Administrația câmpineană a adoptat "Declarația de Reunire cu Moldova și de recunoaștere a actului Unirii de la 1 Decembrie 1918"

Eveniment (Categoria articolului)

Ședința din 22 martie 2018 a Consiliului Local Câmpina a început cu un moment festiv. Reprezentanții administrației locale au aprobat și semnat "Declarația de Reunire cu Moldova și de recunoaștere a actului Unirii de la 1 Decembrie 1918". Un gest simbolic dedicat Centenarului Marii Uniri, dar și un gest de solidaritate cu cele peste 60 de primării din Republica Moldova, care au semnat "Declarația de unire cu România".

Inițiativa acestui demers a aparținut Comisiei de Cultură a Consiliului Local, iar textul Declarației a fost scris de profesorul Gheorghe Râncu, președintele Filialei Câmpina a Societății de Științe Istorice din România. Mai întâi, primarul Horia Tiseanu a citit "Declarația de Reunire cu Moldova și de recunoaștere a actului Unirii de la 1 Decembrie 1918", apoi consilierii au aprobat și semnat documentul. (video)
Vă reamintim că municipiul Câmpina este înfrățit cu orașul Cimișlia din Republica Moldova, iar oaspeți dragi de peste Prut vor veni la Câmpina la sfârșitul acestei luni pentru a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Este vorba despre simpozionul "Basarabia, pământ românesc" și un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști români și basarabeni. Cele două evenimente vor avea loc pe 30 martie de la ora 15.00, respectiv ora 17.00, la Casa de Cultură "Geo Bogza".
În urmă cu un secol, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie istorică adusă la Ţara Mamă. Din păcate, această unire nu a durat “de-a pururi şi totdeauna” aşa cum scria în Actul Unirii votat în martie 1918. În 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Aceasta este parte din istoria noastră şi a lor, a românilor de dincoace şi dincolo de Prut. Cu toate acestea, în fiecare an, la 27 martie, marcăm unirea Basarabiei cu România, poate și cu speranța că într-o zi vom fi din nou o singură țară.

5894 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1538 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2778 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

152 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

590 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: