Pacienții COVID, liberi să părăsească spitalele. Acesta este efectul deciziei CCR emisă în urma unei sesizări a Avocatului Poporului

Social (Categoria articolului)

Din 3 iulie 2020, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri luate împotriva pandemiei de coronavirus, statul român a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării sau izolării cetățenilor. Mai mult, persoanele infectate cu noul coronavirus nu pot fi internate în spital dacă nu doresc acest lucru. Un prim efect al acestei decizii este acela că pacienții cu COVID au început să părăsească spitalele la cerere, pe baza unei declarații pe proprie răspundere.

Mai mulți politicieni români din PSD, ALDE și ProRomânia au lansat atacuri după atacuri, în ultima vreme, la adresa guvernaților pe tema pandemiei de coronavirus. Cei mai vehemenți au fost liderul ALDE - Călin Popescu Tăriceanu și cel al ProRomânia - Victor Ponta, în opinia cărora isteria privind coronavirusul a fost declanșată intenționat și că drepturile românilor au fost încălcate prin restricțiile impuse în starea de urgență și starea de alertă. Afirmațiile lor pot fi considerate o instigare a cetățenilor la nerespectarea regulilor privind protejre împotriva infectării. La aceste afirmații inconștiente, mai degrabă politicianiste, venite pe un val de nemulțumire al unei populații afectate, e drept, de restricții, s-a adăugat sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, făcută la Curtea Constituțională a României. Iar CCR a decis că oamenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare și nici măcar în spital, chiar dacă sunt infectați cu noul coronavirus. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată vineri în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Care sunt efectele deciziei CCR? Oamenii au început să plece din centrele de carantină, iar autoritățile nu pot face altceva decât să le recomande măsura izolării la domiciliu. Pacienții cu COVID au început să plece din spitale, iar medicii nu-i pot opri, chiar dacă respectivii pacienți sunt infectați cu noul coronavirus și îi pot infecta și pe alții. Zeci de pacienți au părăsit spitalele în ultimele 24 de ore, conform raportărilor făcute de managerii acestor instituții către Ministerul Sănătății, iar declarații pe proprie răspundere privind externarea la cerere continuă să se înregistreze în toată țara.
Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu la Digi24 că „prin decizia luată, CCR zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus”. El a admis că pacienții pot fi externați la cerere și că nu se mai poate aplica izolarea la domiciliu sau carantina. „Dacă un pacient vrea să fie externat, poate face cerere. Curtea Constituțională a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber”, a spus Ludovic Orban, care-i roagă pe români să respecte în continuare regulile de igienă și distanțare, pentru protejarea sănătății.
România se confruntă cu cea mai abruptă creștere a noilor cazuri de contaminare cu noul coronavirus din Europa de Est. În plus, țara noastră se află acum pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul total de cazuri, conform Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC). Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, vineri, în România, se aflau 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină instituționalizată. De asemenea, în spitale se află internați circa 6.000 de pacienți cu Covid-19.

3535 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Stan Magdalena 05.07.2020 17:07 Nu sunt simpatizant pnl,din contra,votanta psd ,dar situația mi se pare gravă!Romanul nu are asa o conștiință incat sa respecte regulile ,până acum o făcea din constrângere, acum...Dumnezeu cu mila ...Protejati_ va singuri cât puteti,oameni buni !!!Sănătate!

Social

1607 vizualizari
12 aug. 2020 07:58

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 12 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2795 vizualizari
11 aug. 2020 07:39

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 11 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

917 vizualizari
12 aug. 2020 20:43

ProRomânia Câmpina, ieri dizolvată, astăzi reînființată

CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu știri corecte, prompte, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva ore când anunțam dizolvarea Organizației Câmpina a Partidului ProRomânia și prezentam declarația președintelui Marian Alexandru de susținere a candidatului independent la funcția de primar al municipiului, Alin Moldoveanu. (vezi aici)

1761 vizualizari
12 aug. 2020 19:15

Valea Doftanei a primit din Fondul de Intervenție al Guvernului peste 21 milioane lei pentru combaterea alunecărilor de teren

21.393.000 lei este suma pe care comuna Valea Doftanei a primit-o de la Guvernul României, din Fondul de Intervenție, pentru combaterea efectelor calamităților naturale, o sumă uriașă pentru comunitatea de aici, cu mult peste orice alte fonduri obținute pe acest segment de la nivel guvernamental în toată istoria localității, o sumă care este de trei ori mai mare decât bugetul total al comunei Valea Doftanei din acest an.