMP, PNL, PSD, ProRomânia și Cezar Grama, invocând tocmai acea sursă de finanțare de 1,6 milioane lei. Până la urmă, din cele 13 amendamente depuse de PMP, PNL, PSD, ProRomânia și Cezar Grama, doar trei au fost aprobate, iar sursa de finanțare a fost cea destinată SF-ului menționat: achiziționarea unei centrale termice pentru Casa de Cultură, studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei grădini publice la Căminul Petrol (parcul din fața clădirii) și amenajarea unui parc dendrologic pe Bulevardul Culturii, în zona străzii Podului.
Un moment tensionat - PSD, PMP, PNL, ProRomânia și Grama au formulat un amendament privind includerea în buget a amenajării unei piste de motocros într-o zonă cuprinsă între străzile Muncii și Fabricii. Amendamentul a fost prezentat în plenul ședinței Consiliului Local de Andrei Duran. Primarul Alin Moldoveanu a propus ca ”decât să realizăm o nouă pistă de motocros, nu ar fi mai bine să o reabilităm pe cea existentă, care figurează încă în domeniul public al municipiului?” S-a așternut liniștea în sala de ședințe. Andrei Duran s-a schimbat la față, dar, în ciuda insistențelor primarului pe tema pistei de motocros de pe Muscel, s-a făcut că nu pricepe și a continuat susținerea amendamentului în forma prezentată deja. La vot, amendamentul a fost respins.

O nouă ședință convocată de îndată, tot vineri, la ora 22.00
Proiectul de buget a picat la vot, așa cum am scris în introducerea acestui articol. A fost un moment ciudat, în care multor consilieri nici nu le venea să creadă că se întâmplă acest lucru. Imediat după anunțarea rezultatului votului, primarul Alin Moldoveanu a anunțat că va convoca o ședință de îndată, la ora 22.00, în aceeași seară de vineri. La cea de-a doua ședință au fost prezenți 12 consilieri locali - Adina Gârbăcică, Viorica Vane, Valentin Crețu, Liviu Dumitrache (toți de la USR), Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu (Partidul Verde), Liviu Briciu, Cosmin Raț (Partidul Oamenilor Liberi), Dan Nica, Florin Marcu (PNL), Horațiu Zăgan (PSD), Costel Filip (independent). Ceilalți consilieri nu au participat la ședință, unii au părăsit sala, alții (care se aflau online) au închis computerul. Cum trei dintre cei 12 prezenți (Nica, Marcu și Zăgan) nu participă la dezbateri și la vot, proiectul de buget a întrunit doar nouă voturi ”pentru” și, în condițiile în care erau nevoie de minim zece voturi (majoritatea consilierilor în funcție), proiectul a fost din nou respins. A doua oară într-o singură seară! Cui folosește acest lucru? Câmpinei, în nici un caz! Cel mai probabil, o nouă ședință va fi convocată pentru luni, 14 februarie 2022, de Ziua Îndrăgostiților. Poate aleșii locali vor veni atunci cu gânduri mai bune. Toți!

Vă reamintim că am transmis live integral dezbaterile din Consiliul Local pe tema bugetului. Cele două părți ale primei ședințe le găsiți aici și aici, iar cea de-a doua ședință, aici

2761 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 14.02.2022 10:01 Excepționali politicienii cămpineni, extraordinare investițile din Cămpina care arată ca un oraș occidental, mulțumim tuturor celor care au administrat în ultimii 32 de ani cel mai tare oraș din Romănia...Hai că acum puteți să publicați comentariul pentru că atunci cănd spunem adevărul despre incompetența celor care ne -au condus sau ne conduc am văzut că nu aveți voie de la '' împărăție''!🤔
  • Catrinel 14.02.2022 20:44 De ce nu imi publicati mesajul transmis aseara? Ce neadevar am spus? Vorba lui Diss de mai jos: Nu aveti voie de la imparatie?

Actualitate

0 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

116 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

522 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

630 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.