Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunța duminică decizia profesorilor din 28 de județe, printre care și Prahova, de a nu participa la simularea examenului de Evaluare Națională, care se desfășoară în perioada 5-7 martie 2018. O formă de protest față de discriminările din Legea salarizării, neacordarea sumelor pentru plata hotărârilor judecătorești, dezinformărilor lansate de Guvern. Chiar dacă membrii de sindicat de la toate școlile din Câmpina au semnat pentru boicotarea simulărilor, până la urmă s-a renunțat la protest.
"Am considerat că neprezentarea la simularea examenului de Evaluare Națională este singura posibilitate de a trage un semnal de alarmă cu privire la nemulțumirile noastre astfel încât să nu fie afectată desfășurarea cursurilor școlare, să nu fie afectați elevii. S-a luat destul de târziu decizia acestei forme de protest, dar a fost o decizie acceptată de membrii de sindicat. Au semnat pentru această decizie. Până la urmă, simularea s-a desfășurat la toate școlile din Câmpina fără probleme și așa a fost la majoritatea școlilor din județ", ne-a declarat prof. Adrian Popescu, vicepreședinte FSLI Prahova.
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a fost alături de FSLI în acest demers de exprimare a nemulțumirilor, dar cu toate acestea au existat asociații de părinți la diferite școli din județ (inclusiv Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina) care nu s-au raliat acțiunilor stabilite de cadrele didactice pentru boicotarea simulărilor, nu au dat dovadă de înțelegere față de nemulțumirile acestora, "ceea ce nu poate reprezenta decât o mare dezamăgire pentru noi", după cum a afirmat prof. Adrian Popescu.
Iată solicitările sindicaliștilor din învățământ:
- soluționarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
- majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiționată de comasări de unități de învățământ, disponibilizări de personal și de tăieri ale unor drepturi salariale legale;
- creșterea costului standard per elev/preșcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor;
- rezolvarea modului de calcul al sporurilor și indemnizațiilor care li se cuvin salariaților din sistemul educațional;
- rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio - profesională are coeficienți de ierarhizare situați în pătrimea inferioară ;
- modificarea Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupațională "ÎNVĂȚĂMÂNT", aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conținutul său, discriminează personalul nedidactic din învățământ, căruia nu i se aplică;
- acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.